Landschap Overijssel roept op om groen te stemmen - Foto: Mark Zekhuis
Foto: Mark Zekhuis

Landschap Overijssel roept op om groen te stemmen

Zwolle – 21 maart kan iedereen stemmen voor zijn gemeenteraad. De gemeente bepaalt voor een groot deel hoe het landschap er uit ziet. Zo ook in de gemeente Zwolle. De verkiezingen zijn dus belangrijk voor de kwaliteit van het landschap in Zwolle. Onder het motto ‘Het landschap heeft geen stem, jij wel!’ roept Landschap Overijssel dan ook alle inwoners op om kritisch te zijn en de groene inzet van gemeentelijke partijen mee te laten wegen in het uitbrengen van hun stem.

Invloed van gemeente op het landschap
“De invloed van gemeenten op het landschap is groot,” zegt Eibert Jongsma van Landschap Overijssel. Omgevingsvisie, bestemmingsplan, kapvergunningen, groenbeheer, handhaving. Het ligt allemaal in de handen van de gemeente. Dus maakt het nogal een verschil welke partijen er in de gemeenteraad plaatsnemen. “Wanneer je het landschap een warm hart toedraagt en het belangrijk vindt dat jouw omgeving groen en gezond is voor mens, plant en dier, kun je dit laten meewegen in je stem.” Je kunt dit bijvoorbeeld doen door te bekijken of natuur en landschap in de verschillende partijprogramma’s van jouw gemeente voldoende op de agenda staat. Is er bijvoorbeeld budget voor landschapsbeheer door boeren opgenomen of wordt er ingegaan op het onderhouden van het landschap door vrijwilligers en hebben zij oog voor de nodige verzekeringen van deze vrijwilligers? 

Mooie voorbeelden
Het scannen van de verschillende partijprogramma’s is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast is het soms moeilijk te vinden wat een partij nu echt voor ambitie heeft voor het landschap. Gelukkig zijn er verschillende voorbeelden te noemen van politieke partijen die zich actief inzetten om het landschap en de biodiversiteit te versterken. Zo is er in verschillende gemeenten door politieke partijen aandacht gevraagd voor de nijpende situatie van de bijen. Zij dienden een motie in om de biodiversiteit te behouden en de insecten te helpen. Een gemeentelijke partij heeft een ottermotie ingediend om haar gemeente erop te wijzen dat ze meer moet doen voor de otter. Verschillende politieke partijen hebben hun zorg uitgesproken over de gemeentelijke bezuinigingen op de controle van het kapbeleid. En zo zijn er nog meer lokale partijen die zich inzetten voor het landschap.

“We geven geen stemadvies,” zegt Eibert. “Dit zou niet verstandig zijn en moeten we ook niet willen als maatschappelijke organisatie. Wat we wel kunnen doen, is alle inwoners oproepen hun groene hart te laten spreken. Mensen wegen verschillende thema’s en onderwerpen af bij het maken van een stemkeuze, dat doet iedereen en dat is goed om te doen. Wij hopen dat de kwaliteit en het voortbestaan van ons landschap en de biodiversiteit ook gewicht krijgen in deze keuze.”

Meer informatie en een toolbox om deze oproep verder te verspreiden, vind je op www.landschapoverijssel.nl/stemgroen.

 

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Hmm, als er maar genoeg ruimte is Voor Vrijheid en Democratie, komt ’t vanzelf wel goed met ’t landschap denk ik. EN met het milieu, EN met de luchtvaart, EN met de vleesindustrie.

  Op de korte termijn lijkt beperking Van Vrijheid en Democratie middels regulering misschien wat korte termijn voordeeltjes op te leveren…

  Maar op de langere termijn gaat beperking Van Vrijheid en Democratie gewoon heel averrechts werken. En wie weet wie zich allemaal gaan aanmelden met ideetjes over het beperken Van Vrijheid en Democratie.

  Zomaar een ideetje gedeeld, wat je er ook van denkt; GA STEMMEN.


  ⚠️ Meld

 2. ziek ziek ziek Pegida heeft opnieuw actiegevoerd in Enschede. Op de plek waar mogelijk een nieuwe moskee gebouwd wordt, heeft de anti-islambeweging kruizen gezet. Volgens Pegida staan er op de kruizen namen van slachtoffers van moslimterrorisme.


  ⚠️ Meld

 3. NOU! En dan dit verklaren: “Islam staat voor haat en terreur. Daarom vandaag onze actie in Enschede op de plek waar ze een haathuis willen bouwen”, schrijft de organisatie op hun Facebook-pagina.

  “Wij gaan ervoor zorgen dat dit haathuis er nooit zal komen. Enschede, u hoort nog vaker van ons”, waarschuwt een aanhanger die een filmpje van de kruizen heeft gepubliceerd.

  3x “haat” en een “u hoort nog van ons” in nog geen 4 regels.
  Maar wie zijn er nu vol van “haat” in dezen?

  Provinciegenoten om ook eens wat liefde te gunnen.


  ⚠️ Meld

 4. 1 Ei en 6 persoonsbeveiligers met die coke eend gingen er als een haas vandoor in Emmen. Het was maar een ei. Is er nog een ei in Enschedeee gegooid.


  ⚠️ Meld

 5. Wel, ik denk dat het goed zou zijn als Moslims hun extreme kameraadjes aan de tand voelen, en dat Christenen dat evenzo doen. Religie hoort immers achter de voordeur.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.