Viering Boomfeestdag op 29 maart in Zwolle

Viering Boomfeestdag op 29 maart in Zwolle

Zwolle – Op donderdag 29 maart viert Zwolle de Boomfeestdag. Ook dit jaar doen Zwolse kinderen weer mee aan de traditie van het planten van een boom. Ruim 100 leerlingen van intergraal kindcentrum De Wieden gaan samen 35 bomen planten rondom de vijver in het park aan de Maaslaan, en aan de overkant van de weg bij de Waallaan, in de wijk Aa-landen.

Het startsein wordt om 11.30 uur gegeven door wethouder Michiel van Willigen. Hij zal met enkele kinderen de eerste boom planten in het park langs het Koppelspad. Daarna gaan de kinderen in groepjes samen de bomen planten.

Thema
Net als ieder jaar heeft de Stichting Nationale Boomfeestdag ook nu weer een thema gekozen. Dat is dit jaar ‘Operatie Boomfeestdag: Maak ’t buiten beter!’. Het thema is gekozen aan de hand van de opkomende essentaksterfte problematiek in Nederland. De essentaksterfte bedreigt namelijk lanen en bossen op grote schaal in Nederland. Wethouder Michiel van Willigen: “Het is heel jammer dat we zoveel zieke bomen in Zwolle moeten kappen. Het is dit jaar dus extra belangrijk om nieuwe bomen te planten, om te zorgen dat Zwolle een groene en gezonde stad blijft.”

Boomfeestdag 2018 in Park Aa-landen
De nieuwe bomen die geplant worden op de boomfeestdag komen in Park Aa-landen. Tijdens de viering worden er 35 bomen geplant. Het zijn 15 verschillende soorten. Daar zijn voor Zwolle heel bijzondere bij, zoals een zwarte tupeloboom en een wilgbladige eik. Er zijn bomen waar vruchten aan komen, zoals een walnoot, en bomen die goed zijn voor bijen, zoals de zoete kers en de linde.

Afwijkende datum
De datum van de Boomfeestdag 2018 in Zwolle is een afwijking van de landelijke viering. In 2018 werden op woensdag 21 maart de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Dit is op de derde woensdag in maart en dus traditioneel ook de dag van de Nationale Boomfeestdag. Vanwege de verkiezingen is de Boomfeestdag een week vervroegd naar 14 maart, zodat op ludieke wijze bij de lokale overheid aandacht kan worden gevraagd voor bomen/Boomfeestdag in het gemeentelijk groenbeleid. Door de vorstperiode ervoor is het niet gelukt om deze dag bomen te planten. Daarom is de Boomfeestdag in Zwolle uitgesteld naar donderdag 29 maart.

De organisatie van de Boomfeestdag in Zwolle ligt in handen van de gemeente Zwolle in samenwerking met ROVA.

Artikel delen: