Actieplan Climate Campus: vaart maken met klimaatadaptatie

Door Redactie

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – De kersverse stichting Climate Campus, kennis- en innovatienetwerk in de IJssel-Vechtdelta, wil werk en vaart maken met klimaatadaptatie. Ruim 40 organisaties en bedrijven uit de regio en daarbuiten zijn uit op nieuwe kennis en innovaties voor een klimaatbestendige leefomgeving die ze samen met overheden, corporaties en zorginstellingen willen ontwikkelen. Dat staat in het actieplan dat het nieuwe stichtingsbestuur vrijdag in BrainZ, Spoorzone Zwolle presenteerde.

Uniek is dat bedrijven en inwoners in buurten en straten nadrukkelijk zullen worden uitgenodigd als ervaringsdeskundigen en leveranciers van vraagstukken rond klimaatbestendig wonen, werken, ontwikkelen en ondernemen. Meer dan vijftig procent van de bebouwing en leefomgeving in de regio is eigendom van particuliere woningbezitters en private partijen. Als we oplossingen en innovaties ontwikkelen voor het ‘nieuwe klimaat’ moeten we de omgeving betrekken, stelt het nieuwe stichtingsbestuur. De nieuwe weersextremen kunnen immers tot grote schade en problemen leiden en de economie aantasten. Andersom, als je nu de leefomgeving aanpast en samen nieuwe oplossingen verzint, kan dat een enorme economische boost geven. Te vergelijken met de economische ontwikkeling die zich eerder voltrok bij de transitie van kolen naar gas.
Het gepresenteerde actieplan bevat ideeën en oplossingen die in 2018-2019 door themagroepen verder worden uitgewerkt tot oplossingen voor klimaatbestendige delta’s. Een Innovatieagenda richt zich bijvoorbeeld op initiatieven voor Citizens’ Scienceprojecten zoals SensHagen, dat vandaag ook werd gepresenteerd. Hier draait het om inwoners in Stadshagen die met sensoren in hun tuin het KNMI en RIVM helpen om data te verzamelen rond stadsklimaat en fijnstof.

Provincie Overijssel, Waterschap Drents Overijsselse Delta en gemeenten Kampen, Zwartewaterland en Zwolle zijn partner. Zij juichen de ontwikkeling van Climate Campus toe als kenniscentrum in de regio met betekenis voor de IJssel-Vechtdelta en zelfs voor Nederland en Europa. De overheden krijgen nog een vertegenwoordiger in het stichtingsbestuur dat nu bestaat uit Liesbeth Rijsdijk (Hogeschool Windesheim), Matthijs Nijboer (Natuur en Milieu Overijssel), Han de Wit (Ingenieursbureau Tauw) en Koos Veerman (ingenieursbureau Royal Haskoning DHV). De feestelijke lancering werd voorafgegaan door zes pitches over klimaat van studenten van Hogeschool Windesheim, Universiteit Twente, Wageningen University en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Zij verdiepten zich onder meer in het stadsklimaat en de toekomst van de aarde. Zij kregen als dank een door watergezant Henk Ovink gesigneerd exemplaar van Too Big, zijn nieuwe boek over klimaat.

3 gedachten over “Actieplan Climate Campus: vaart maken met klimaatadaptatie”

  1. Klimaatalarmisme is vrijwel 100% religie. Er zijn tig keer nijpender milieukwesties die nu vrijwel geen broodnodige investeringen krijgen door al die volstrekt ontspoorde, overgehypete ‘klimaat’-focus. Zo zit de (agrarische) vogel- en insectenwereld al jarenlang wanhopig op onze grootschalige inzet en investeringen te wachten. Ik zie daar alleen maar verdere verwoestijning en ecologische verarming.

  2. Zei de klimaatscepticus. Nee, met dit soort kreten komen we niet verder.

    Je verhaal over noodzaak investeringen in de vogel en insectenwereld begrijp ik niet helemaal. Op wat voor investeringen doel je? Ik denk soms dat de natuur juist beter af is met minder investeringen.

    Maar ons klimaat en de natuur hebben naar mijn idee voor een groot deel belang bij hetzelfde. Een schone wereld.

Reacties zijn gesloten.