Begin de lente met watervriendelijk tuinieren en het maken van een vogelparadijs

Begin de lente met watervriendelijk tuinieren en het maken van een vogelparadijs

Zwolle – Het kwik loopt langzaam op en de dagen worden langer. Kortom: de lente is in aantocht. Voor veel tuinliefhebbers het sein om hun tuin klaar te maken voor een mooi voorjaar en een mooie zomer. Intratuin, de Vogelbescherming en de waterschappen moedigen tuinliefhebbers aan om dat op een zo natuur- en watervriendelijk manier te doen.

Groene tuinen zijn beter voor het klimaat, gezonder voor de bewoners en bieden meer leefgebied voor stads- en tuinvogels, vlinders en bijen. Vogelaar Nico de Haan presenteert in zijn nieuwste boek Hoe maakt u van uw tuin of balkon een vogelparadijs en waarom? dan ook allerlei tips om voor het vergroenen van de Nederlandse tuin.

Alle tuinen van Nederland bij elkaar vormen een gebied ter grootte van bijna 18.000 voetbalvelden. Maar liefst 40% hiervan is bestraat. Omdat het klimaat verandert, zullen extreme hoosbuien steeds vaker voorkomen. En grote hoeveelheden water kunnen tuinen flink toetakelen. Zeker als er veel stenen liggen, waardoor de tuin sneller onder water loopt. Waterschade kan dan het gevolg zijn.

Gelukkig zijn er veel manieren om water in tuinen de ruimte te geven of op een goede manier weg te laten stromen. Denk aan meer groen in de tuin, geveltuintjes of een groen dak. Daarmee worden tuinen en huizen ook een stuk koel(er) in de zomer. Met het plaatsen van regentonnen kan daarnaast regenwater worden opgevangen. Dat water kan in droge tijden worden gebruikt. Zo kunnen tuinliefhebbers een steentje bijdragen aan een klimaatbestendig en duurzaam Nederland en wordt Nederland tegelijkertijd natuurvriendelijker. Voor gezamenlijke initiatieven binnen zijn werkgebied verstrekt Waterschap Drents Overijsselse Delta een speciale klimaatsubsidie: www.wdodelta.nl/klimaatactief.

Vogelaar Nico de Haan is dé vogelkenner van ons land, bekend door zijn werk voor Vogelbescherming, zijn vogelcursussen en het radioprogramma Vroege Vogels. Ook was en is hij te zien in televisieprogramma’s als Natuurlijk Nico, Bosch, Beuk en Haan en De baardmannetjes. In zijn nieuwste boek Hoe maakt u van uw tuin of balkon een vogelparadijs en waarom? wijdt hij een hoofdstuk aan  het waterbestendig inrichten van tuinen en het houden van droge voeten.

Artikel delen: