Twee Zwolse initiatieven komen samen: zij maken het water schoner

Twee Zwolse initiatieven komen samen: zij maken het water schoner

Zwolle – Een zeef in het water die afval vangt en kanoërs die afval uit het water vissen. Beide zijn Zwolse initiatieven. Zij ontmoetten elkaar bij de wedstrijd die Schone IJsseloevers vorig jaar uitschreef. Zij wonnen niet, maar vonden elkaar wel. Diverse partijen omarmen hun samenwerking en faciliteren daarin, zodat het water in Zwolle schoner wordt.

De twee Zwolse initiatieven
Twee initiatieven in Zwolle vonden elkaar: de ‘Boot met elektrische aandrijving’ door Water Schoonmaak Service Zwolle en de ‘Zeef tegen plastic’ door Thijs en Joost van Rossum, twee jonge jongens van 8 en 14  jaar. De ideeën zijn enthousiast ontvangen en gaan samen optrekken.

Start pilot
Op zaterdag 24 maart wordt de zeef in het water gelegd bij Wijkboerderij De Klooienberg, Klooienberglaan 1 in Holtenbroek, Zwolle. Dit gebeurt met de fluisterboot van de Klooienberg, die de boot beschikbaar stelt onder andere aan de Water Schoonmaak Service. De handeling wordt door de initiatiefnemers uitgevoerd tijdens de Landelijke Opschoondag. Op deze dag zijn er ook vrijwilligers op de locatie actief om zwerfvuil te ruimen.

De zeef die in het water komt te liggen is een prototype dat gedurende het jaar wellicht aanpassingen behoeft. Daarom wordt deze pilot een jaar gemonitord om te zien hoeveel en welk afval de zeef vangt. Ook zijn er plannen om een educatief programma te starten over deze beide initiatieven. Want allebei dragen ze bij aan de bewustwording rond afval in het water.

Samenwerking
Het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon, dat ROVA ook voor de gemeente Zwolle uitvoert, wijkboerderij de Klooienberg in Holtenbroek, Travers en Waterschap Drents Overijsselse Delta omarmden de schone ideeën. Met elkaar zijn de partijen aan de slag gegaan om de ideeën samen te brengen en te helpen realiseren.

 

 

 

 

Artikel delen: