Woestelingen; 18 jongeren denken mee over festival WOEST

Woestelingen; 18 jongeren denken mee over festival WOEST

Zwolle – Pizza, cola, fanta, dubbelfris, een haardvuur en 18 jongeren. Tijdens deze eerste pizzasessie, in de binnentuin van de Statenzaal, gaven jongeren, in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, de aftrap voor een nieuwe jongerenraad voor kunst en cultuur. ‘Woestelingen’ noemen ze zichzelf. De jongeren starten de brainstormen over hun aandeel in festival WOEST, dat dit jaar plaatsvindt van 28 mei tot en met 1 juni op de Pelserkade in Zwolle. Van een spectaculaire opening, een afterparty met je vrienden tot een ontmoeting met Voice of Holland artiest Aïrto of een coole Youtuber, er zijn genoeg ideeën bedacht. “Zelf meehelpen en iets organiseren voor je vrienden, dan maak je iets waar je trots op bent” aldus een van de nieuw geworden “Woestelingen”.

Jongeren ‘in the lead’
Waar lopen jongeren warm voor? Wat willen ze leren en wat vinden ze leuk om te ontdekken. Wanneer jongeren vanuit intrinsieke motivatie aan de slag gaan kunnen ze veel bereiken. Als festival voor jongeren wil het organisatieteam van WOEST weten wat de jongeren bezighoudt, wat zij willen zien op het komende festival en vooral ook met wie ze willen komen.
Aansluitend worden de cultuuraanbieders en docenten van scholen welkom geheten bij de pizzasessie. Samen met jongeren gaan ze co-creëren om op deze manier workshops te ontwikkelen die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. In de proeftuin van Festival WOEST worden deze workshops getoetst bij de jongeren die het festival gaan bezoeken.

Cultuurfestival Woest!
Festival WOEST! is een jaarlijks terugkerend cultuurfestival voor middelbare scholieren, docenten, workshopleiders en andere professionals in Zwolle en de regio. Ruim 2700 jongeren zijn al aangemeld voor deelname aan het komende festival in mei.
Nieuw dit jaar is de openstelling voor een breed publiek. Op dinsdag 29 en woensdag 30 mei programmeert het festival landelijke vooraanstaande sprekers die het belang van het stimuleren van creativiteit onderschrijven. Een vaardigheid die in de toekomst zelfs belangrijker wordt dan een diploma. Vijf dagen lang wordt de omgeving rondom de stadsgrachten in Zwolle omgetoverd tot een festivalterrein. Overdag krijgen de jongeren workshops aangeboden, waarin diverse kunstvormen centraal staan. Jongeren hebben van tevoren zelf hun workshops mogen kiezen en maken op deze manier kennis met kunst en cultuur.
Festival WOEST 28 mei tot en met 1 juni, www.festivalwoest.nl

Artikel delen: