Fraterhuis vertoont eenmalig documentaire

Extra voorstelling op 20 februari 2008 om 19.00 uur i.v.m. overweldigende belangstelling !!!Staphorst in Tegenlicht, de opmerkelijke documentaire over traditie en bestuur in deze Overijsselde gemeente, is eenmalig te zien in Filmtheater Fraterhuis, op dinsdag 19 februari. Filmmaker Emile van Rouveroy van Nieuwaal geeft in de zaal tekst en uitleg. 

Eind vorig jaar baarde Van Rouveroy opzien met zijn mooi gemaakte film over de manier waarop in Staphorst bestuur en geloof in het verlengde van elkaar liggen, maar soms ook in conflict komen. De documentaire ging op 30 november in het dorp zelf in première en was afgelopen Kerst te zien bij RTV Oost.

Om de Staphorster gemeenschap te leren kennen, bezocht Emile van Rouveroy van Nieuwaal drieënhalf jaar lang de kerkdiensten van de hersteld-hervormde gemeente. Hij filmde tijdens raadsvergaderingen over het vloekverbod en de sluitingstijden van de horeca op zondag en hij sprak met predikant De Jong en oud-burgemeester Plomp. Daarnaast brengt de film het dagelijks leven in beeld van de familie Kok-Bisschop. Gebeurtenissen binnen het gezin laten zien hoe Staphorst omgaat met thema’s als politiek, huwelijk, ziekte en dood.

Regisseur in de zaalOud-hoogleraar rechtsantropologie Van Rouveroy concentreerde zich in deze film op het spanningsveld tussen traditie en kerk enerzijds en democratisch bestuur en vrije keuze van het individu anderzijds. De filmmaker is bij de vertoning in het Fraterhuis zelf aanwezig om zijn film van een korte inleiding te voorzien. Na afloop beantwoordt hij vragen van het publiek.

Staphorst in Tegenlicht is te zien op dinsdag 19 februari om 19.45 uur. Informatie over de vertoning en reservering is te vinden via www.filmtheaterfraterhuis.nl

 

Artikel delen:

Reageer