Sassendonk in hoofdletters op carnavalskaart

Vrijdagavond 00.00 uur barst het carnaval in Zwolle los. Zwolle zal echter pas vanaf zaterdag 11.11 uur (het tijdstip waarop Stadsprins Heppie I de stadssleutel krijgt) Sassendonk heten.

In de nieuwe bosatlas is een kaart opgenomen met namen van plaatsen in carnavalstijd. Den Bosch wordt Oeteldonk, Hasselt wordt Nötenstee en Zwolle wordt Sassendonk. Op de kaart staat Sassendonk in hoofdletters geschreven. En niet voor niets, want Zwolle viert al meer dan vijftig jaar actief carnaval. Het heeft in de afgelopen jaren een geheel eigen programma neer gezet, met originele onderdelen. Vaak kopiëren plaatsen in boven de rivieren het carnaval van het zuiden. Natuurlijk zijn belangrijke carnavalstradities in Zwolle (Sassendonk) zichtbaar (intocht, sleuteloverdracht, optocht), maar met onderdelen als de brugact, carnavalsconcert, elfentocht etc. heeft Zwolle (Sassendonk) een geheel eigen viering neergezet.

Sassendonk staat ook bekend om de kleding. Die is kleurrijk, origineel en wordt veelal door de carnavallisten zelf gemaakt. Het is een lust voor het oog en voor de niet -carnavallisten zeker de moeite waard om op carnavalszaterdag of zondag eens een kijkje te nemen. Ook muzikaal gezien staat Sassendonk op de kaart. De laatste jaren worden er steeds meer eigen liedjes op cd uitgebracht, waarin Sassendonk wordt bezongen. Bloemetjesgordijn is nu “Feesten in Sassendonk”, Paard in de gang is nu “Het kan altied een stukkie beter”. Sassendonk doet (bijna) niet meer onder voor Oeteldonk!

Het is overigens voor de 38e keer dat Zwolle tijdens carnaval wordt omgedoopt tot Sassendonk. In 1971 gaf prins Mans I Zwolle voor het eerst de naam Sassendonk. Zijn leuze was “De Eileuver heeft een goede dronk, want hij woont is Sassendonk”. In dat jaar werd er ook voor het eerst het beroemde Blauw Handje geschonken. De naam past natuurlijk goed bij “Blauwvingers”, maar komt hoogstwaarschijnlijk van het gelijknamige restaurant ( “De Blauwe Hand”) bij Giethoorn. Daar schonk men voor de schippers brandewijn met bruine suiker.

Zwolle is er klaar voor om zich te transformeren tot Sassendonk! De pakken liggen klaar (of daar wordt de laatste hand aangelegd), de route van de optocht wordt nog een keer geïnspecteerd en de liedjes worden thuis geoefend. Zoals prins Heppie zingt:  “Carnaval in Sassendonk is één groot feest, daar moet je echt wel zijn geweest”.

 

Artikel delen:

Reageer