Voorlopige einduitslag gemeenteraadsverkiezingen Zwolle 2018

Zwolle – De stemmen van alle 68 stembureaus zijn geteld van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 in Zwolle. Hieruit is een voorlopige einduitslag gevormd. De definitieve uitslag zal vrijdag worden gepresenteerd. Wel is er al geconcludeerd dat de opkomst dit jaar hoger is dan vier jaar geleden. Dit jaar heeft maar liefst 61,5% van de Zwollenaren hun stem uitgebracht tegenover 58,2% in 2014.

De voorlopige einduitslag:
ChristenUnie van 18,9 naar 17,9%
PvdA van 14,7 naar 9,8%
D66 van 14,1 naar 10,8%
VVD van 12 naar 13,7%
SP van 12 naar 5,6%
CDA van 8,7 naar 11,3%
GroenLinks van 8,5 naar 16,7%
Swollwacht van 7,2 naar 14,3%

Het is duidelijk dat vooral GroenLinks en Swollwacht de grote winnaars zijn van deze verkiezingen. Ook CDA en VVD hebben iets gewonnen. PvdA, D66 en SP hebben daarentegen veel stemmen verloren. Deze voorlopige einduitslagen leiden tot de volgende voorlopige zetelverdeling:
ChristenUnie van 8 naar 7
PvdA van 6 naar 4
D66 van 6 naar 4
VVD van 5 naar 5
SP van 5 naar 2
CDA van 3 naar 4
GroenLinks van 3 naar 7
Swollwacht van 3 naar 6

Artikel delen:
Reacties 36
 1. Uh, geen enkele partij rekende op verlies?

  CU
  PvdA
  D66
  SP

  42 zetels zo te zien?

  CU 7
  GroenLinks 7
  CDA 7
  PvdA 4? 25 zetels…. 21 lijkt me geen sterk begin….

  Nou formeren maar, met formateur John van Boven?


  ⚠️ Meld

 2. Ok Ellen…dan zijn er dus 39 zetels te verdelen.

  ChristenUnie van 8 naar 7
  PvdA van 6 naar 4
  D66 van 6 naar 4
  VVD van 5 naar 5
  SP van 5 naar 2
  CDA van 3 naar 4
  GroenLinks van 3 naar 7
  Swollwacht van 3 naar 6

  CU,,GL en Swollwacht? Nee, Dogger is te lastig
  CU GL PvdA… Ja, ook de enige manier om de Neo-liberale kapitalisten buiten de deur te houden.

  Zou UNIEK zijn. Terwijl ze nogwel de premiersbonus, de burgemeesterbonus en de gratis wekelijkse wervingsbonus van Papje hebben!

  Wowww, we zijn toch eigenlijk ook geen poenerige, ego-VVD stad?


  ⚠️ Meld

 3. Zucht. rekenfoutje (terwijl het vandaag vanaf 7 uur zo goed ging.
  CU GL PvdA = 18
  CU GL,,…dan toch Swollwacht of VVD
  waarbij de eerste optie 1 zetel meer lucht geeft

  Maar
  CU GL PvdA en CDA of D66?

  Stabiel hoor; en wat maakt 3 of 4 partijen nou echt uit?
  Nog zeer behoorlijke middenpartijen ook!


  ⚠️ Meld

 4. Via deze zeer-onsympathieke weg, wil ik de (wederom) grootste partij van mooi-Zwolle feliciteren. Met name Michiiel en de lijstduwer op 30.

  En de grootste winnaar……méér dan verdubbeld (van 3 naar 7). We hebben hier thuis al iemand in de maling genomen, dat ie op Jesse stemde. Nee, dat deed ie niet. Maar ben landelijk absoluut overtuigd van het Klaver-effect. Moet zeggen dat meneer dat toch heel erg goed heeft gedaan!


  ⚠️ Meld

 5. GroenLinks bestaat inmiddels alweer bijna 30 jaar. Zijn er serieus nog mensen die aan GL denken als “samenvoegsel van o.a. CPN”? CPN, een partij die destijds sowieso al nauwelijks een echte communistische partij te noemen was? Het is een wondere wereld…


  ⚠️ Meld

 6. Het huidige B&W dient in elk geval te verdwijnen, gezien het VVD standpunt om leerplichtige kinderen desnoods naar mohammedaanse scholen te sturen.


  ⚠️ Meld

 7. Dit ging om de gemeenteraad, Jesse Klaver woont hier helemaal niet en heeft geen zeggenschap in Zwolle. Wanneer je GL hebt gestemd alleen om Klaver is dat wel heel dom.


  ⚠️ Meld

 8. Wat een geweldige avond 😁😁😁

  We hebben de meeste zetels. En niet alleen in Zwolle maar ook in Arnhem en Nijmegen en Amsterdam.

  Wat mooi wat mooi


  ⚠️ Meld

 9. Had toch stiekem gehoopt de CU ene koo kleiner te maken! Wellicht over 4 jaar wanneer er wat ‘mutaties’ zijn in de grijze bevolking


  ⚠️ Meld

 10. Wat een horror uitslag… GroenLinks zo gegroeid terwijl ze echt niks betekent hebben voor Zwolle de afgelopen 4 jaar. Idem: swolwacht. Gelukkig is de D66 flink gekelderd met zn koopzondaggezeur/one-issue partij. Das dan nog een lichtpuntje. Het zullen hoe dan ook lastige college onderhandelingen gaan worden.


  ⚠️ Meld

 11. Dat is juist iets wat héél goed is om te blijven onthouden. Net als het jaarlijkse herdenken van bevrijdingsdag. Communisme is nog levend en gevaarlijk.


  ⚠️ Meld

 12. Nee, niet serieus meer. Zo denk ik nog wel eens met weemoed terug aan de ARP die in het CDA opgegaan is. Van bun ideologie is in het huidige CDA helemaal niets meer terug te vinden. Het zijn nu andere tijden.
  Waar Willem precies op doelt met dat historisch besef is mij dan ook weer niet duidelijk. Het communisme is een zeer sympatieke ideologie.


  ⚠️ Meld

 13. Het enige koopzondaggezeur in Zwolle komt van CU hoor. Andere partijen hebben geen enkele moeite met de koopzondag, zelfs CDA niet.


  ⚠️ Meld

 14. Gek dat we partijen met de grootste zeteltoename de winnaars noemen. Volgens mij is de winnaar gewoon degene met de meeste zetels, zoals de Sven Kramer de winnaar is op de 5000 meter omdat hij gewoon de snelste was en niet omdat hij vroeger langzamer was. CU is nog steeds de grootste, gevolgd door GL. Sociaal gezien is dat een hoopvolle uitkomst.


  ⚠️ Meld

 15. Ik ben maar ten dele blij met de uitslag. Wat ik zie is dat de VVD sinds 1990 geen sprongen meer vooruit maakt, maar stabiel op 12-13% van de stemmen blijft steken. Vooral de oude PVDA en CDA stemmers zijn gaan switchen naar “extremere” partijen. Of dit beter is? Mijn vraag is waarom Thom, Peter, Olivier en de anderen niet in staat zijn om het prachtige liberale geluid beter over de bühne te krijgen? Kortom, er is veel werk te doen.


  ⚠️ Meld

 16. Een kwart van de wereldbevolking heeft er nog mee te maken. De ideologie lijkt heel sympathiek, maar er is niets sympathieks aan de invoering van de communistische ideologie: repressie, dwang en drang om het voor elkaar te krijgen. Het zal namelijk nooit vanzelf uit vrije beweging lukken dat men alles samen deelt. Dus als de overheid ervoor moet zorgen is het overtreden van de burgers het resultaat.


  ⚠️ Meld

 17. @ Zwollee 22 maart 2018 om 08:19
  Dat is juist iets wat héél goed is om te blijven onthouden. Net als het jaarlijkse herdenken van bevrijdingsdag. Communisme is nog levend en gevaarlijk.

  Natuurlijk ben ik ook niet voor het absolute communisme. Al verschillen de varianten in China, Korea, Cuba, Rusland en zeker niet die van voorheen Rusland, Cuba etc.

  Maar er zijn wel degelijk overeenkomsten met het Christendom.
  Zie jij die niet?


  ⚠️ Meld

 18. Helemaal eens Bernard 22 maart 2018 om 08:23
  Nee, niet serieus meer. Zo denk ik nog wel eens met weemoed terug aan de ARP die in het CDA opgegaan is. Van bun ideologie is in het huidige CDA helemaal niets meer terug te vinden. Het zijn nu andere tijden.
  Waar Willem precies op doelt met dat historisch besef is mij dan ook weer niet duidelijk. Het communisme is een zeer sympatieke ideologie.

  Voor mijn gevoel was de ARP al ten grave gedragen voor ik 18 was. Maar weet nog dat ik van plan was er op te stemmen, toen mijn opa en oma er op stemden.

  Tjonge jonge wat is er nu een (sorry) kneuzenclub vol Brabo’s en Limbo’s van over gebleven. Waar de C ver te zoeken is. Dat blijkt alleen al uit het woord “rentmeesterschap”.  ⚠️ Meld

 19. Dick, je begaat een veel gemaakte vergissing. China, Noord-Korea, de voormalige Sovjet Unie enz. zijn alleen in naam communistisch. Een echt communistische staat, waarbij de productiemiddelen collectief bezit zijn van het volk, heeft nooit bestaan. In werkelijkheid zijn ze in de hand van een kleine elite die alleen in naam namens het volk handelen. Noord-Korea is in feite een monarchie met de Kims als God-Koning.

  De les is dan ook niet dat communisme niet werkt maar dat revoluties niet werken. Ze brengen vrijwel altijd een nieuwe elite aan de macht. De Fluwelen Revolutie en de val van de DDR zijn de enige uitzonderingen die ik ken. We moeten daarom altijd op onze hoede zijn voor mensen die zogenaamd namens het volk de zittende macht uitdagen. Als ze de kans krijgen, worden ze zelf de volgende zittende macht.

  Zoals God-Keizer Leto II zei: toon me een revolutionair, en ik toon je een stiekeme aristocraat.


  ⚠️ Meld

 20. Inderdaad, geen enkele abstracte ideologie werkt. Dat is gebleken. Vind het ook dom dat SP en PvdA (in mindere mate) doen voorkomen of ze achter de hele internationale (verhevenen) staan én achter alles wat betrekking heeft op het socialisme. Dat scoort alleen nog bij (pakweg) 60+ ers.

  Dat revoluties niet werken is idd ook gebleken. Kostte nog veel bloed ook!
  In die context wel mooi: de ANTI-Revolutionare Partij. Hoe romantisch een revolutie ook mag lijken 🙂

  Haha mooi citaat. Maar heb zelf een citatenlijst, van 6 A4-Arial 10….en daar komt deze bij op:
  “We moeten daarom altijd op onze hoede zijn voor mensen die zogenaamd namens het volk de zittende macht uitdagen”.


  ⚠️ Meld

 21. Beste film ooit: “Dass leben der anderen”. Wij gaan toevallig over een paar weken naar Berlijn…. zeer indrukwekkend wat zich daar allemaal, op een paar honderd km van ons heeft afgespeeld!


  ⚠️ Meld

 22. De uitwerking van het communisme wat ik heb gezien, had altijd een dramatische uitwerking op de mensen die er leefden. Roemenië, Polen, DDR, Bulgarije, Vietnam en ga zo maar door. Ik vind het communisme niet zo sympathiek. Ik constateer ook dat het systeem totaal niet heeft gewerkt en de landen nu één voor één omgaan naar een andere vorm.
  Wat me wel verwonderd is dat sinds 1990 GL met een opmars bezig is en dus ook de CPN. Het gedachten goed van Ina Brouwer en Paul de Groot vinden schijnbaar wat bodem hier in Zwolle.
  Ik hoop maar dat er meer bomen in de stad geplant gaan worden. Daar zie ik meer in dan wat guerrilla gardening.


  ⚠️ Meld

 23. Voor de linksgeorienteerde zwevers heeft D66 afgedaan, want kroonjuwelen verkwanseld, en nu landelijk besturen zonder iets te vertellen; PvdA is wel erg old school, en daarmee wil je als meelopend linkszegger niet mee worden geassocieerd; SP is voor velen toch te extreem; blijft over “kijk-ons-eens” GroenLinks. De laatste partij wil misschien als besturend in Zwolle best wel een beetje voor de vorm nadenken over uitbreiding van het aantal koopzondagen, maar zodra de CU ze een duurzaam speeltje toewerpt, blijft het zondige koopzondagverschijnsel beperkt tot het huidige; amen.


  ⚠️ Meld

 24. Geen enkele abstracte ideologie

  Dus ook:
  (Neo) Liberalisme en het bijna verafgoden
  Kapitalisme
  Niet…..

  Nee, niet BIJNA verafgode…..Kapitalisme staat toch voor “de mammon?
  Heb verdeurie geen tijd e.e.a. te googlen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.