Zwolle in de race voor Hoofdstad van de Smaak 2008

Zwolle is in de race voor de titel Hoofdstad van de Smaak 2008 en neemt het hierbij op tegen Amsterdam, Arnhem en Den Bosch. Tijdens de landelijke Week van de Smaak® wordt ieder jaar een Hoofdstad van de Smaak benoemd. Het promotieplatform Zwolle heeft besloten mee te dingen naar de titel Hoofdstad van de Smaak 2008. In dit platform zitten toeristische partners, vertegenwoordigers van horeca, detailhandel, cultuur, evenementen en de gemeente Zwolle.

De benoeming tot Hoofdstad van de Smaak geldt voor één jaar. Gedurende dat gehele jaar zullen  veel activiteiten voor de inwoners van stad en ommelanden en één of meer activiteiten met landelijke uitstraling worden georganiseerd, die gekoppeld zijn aan het predicaat Hoofdstad van de Smaak. In 2007 is Valkenburg aan de Geul uitgeroepen tot Hoofdstad van de Smaak.

Henk van Voornveld, directeur RBT Vechtdal IJsseldelta: “Zwolle en haar omgeving hebben op smaakgebied heel wat te bieden. We hebben niet alleen een drie sterren Michelin restaurant met internationale uitstraling (de Librije), maar daarnaast een breed aanbod aan restaurants, café’s en speciaalzaken met bijzondere smaaksensaties. De combinatie tussen sfeervolle historische panden en kwalitatief hoogstaande horecafuncties wordt door steeds meer bezoekers gewaardeerd. We merken het aan de groei in onze culinaire wandelingen en arrangementen. Toch liggen onze culinaire pareltjes verspreid over de stad en daarnaast in de omgeving (met name in het Vechtdal), vandaar dat het soms niet zo direct zichtbaar voor consumenten is.

Een uitverkiezing tot Hoofdstad van de Smaak 2008 zal ons geweldig helpen de smaakvolle aspecten van Zwolle nog beter op de kaart te zetten. Iedereen die ik erover spreek is erg enthousiast en spreekt zijn steun uit. We hebben ervaring met organiseren van grootschalige evenementen, publiciteit en een budget zullen ook geen probleem vormen. Het belangrijkste vind ik het enthousiasme en het brede draagvlak dat we in en rondom Zwolle bij alle partijen hebben. Daar komt nog eens bij dat het begrip ‘smaak’ niet alleen van toepassing is op onze culinaire kwaliteiten, maar ook gebruikt kan worden voor ons culturele aanbod, onze architectuur (zowel historisch als modern) en ons onderwijs.”

Sander Janssens (Voorzitter Slow Food Zwolle): “De binding tussen platteland en stad is hier nog sterk. Er zijn hier nog volop verse, ambachtelijke, seizoens- en streekgebonden producten te verkrijgen. We hebben in Zwolle en omgeving nog bijzondere ambachtelijke producenten zoals een biologische wijngaard, een shii take kwekerij, een honingproducent, een biologische varkensboer met oude varkensras, nagelholt. Daarnaast hebben we hier een voedselgemeenschap Vechtdalproducten die op het Slow Food congres Terra Madre in Turijn een voordracht heeft gegeven over haar werkwijze in het Nederlandse Vechtdal. Jonnie Boer, erelid van Slow Food Zwolle, maakt veel gebruik van kleinere producenten met kwaliteitsproducten uit de regio. Onder onze leden zitten naast consumenten ook veel lokale ambachtelijke ondernemers in de voeding die de filosofie van Slow Food lekker, puur en eerlijk eten ook steunen. We hebben hier verschillende lokale MBO en HBO opleidingen waarbij we ook veel studenten gemakkelijk kunnen bereiken en mogelijkheden voor praktijkervaring opdoen kunnen bieden. We kunnen dus de week van de Smaak een heel divers pakket aan mogelijkheden bieden.”

E-mail uw mening

Als U ook vindt dat Zwolle hoofdstad van de smaak 2008 moet zijn stuur dan een e-mail naar

zwollehoofdstadvandesmaak@gmail.com met naam, beroep en korte motivatie. Ook suggesties voor bijzondere activiteiten zijn van harte welkom. De beste inzenders wacht een smakelijke verrassing.

Promotieplatform Zwolle

Het promotieplatform Zwolle is een platform met daarin toeristische partners, vertegenwoordigers van horeca, detailhandel, cultuur, evenementen en de gemeente Zwolle. Gezamenlijk stellen zij jaarlijks een actieplan op om toerisme en recreatie in en naar Zwolle te bevorderen.

Slow Food: een filosofie voor lekker, puur en eerlijk eten

Eten is een essentieel deel van ons leven, of we nu barbecuen, minutieus met stokjes eten, om de keukentafel zitten of uitgebreid dineren in een chic restaurant. En ons leven wordt een stuk leuker als we beter en lekkerder eten en ook de tijd nemen om er uitgebreid van te genieten. Dat is in het kort de filosofie van Slow Food.

Recht op genieten

Omdat Slow Food de relatie ziet tussen eten en voeding aan de ene kant en beleid, landbouw en milieu aan de andere kant, is het zich actief gaan bezighouden met kwesties van landbouw en ecologie. Slow Food wil het plezier van lekker eten combineren met bewust en verantwoord leven. Onder het motto ‘recht op genieten’ werkt Slow Food eraan dat er bewuster met smaak wordt omgegaan, en tegelijkertijd houdt het zich bezig met de biodiversiteit in ons voedsel. Verder wil het een steun in de rug zijn voor alle mensen die als telers, fokkers of verwerkers op ambachtelijke wijze goede en bijzondere producten op de markt brengen.

Kijk voor meer informatie op www.slowfoodzwolle.nl, http://www.weekvandesmaak.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

14 gedachten over “Zwolle in de race voor Hoofdstad van de Smaak 2008”

  1. Jeetje, denkt Zwolle op het gebied van horeca en detailhandel werkelijk de strijd aan te kunnen met Amsterdam, den Bosch en Arhem? Ach, je kunt hier een prima vorkje prikken hoor, daar niet van. Maar de veelzijdigheid in horeca is hier nog ver te zoeken! Alles op zijn tijd, laat Zwolle eerst maar eens ondetr het consrvatieve juk uitkruipen, voordat Zwolle zich in de landelijke schijnwerpers zet.

  2. Ik probeer het te begrijpen. Als ik een standpunt heb dat niet gelijk is aan jouw standpunt, leg ik een conservatief juk op.
    Ik probeer raadslid te zijn van ale Zwollenaren. Bijvoorbeeld van Zwollenaren die verwachten dat een discoboot nogal wat geluidsoverlast veroorzaakt. Of van die Zwollenaren die met de komst van een discoboot, de ligplaats van hun binnenschip zien verdwijnen.
    Als je dat conservatief noemt, dan ben ik conservatief ja.
    Maar goed, dit is allemaal off-topic.

  3. Lees je eerste twee zinnen nog eens na. Als ik het niet met je eens ben , leg ik een oekaze op….. Sta zelf neutraal t.o.v. discoboot. Kan me voorstellen dat dit overlast e.d. veroorzaakt.

    Hier staat tegenover dat ik ze het voordeel van de twijfel gun. Je zegt dat je probeert raadslid te zijn van/voor alle Zwollenaren.; Zijn er echt zoveel op tegen

  4. john van boven : http://www.johnvanboven.nl
    @ghehe: als je de uitdaging niet aangaat, verleg je nooit je grenzen.
    Een negativistische benadering helpt ook niet echt. Hier heb je wel een punt. Maar als raadslid van alle Zwollenaren zou ik niet de nadruk leggen op het kleine deel van Zwolle, wanneer er verdeeldheid heerst. De peilingen over de komst van de boot liegen er niet om. Voor compromissen zullen wij als Zwollenaren gezamelijk bereid moeten zijn.
    Het conservatieve juk wat ik bedoel is vrij eenvoudig; elke keer als er in Zwolle iets staat te gebeuren, klimmen angstige Zwollenaren in de pen. Deze worden in mijn ogen erg snel als slachtoffer beschouwd, waardoor een hoop interessante projecten kunnen worden tegengehouden, terwijl veel andere Zwollenaren een leuke kans mislopen. Zo ook bij de komst van, inderdaad, de discoboot. Dit is niet zozeer gericht aan de Zwolse politiek, maar meer aan de vele klagende Zwollenaren. Overigens vind ik mijn mede-Zwollenaren verder leuke mensen, ik richt mijn kritiek alleen op de klaagcultuur die hier helaas heerst. 😉

  5. Hoewel ik de discoboot niet een echt goed voorbeeld vind, ben ik het wel eens met de opmerking dat allerlei mogelijk vernieuwende ontwikkelingen een grote kans lopen dood te bloeden door een klaagcultuur. Als je dat bedoelt met conservatief juk, ben ik het met je eens.

  6. Klaagcultuur = conservatief juk :-
    Met het 1e ben ik het eens, het 2e is volgens mij heel wat anders. Daarbij denk ik meer aan Staphorst en Urk. Maar dat zal wel aan mij liggen. Uitdagingen aangaan is idd juist progressief. Maar goed laten we niet overal een etiket opplakken. Gaan we wat doen aan de door menigeen erkende “klaagcultuur”?

Reacties zijn gesloten.