Educatief Project “Carnaval der Dieren” voor basisscholen Zwolle - Foto: Margriet Bijker
Foto: Margriet Bijker

Educatief Project “Carnaval der Dieren” voor basisscholen Zwolle

Zwolle – Op maandag 19 maart 2018 wordt het vijfde “Educatief Project voor Basisscholen”, georganiseerd door Stichting De Vuurvogel en Stichting Vrienden van de Vuurvogel, afgesloten met twee concerten (11:00 en 13:00 uur) in De Spiegel. Het concert wordt gegeven door Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel, o.l.v. Albert Dam.

Doel van die educatieve projecten was en is het toegankelijk maken van klassieke muziek, belangstelling wekken voor het bespelen van instrumenten en de gang naar het theater stimuleren. Het orkest maakt daarbij gebruik van muziekstukken met een bepaalde duidelijke verhaallijn: “Peter en de Wolf” (2014), “de Notenkraker” (2015), “Peer Gynt” (2016), “Carmen” (2017).
De doelgroep is leerlingen van groep 3 t/m 7 van Zwolse basisscholen.

Dit jaar zijn bij de concerten tegen de 1200 leerlingen van die Zwolse basisscholen aanwezig. Ze luisteren dan niet alleen naar de uitvoering van het “Carnaval der Dieren” van Camille Saint-Saëns, maar spelen ook een actieve rol. Op iedere school zijn maskers gemaakt van de dieren die in het verhaal voorkomen en de bassischoolleerlingen zingen ook een drietal liedjes mee.

In grote lijnen zit de voorbereiding van het educatief project als volgt in elkaar:

  • Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel studeert de muziek in.
  • Janpieter Boudens is verantwoordelijk voor het script. In dat script staat de globale verhaallijn plus een aantal liedteksten geschreven op muzikale thema’s uit het Carnaval der Dieren.
    Leden van het orkest geven in januari en februari twee lessen op de verschillende basisscholen. Ze geven daar informatie over het muziekstuk, maken de leerlingen bekend met de instrumenten die in het orkest worden bespeeld en studeren de liedjes in.
  • Ze maken daarbij gebruik van de lesmethode Eigenwijs Digitaal, waarin materiaal is opgenomen dat specifiek voor dit project is ontwikkeld.

Bij de uitvoeringen zijn dit jaar, naast het Jeugdsymfonieorkest en de basisschoolleerlingen, ook betrokken Jeugdcircus Pavarini, Diff Dance Center, Kinderkoor Konstantijn en een dramagroep van het Meander College.

Het wordt dus een vrolijk muzikaal en theatraal spektakel met zo’n 150 jonge artiesten en heel veel muzikale en visuele verrassingen.

Artikel delen: