Natuurplatform Zwolle bezorgd om ‘groene’ toekomst van de Nooterhof - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Natuurplatform Zwolle bezorgd om ‘groene’ toekomst van de Nooterhof

Zwolle – Vanaf 1 oktober 2018 geeft Landstede, na 11,5 jaar,  het beheer van de Nooterhof terug aan de gemeente. Het beheer van het park past niet langer bij de onderwijstaken van Landstede. De Nooterhof zou wat de gemeente betreft naar een ‘commerciële partij’ mogen mits het park ‘natuurlijk en toegankelijk’ blijft. Het NPZ vraagt in een brief aan het College van B&W of er diverse acties ondernomen kunnen worden om het groene karakter van de Nooterhof te kunnen waarborgen. Het platform maakt zich bezorgd om de toekomst van het park.

Het NPZ vraagt zich af of een commerciële exploitatie van het betreffende gebied mogelijk is, zonder het bouwen van een aanzienlijke binnen-accomodatie. Het Earthship is te klein voor een winstgevende exploitatie en de zogenaamde Ateliers blijven nog in gebruik bij Landstede.

Extra bebouwing op het terrein is niet wenselijk. Het terrein van de Nooterhof is onderdeel van een van de Zwolse ‘groene vingers’. Meer bebouwing op het terrein tast deze structuur aan en maakt bovendien een einde aan een jarenlang gekoesterd beleid.

Het NPZ zou onder meer graag zien dat Landstede afstand doet van het gebruik van de Ateliers. Deze zouden dan in gebruik genomen kunnen worden door een nieuwe exploitant. Nieuwbouw is dan niet noodzakelijk.

Een commerciële exploitatie zal de aanwezige natuurwaarden van de Nooterhof waarschijnlijk toch geweld aan doen. Het NPZ is bang dat commerciële belangen de ecologische belangen van dit gebiedje gaan overschaduwen.

het NPZ zou graag  zien, dat het gebied weer door de Gemeente Zwolle zelf en in samenwerking met verschillende groene en/of milieupartners beheerd en geëxploiteerd gaat worden. Ook dan is een goede samenwerking mogelijk met Enexis. Het gebied rondom voetbalvereniging EDON op de Marslanden, wat grenst aan de Nooterhof wordt namelijk komende jaren ingericht als een groen bedrijventerrein, waar bedrijven op het gebied van duurzaamheid en energietransitie een plek kunnen krijgen. Enexis heeft het initiatief genomen om de ruimte rondom hun bedrijf verder te ontwikkelen.

Deze plannen hebben de sympathie van het ZNP.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Hadden we jaren geleden al niet gestemd tegen bebouwing van de Nooterhof? Dit blijft natuurlijk overeind, die commerciele jongens en meisjes hebben daar niets te zoeken.


  ⚠️ Meld

 2. De ZNP zou mijn sympathie krijgen, als ze hun wensen met eigen middelen gaan realiseren, ipv uit de algemene middelen, ic mijn centen.


  ⚠️ Meld

 3. Prima drama, als jij voortaan alle infrastructuur, zorg, onderwijs, natuur, pensioen, recht, defensie en politie waar je gebruik van maakt of hebt gemaakt, ook uit eigen zak betaalt.


  ⚠️ Meld

 4. We zullen aan je denken de volgende keer dat we van de vrijwillige natuurgidsen van het ongesubsidieerde IVN een gratis excursie krijgen. “Gelukkig heeft drama hier niet aan mee hoeven betalen,” zeggen we dan.


  ⚠️ Meld

 5. Want stel je toch eens voor, dat de samenleving zou moeten betalen voor iets waar iedereen van profiteert. Dat kan natuurlijk niet. Algemene middelen mogen alleen ingezet worden om falende banken van faillissement te redden, of om de salarissen van steeds duurdere bestuurders van steeds megalomanere zorg- en onderwijsinstellingen te betalen, of om de kassen van woningbouwcorporaties te spekken. maar meebetalen aan nuttige dingen? Nee natuurlijk niet.


  ⚠️ Meld

 6. Op je klit betrapt Riet? Drama heeft wel een punt, jij niet met je woningbouwverenigingen, die inversteren nl heel snel de winst in … Goedkope woningbouw en milieu A klasse.
  Zeikwijf


  ⚠️ Meld

 7. Haha die D erk voelt zich aangesproken blijkbaar.

  Ik had het tegen drama joh, niet tegen jou. Tenzij je zelf drama bent natuurlijk.

  Dat schijnt hier gewoonte te zijn, je tegenstanders van sockpuppetry te beschuldigen.

  Woningbouwcorporaties (al heel lang geen verenigingen meer, laat je eens bijscholen joh) investeren dat geld dus NIET in betaalbare woonruimte, anders zou het geen winst zijn.

  De partijen van het ZNP investeren heel veel tijd in natuur voor ons. Natuur is al zo weinig van. Daar mag drama best een paar centjes aan bijdragen. Je kunt zeker weten dat het goed besteed is, want geen van de partijen in het ZNP zal er rijk van worden.


  ⚠️ Meld

 8. Drama draagt echt wel bij, mevr. Pluim. Ben lid van KNNV, en waardeer alle activiteiten. De toon van de (laten we ’t beestje maar bij de echte afkorting noemen) NPZ/milieuplatform staat me al jaren tegen, want zo jaren 70: “wij hebben recht op- vul maar in”. En ik dacht nog: als ik er bij zet “van m’n centen”, zal er vast wel iemand als een geit op de haverkist tekeergaan; q.e.d.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.