Groene Prijs 2018 gaat naar vogelaar Jan van Dijk - Foto: Louis Zandbergen
Foto: Louis Zandbergen

Groene Prijs 2018 gaat naar vogelaar Jan van Dijk

Zwolle – De jury van de Groene Prijs 2018 heeft unaniem besloten om Jan van Dijk van de Stichting Avifauna Zwolle de jaarlijkse prijs toe te kennen vanwege zijn tomeloze inzet voor behoud, bescherming en uitbreiding van wilde (stads)vogels in Zwolle. De Groene Prijs wordt dinsdag 20 maart voor het gebouw aan de Veemarkt 21 uitgereikt door GroenLinks lijsttrekker Sylvana Rikkert.

Achtergrondinformatie
De jaarlijkse Groene Prijs is officieel door de gemeente Zwolle erkend. De prijs wordt toegekend aan personen, organisaties of bedrijven die zich bijzonder verdienstelijk maken op het gebied van natuur en milieu en/of die door hun inspanningen een grote bijdrage leveren aan het dichterbij brengen van een mens- en natuurvriendelijke samenleving. Zwollenaren konden tot 15 februari kandidaten nomineren voor de prijs. De Groene Prijs wordt voor de 22e keer uitgereikt en staat sinds 1996 in de officiële lijst van Zwolse prijzen die de gemeente bijhoudt. Het groene lintje is een landelijk fenomeen: in diverse gemeenten reiken GroenLinks-afdelingen dit lintje jaarlijks uit.

Jan van Dijk
Van de Stichting Avifauna Zwolle is Jan van Dijk de grote initiator en stimulator. Zo ringt hij vogels op twee vaste locaties in Zwolle en zelfs in zijn eigen tuin. Daarnaast coördineert hij jaarlijks de roofvogels en uilen in Zwolle. Jan organiseert ook educatieve activiteiten zoals braakballen pluizen voor kinderen op meerdere locaties, en excursies over gierzwaluwen. Vorig jaar zijn er nestkasten voor spreeuwen geplaatst bij golfbaan Zwolle. Spreeuwen eten emelten en dat scheelt chemische bestrijding. Een mooie combinatie van belangen. Dit jaar zijn er meer kasten geplaatst.

Natuurinclusief bouwen en verbouwen heeft nu de volle aandacht. Er zijn en worden veel projecten gerealiseerd waarbij nestkasten voor huismussen en gierzwaluwen standaard meegenomen (vaak geïntegreerd) worden. Voorbeelden zijn project Vrij Werkeren in Stadshagen van bouwbedrijf Nijhuis en de restauratie van de watertoren aan de Turfmarkt. Met de praktische kennis van nestkasten en vogels lukt het hem om een groot resultaat te halen tegen beperkte kosten. Daarnaast is Jan sinds 2013 door Vogelbescherming Nederland aangesteld als Stadsvogeladviseur van de gemeente Zwolle. Ook deze is een onbetaalde functie waarbij met name het beschermen en onder de aandacht brengen van vogels centraal staat. Zijn leven staat bijna volledig in het teken van vogels. Zijn inbreng stimuleert de uitbreiding van stadsvogels en daar hebben alle inwoners profijt van.

Jury
De jury 2018 bestaat uit Hiddo Wessels van de natuurspeeltuin de Vrije School Zwolle (winnaar Groene Prijs 2017), Herman Reimerink van de Beleeftuin van De Vogellanden (winnaar Groene Prijs 2016), Louis Zandbergen van het Repair Café Stadshagen (winnaar Groene Prijs 2015) en Norman Finies van GroenLinks Zwolle. Deze jury moest uit 13 nominaties die door inwoners zijn ingebracht, een keus maken. De jury is blij verrast door de vele groene initiatieven in Zwolle.

 


 

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Jan, van harte gefeliciteerd!! Ik kan altijd genieten van de gedreven manier waarop jij de natuur voor ’t voetlicht brengt. Voorbeeld: de mussen in jouw voortuin. Sommige zijn geringd: dus foto maken; uitvergroten, en dan blijkt zo’n klein beestje op basis van de ringinformatie uit de buurt van Moskou te komen…


    ⚠️ Meld

  2. Of de mussen nu uit de buurt van Moskou komen maakt niet uit. Jan van Dijk is iemand die zich 100% inzet met alles wat betrekking heeft met vogels in het algemeen. Proficiat!


    ⚠️ Meld

  3. Proficiat “Vogel-Jan”. Bij wijkboerderij “De Schellerhoeve” in Zwolle-Zuid zijn door jouw kennis diverse nestkasten geplaatst. Zo ook is er een mast van de gemeentewerf gehaald en geplaatst en moeten binnenkort de nestkasten voor gierzwaluwen hoog in de top aangebracht worden.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.