Tussenstand gemeenteraadsverkiezingen Zwolle 2018

Zwolle – Zwolle kijkt uit naar de uitslagen van de Gemeenteraadsverkiezingen 2018. Het is nog niet bekend of de opkomst groter was dan in 2014. De opkomst was toen 58,2%. Op dit moment zijn de tellingen van 62 van de 68 bureaus voltooid. Hier is de volgende tussenstand van de percentageverdeling van de gemeenteraadszetels uit naar voren gekomen:

ChristenUnie van 18,9 naar 17,8%
PvdA van 14,7 naar 9,9%
D66 van 14,1 naar 10,8%
VVD van 12 naar 13,4%
SP van 12 naar 5,8%
CDA van 8,7 naar 11,3%
GroenLinks van 8,5 naar 16,5%
Swollwacht van 7,2 naar 14,6%

De uitslagen laten een landelijke trend zien. Zo heeft GroenLinks flink gewonnen evenals de lokale partij: Swollwacht.  PvdA, D66 en SP zijn de grote verliezers. Uit deze uitslagen lijkt naar voren te komen dat ChristenUnie en GroenLinks strijden om de grootste partij van de gemeenteraad te worden.

Toch gaat het hier om een tussenstand en zullen meer dan de helft van de stembureaus hun uitslagen nog moeten presenteren. De definitieve uitslag zal pas op vrijdag bekend worden gemaakt.

Artikel delen:
Reacties 55
 1. Leuk dat GL een stevigere positie krijgt. Gelukkig blijft het midden in kracht gelijk. Nadeel is dat de windmolens en Diftar er nu helaas wel zullen komen. Voordeel is wel dat de koopzondag er door komt, daar is echt geen houden meer aan! We gaan het beleven.


  ⚠️ Meld

 2. Met Groen Links en Swollwacht heeft de CU nu 2 grote partijen waar ze rekening mee moeten houden mbt de koopzondag. Beide partijen willen juist wel meer vrijheid hierin. Maar ik verwacht weer een hoop handjeklap en wellicht 2 koopzondagen per maand. Nog steeds truttig, onduidelijk, niet van deze tijd en gezever door politici waar ze niet om moeten zeveren. We gaan het wel zien!


  ⚠️ Meld

 3. Dat kan wel zijn. SP en CU waren tegen en het zijn beide verliezers. Alleen kan de CU niets. Het zou gek zijn om stug vast te houden, dus dit punt zullen ze waarschijnlijk echt moeten gaan weggeven.


  ⚠️ Meld

 4. Mocht dit niet zo zijn, dan gijzeld men de raad. Dat zullen andere partijen echt niet toestaan. De ban op de koopzondag is nu echt gevallen; gelukkig maar!


  ⚠️ Meld

 5. Het grote struikelblok zal de formateur van CU-huize zijn.
  Maar er is zo enorm veel weerstand tegen de regeling zo als ie nu is.

  De openingstijden worden vrij.
  CU krijgt wel wat anders.

  Denk iets uit dit lijstje: Aardbeien, bitterballen en cake: CU Zwolle eindigt derde in sloganverkiezing


  ⚠️ Meld

 6. Ben zwaar depressief, nog meer saaie zondagen..in dit ”dorp”… rondom de 22.000 gelovigen dus in Zwollywood?
  Waar komt het vandaan?


  ⚠️ Meld

 7. Jij hebt geen last van saaie zondagen in deze stad waar al weinig te beleven valt. Als kind vond ik die zondagen al enorm saai.
  En als men zo denkt mensen richting die kerk te krijgen, echt niet hoor.
  Er zijn genoeg mensen die door de week vrij zijn en op die saaie zondag zelfs graag een dag willen werken…dus ook dat is een drogreden.
  Kul mag men wel in de kerk verkopen maar niet aan de zondagshaters!
  Dit is een stad, laat dit een levendige stad worden en blijven aub!


  ⚠️ Meld

 8. #Donna neemt aan dat ik vanwege de kerk geen winkelopening op de zondag wil. Dat is niet het geval.
  Dat de zondag als saai wordt ervaren ligt aan mensen zelf. Persoonlijk heb ik meer aan bv een bakker die om 7 uur opengaat (vers voor het ontbijt) en andere winkels niet om 10 uur open maar eerder.
  Zaken als zorg, woningbouw, werkgelegenheid etc zijn belangrijker.


  ⚠️ Meld

 9. wat fijn, de Christenunie is de grootste partij gebleven, de zondag is de mooiste dag van de week, We mogen naar de Kerk gaan, en genieten van de rust van deze dag, dat is altijd zo geweest, en zo moet het blijven, dat heeft de Heere zo bedoeld!


  ⚠️ Meld

 10. Ik denk dat iedereen dat prima voor zich zelf kan bepalen. Ik zit mij de zondag grootste gedeelte van de zondag te ergeren aan de mensen die hun auto op onze vergunningshouders plekken zetten om naar de kerk te gaan.


  ⚠️ Meld

 11. Dat verwonderd mij ook. Het moet dan elke zondag een drukte van je welste zijn in De plantagekerk, De Koningskerk, de Noorderkerk enz. Toch is het vreemd, het is mij echt nooit opgevallen? Waar komen de stemmers toch vandaan? De Greijdanus is een grote school, maar ik had de beleving dat leerlingen van de hele regio hier naar toekwamen die het Pieter Zandt college iets te veel van het goede vonden? Waarschijnlijk een verkeerde aanname dus.


  ⚠️ Meld

 12. Tis maar hoe je het bekijkt. De koopzondagdiscussie gaat over de geloofsvrijheid en de scheiding van Kerk en Staat. Vind ik geen onbelangrijke zaak hoor. Democratische rechten en vrijheden mogen niet beknibbeld worden om het christelijke volksdeel te plezieren. Ook niet een heel klein beetje.


  ⚠️ Meld

 13. Blij dat mijn partij Swollwacht meer dan het dubbele aan stemmen heeft gehaald t.o.v. de vorige verkiezingen. En nu een aanval op het sluiten van winkels op zondag.


  ⚠️ Meld

 14. @Klaas Jan
  Hoeveel mensen trouwen in de kerk of laten er hun kind dopen om er vervolgens nooit meer te komen. Dat is leuk voor de cijfers om aan te tonen hoeveel Christelijke mensen er in Nederland leven, maar zou je de mensen tellen die daadwerkelijk hun geloof belijden kom je op hele andere getallen uit.
  Maar op papier zijn die mensen inderdaad Christelijk, dat klopt dan wel.


  ⚠️ Meld

 15. Mike er is nogal een verschil tussen de C van het CDA en de C van de CU. De CU en de SGP hebben beide een reformatorische achtergrond. Dopen en er vervolgens niets meer aan doen is iets anders dan wat de CU voor heeft. Gezien de uitslag is het een drukte van jewelste in de gereformeerde kerken. Het is mij echt nooit opgevallen op zondag en ik vraag mij dan ook af welke redenen men heeft, naast het geloof, om op de CU te stemmen en niet op het CDA, GL of PvdA. Heel opmerkelijk


  ⚠️ Meld

 16. @ Donna 22 maart 2018 om 03:57
  Ben zwaar depressief, nog meer saaie zondagen..in dit “dorp”… rondom de 22.000 gelovigen dus in Zwollywood?
  Waar komt het vandaan?

  Vreemde analyse: weet niet hoe je aan 22.000 kerkgangers komt. Die van CU zijn voornamelijk naar CGK en VGZ. Best nog redelijk wat mensen die anders SGP stemden.
  Alle CDA stemmers.
  En in hoeverre vind jij een onderscheid tussen kerkgangers en Christenen van belang?
  Ben je kerkganger als je 1x per jaar gaat?

  Zet in op 45:000 gelovigen. Met baptisten, Jehova’s alle andere evangelische gemeenten etc erbij:
  50:000-55:000?

  Maar uh, moeten wij ons schuldig voelen omdat we geloven?
  Of moet jij je schuldig voelen omdat je Boedah misschien aanbid?

  Laat een ieder toch in zijn of haar waarde lieve Donna!


  ⚠️ Meld

 17. Via een democratische beslissing op democratische rechten en vrijheden beknibbelen? Zulke kromspraak kan alleen van een gelovige komen.


  ⚠️ Meld

 18. PKN is ook een grote Christelijke kerk in Zwolle. Verwacht dat velen daarvan wel CDA stemmen. Eigen groep nog niet opgenoemd…. best omvangrijk: gelovigen en/of kerkgangers die niet op een Chr. partij stemmen.


  ⚠️ Meld

 19. Nee, niet echt. Het is handig als iedereen tegelijk vrij is, ja. Dan kun je bijvoorbeeld samen naar de kerk gaan. Maar er staat niet in de bijbel dat je op zondag niet mag werken.


  ⚠️ Meld

 20. Christenen geloven wel meer dingen die niet in de Bijbel staan. Als de Bijbel de enige leidraad van het christendom was, zouden er niet zo veel verschillende christendommen zijn. Maar voor christenen komt het wel heel goed uit als het hele land op hun heilige dag vrij is, en daarom is “Het is handig als iedereen tegelijk vrij is, ja” maar huichelachtig. Dat hebben de meeste christenen dan weer wel gemeen.


  ⚠️ Meld

 21. CU blijft overal stevig aanwezig, want alle anhangers worden sociaal gecrontoleerd of ze wel gaan stemmen, want dat is in die kringen een plicht.


  ⚠️ Meld

 22. Op zich een goed punt, maar geloof niet dat dat anno 2018 nog zo hevig is. Dat je bijvoorbeeld bij iets “zondigs” gelijk een ouderling op visite krijgt.

  Of een korps “zwarte kraaien” als in “Knielen voor een bed violent.

  Haha nee in Zwolle vast niet meer. Misschien in Staphorst of (D erk?!?!) In Gaelemuud’n?


  ⚠️ Meld

 23. Net als “het koningshuis” vroeger een van God gegeven macht zou zijn.
  Volgens mij worden er duizenden jaren oude bijbelteksten, behoorlijk uit de context gesloopt.

  Maar heb geen concrete voorbeelden, omdat ik niet bepaald bijbelvast ben.


  ⚠️ Meld

 24. Wordt zolangzamerhand wel een beetje moe van dat gezeur over koopzondagen. Christen Unie houdt wel wat meer in. Hebben de stad de afgelopen jaren goed en evenwichtig bestuurd.


  ⚠️ Meld

 25. Ook daarover verschillen de meningen, Bernard.

  Maar zoals ik al zei, koopzondagen gaan niet over economie maar over rechten en vrijheden. Nogal elementaire dingen die geen enkele partij et voeten zou mogen treden en dat gebeurt nu wel.

  Bovendien mogen mensen nog altijd zelf weten wat ze belangrijk vinden. En nogal veel mensen vinden koopzondagen nogal belangrijk blijkbaar.


  ⚠️ Meld

 26. Naar mijn idee zijn koopzondagen alleen maar in het voordeel van de grote winkelketens, Riet. Ik zou graag willen dat de zelfstandige winkels zich in dit geweld ook kunnen handhaven.
  Ik hoop dat het nieuwe college zich gaat inzetten om de 6800 zwolse huishoudens die leven op of onder het sociaal minimum in aantal te verminderen. De kans daarop lijkt me met GroenLinks groter dan met D66.


  ⚠️ Meld

 27. Makkelijk, gaan we voortaan op woensdag dicht. Of alle winkels op één dag in de week dicht en zelf laten kiezen op welke. Worden de kleine winkeliers niet slechter van.

  Er zijn best mogelijkheden hoor om de nadelen op te vangen zonder de hele bevolking een christelijke gewoonte op te dringen.

  Wat sociaal beleid betreft heb ik van D66 ook geen hoge verwachtingen. Vooral niet met Brink als aanvoerder, de bedrijfsblinde boekhouder. GL en CU is best een goede combinatie, misschien dat Swollwacht ook aansluit, dan hebben we een heel sociaal College.


  ⚠️ Meld

 28. Riet, voor jou nog maar eens de achtergrond van de zondagssluiting: Tot 1930 mochten Nederlandse winkeliers hun zaak zo lang openhouden als ze zelf wilden. Vaak sloten ze pas om elf uur ’s avonds. Ook op zondag waren ze open. Dat betekende dat het winkelpersoneel wel tachtig uur per week werkte: veel te lang, vonden de vakbonden. Vanaf ongeveer 1900 probeerden zij de winkeltijden daarom wettelijk te laten beperken.
  https://historiek.net/winkels-sloten-vroeger-erg-laat/17706/
  Er is niets huichelachtigs aan mijn standpunt, je projecteert jouw frustraties, daar zou ik wat aan (laten) doen.


  ⚠️ Meld

 29. Riet, jij hebt dus zo’n hekel aan christenen dat je wel een andere dag alles dicht wil gooien als het maar niet op zondag is.


  ⚠️ Meld

 30. Zwollee, dat heb je al eens gepost, en ik heb er al eens op gereageerd. Wanneer iemand stelselmatig mijn tegenargumenten negeert en huichelachtig blijft doen alsof zijn privé-opvattingen er niets mee te maken hebben, heb ik alle reden om gefrustreerd te zijn. Dus als je verder niets te zeggen hebt, zeg dan liever niets, dan heb je van mijn frustraties ook geen last.


  ⚠️ Meld

 31. “Riet, jij hebt dus zo’n hekel aan christenen dat je wel een andere dag alles dicht wil gooien als het maar niet op zondag is.” Nee, jij bent zo’n huichelachtige christen die fleemt dat het zo goed is dat iedereen een dag in de week vrij is maar wél vindt dat het op zijn rustdag moet zijn.

  Ik heb geen hekel aan christenen. Wel aan huichelaars. Die zijn in de christelijke populatie wel oververtegenwoordigd.


  ⚠️ Meld

 32. Ik weet ook wel dat jij (of welke christen dan ook heden ten dage) niet de zondagsrust hebt ingevoerd. Maar je vindt wel dat hij moet blijven. Omdat het jou goed uitkomt. Maar dan doe je alsof het iedereen goed uitkomt. Als dat je werkelijke motivatie was, had je er geen enkel probleem mee gehad om de rustdag naar woensdag te verplaatsen. Maar dat wil je niet, want de zondag is jouw heilige dag, en daar moet de hele maatschappij zich aan conformeren. Je bent zo doorzichtig. Je weet zelf ook wel dat je de godsdienstvrijheid schendt maar je doet alsof het niet zo is, alleen om je eigen voordeeltje te behouden. En dan vind je het vreemd dat mensen een hekel aan christenen krijgen? Houd je geloof bij jezelf, dan is er niets aan de hand.


  ⚠️ Meld

 33. Riet, ik heb eerder al gezegd: “Het is handig als iedereen tegelijk vrij is. Dan kun je bijvoorbeeld samen naar de kerk gaan. Maar er staat niet in de bijbel dat je op zondag niet mag werken.”

  Ik snap jouw probleem met mij niet, van mij mag het ook woensdag zijn. Jij bent gewoon zó gefrustreerd dat je een probleem creeert.


  ⚠️ Meld

 34. Hou op zeg, jij verdedigt altijd alle voordeeltjes die christenen krijgen en nu mag het wel op een woensdag zijn? Had het twee jaar geleden gezegd, dan had ik je geloofd.

  Gefrustreerd ben ik ja, en daar heb ik alle reden toe. We zijn verdomme al 170 jaar een democratie en nog delen christenen de lakens uit.


  ⚠️ Meld

 35. Sterke posting: Het boeddhisme is een heel fijne spirituele levenswijze. Vraag de Rohingya maar…

  Over het woord “spirit(ualiteit)”, heb ik veel gelezen op internet.
  Zo is er ook veel te vinden over gebruik van woorden als “liefde” in levenswijzen, ideologiën, godsdiensten etc.

  Conclusie….justem,ideeen rond die woorden zijn gejat bij een ander.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.