Zwolle stemt tegen sleepwet

Zwolle – Op woensdag 21 maart kon er naast de gemeenteraadsverkiezingen ook gestemd worden tijdens het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WiV),  ook wel de sleepwet in de volksmond genoemd.

Uit de uitslagen van dit referendum is naar voren gekomen dat meer dan de helft van de kiezers in Zwolle, namelijk 52,7% tegen deze wet heeft gestemd. Dit tegenover 42,7% die voor de wet is. 4,6% van de stemmers heeft geen hokje rood gekleurd en stemde daarmee blanco.

Zwolle ligt met deze keuze voorlopig boven het landelijk gemiddelde. NOS gaf IPSOS de opdracht om de mening van de Nederlanders te peilen. Volgens de exitpoll stemde Nederland 49% voor en 48% tegen de wet. En dat maakt dat ongeveer 3% blanco heeft gestemd.

De landelijke opkomst ligt volgens de poll op 48%. Dit is ruim voldoende voor een geldig referendum. Daarvoor geldt een minimumopkomst van 30%. Opvallend is dat merendeel van de noordelijke gemeenten van Nederland tegen de sleepwet gestemd heeft.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Relatief best veel blanco-stemmen, zegt ook genoeg.

  Maar niet voor Buma en Pechtold…. die hebben aangegeven de uitslag naast zich neer te leggen.


  ⚠️ Meld

 2. Ik ben vooral blij dat na dit referendum er geen referenda mee georganiseerd gaan worden. Raadgevende referenda zijn sowieso kansloos.


  ⚠️ Meld

 3. Ja ik had ook meer tegenstanders verwacht.
  Ben benieuwd wanneer het draaien en uitstellen van de landelijke politici begint.


  ⚠️ Meld

 4. Referenda horen m.i. gewoon bij de huidige tijd, en als het onderwerp je niet interesseert doe je gewoon niet meedoet het bewuste referendum.


  ⚠️ Meld

 5. Ik heb tegen gestemd. Ook de overheid en inlichtingendiensten gaan soms buiten ’t boekje. Journalisten de bak in gooien als ze iets aankaarten wat echt aangekaart MOET worden, maar hun bronnen beschermen. Dat is gewoon gebeurd. Hier in Nederland, recentelijk nog. Met zo’n wet als de sleepwet zijn de mogeljkheden en de gevolgen gewoon echt helemaal niet te overzien.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.