Nieuwe gemeenteraad Zwolle is bekend

Nieuwe gemeenteraad Zwolle is bekend

Zwolle – De 39 gemeenteraadsleden die gekozen zijn voor de nieuwe gemeenteraad van Zwolle, zijn bekend gemaakt. Vrijdagmiddag 23 maart moeten de gekozen gemeenteraadsleden hebben aangegeven of zij een benoeming aanvaarden. Twee van de bekend gemaakte leden hebben inmiddels aangegeven dat zij hun positie niet accepteren. Het gaat om René de Heer van de VVD en Harold van Vilsteren van het CDA.

Op maandag 26 maart zullen de geloofsbrieven door de oude raad worden onderzocht. Hier zal worden bekeken of de raadsleden voldoen aan de vereisten die in de gemeentewet aan het raadslidmaatschap zijn verbonden. Pas dan is de zetel ook daadwerkelijk voor de gekozen gemeenteraadslid. Wanneer dit alles heeft plaatsgevonden, zal de raad op donderdag 29 maart worden geïnstalleerd.

Van de 39 raadsleden zijn er 24 mannen en 15 vrouwen. Er zijn 21 nieuwkomers, onder wie de huidige demissionaire wethouders Eefke Meijerink en Jan Brink. Het jongste raadslid is Margriet Boersma (CDA, 21 jaar), het oudste raadslid is Leo Elfers (CDA, 72 jaar). Langstzittend raadslid blijft Reinier Mulder (ChristenUnie), die al 23 jaar deel uitmaakt van de Zwolse raad.

De Christenunie krijgt 7 zetels te verdelen. Voor deze partij komen Ruben van de Belt, Wietse de Boer, Jolien Elshof, Reinier Mulder, Jacob Raap, Gerdien Rots en Ruth Stoorvogel in de gemeenteraad.

Groenlinks krijgt eveneens 7 zetels. Norman Finies, Lennart Hartman, Margriet Leest, Eildert Noorda, Remko de Paus, Patrick Pelman en Sylvana Rikkert zijn gekozen voor de gemeenteraad.

De nummer 3, Swollwacht, krijgt 6 zetels. Evelina Bijleveld, Silvia Bruggenkamp, William Dogger, Marcel Mulder, Guido Pasman en Jeffrey Satoor de Rootas zullen zoals het er nu naar uitziet voor de partij in de gemeenteraad komen.

De VVD heeft opnieuw 5 zetels. Door het bedanken van René de Heer voor een zetel, ondanks voorkeursstemmen, zal mogelijk Hans Wijnen zijn plaats innemen. Daarnaast Thom van Campen, Jolanda Kok, Annemee Schoenmacker en Johran Willegers.

CDA krijgt 4 zetels. Margriet Boersma, Leo Elfers, Jan Nabers en Arjan Spaans zijn gekozen. Dit nadat Harold van Vilsteren ook heeft bedankt voor een gemeenteraadszetel.

D66 krijgt 4 zetels te verdelen. Jan Brink, Claudia van Bruggen, David Hof en Sonja Paauw zijn gekozen om de zetels te bekleden.

PvdA krijgt eveneens 4 zetels te verdelen. Op dit moment zijn het Youcef Ben Ali, Mart Oude Egbrink, Eefke Meijerink en Patty Wolthof die een benoeming hebben gekregen voor de gemeenteraad.

De SP heeft 2 zetels overgehouden om te verdelen. Hiervoor komen Sandra Drost en Brammert Geerling voor in aanmerking.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Agenda punten 1 mensenrechten en humane behandeling , vrijheid van meningsuiting, Godsdienst, #TheLoner77 #daklooszelfredzaamheid
  @D66 Kiki Boonstra (Kiki Pvv Van der Zee) en Geert Wilders Vvd Soeraya Thoen-Vetjens . Hierbij wil ik mij aanmelden voor de openstaande plek #fightingforjustice , Humanright Startende Ondernemers Financiering-regelen Narecht Advocaten Rijksoverheid EM Rijksoverheid en Koning Willem Alexander en alle instanties die kunne leren van me achterban, deze groep houd ik nog privé maar waar kan ik beginnen. Dit stap 1 whats next . N jonge frisse wind door de gemeente met denkwijze van de gewone burger, ondernemerschap mijn KVK nummer 68708831 mvg Ervaringsdeskundige Helen The Loner77


  ⚠️ Meld

 2. Hmm, ’t zou zomaar eens kunnen zijn dat de Zwolse ondernemers de Vrijheid krijgen zelf te mogen bepalen wanneer de winkel open is, zonder moeilijk religieus gedoe, wat immers toch nooit te vatten is. Blij met Groen Links aan boord in Zwolle ook!


  ⚠️ Meld

 3. Kom er maar in met de formateur dan. Geen tijd te verliezen….

  Zoals ik 22 maart om 00:30 schreef:
  Zou John van Boven formateut worden.
  Arie Slob heeft vast geen tijd, ook.

  39 zetels te verdelen.

  ChristenUnie 7
  PvdA 4
  D66 4
  VVD 5
  SP 2
  CDA 4
  GroenLinks 7
  Swollwacht 6

  CU, GL en Swollwacht of VVD? Nee, Dogger is te lastig.
  CU, GL, PvdA en CDA of D66

  Stabiel hoor; en wat maakt 3 of 4 partijen nou echt uit?
  Nog zeer behoorlijke middenpartijen ook!

  Zou UNIEK zijn als de neo-liberale kapitalisten buiten de deur konden worden gehouden.
  Terwijl ze nog wel de premiersbonus, de burgemeesterbonus en de gratis wekelijkse wervingsbonus van Papje hebben!
  We zijn toch eigenlijk ook geen poenerige, ego-VVD stad!


  ⚠️ Meld

 4. Sterkte met je partij die de waarden en normen liever kwijt dan rijk zijn of verkwanselen.
  Dat is namenlijk wat ik proef in de reacties van alle mensen hier.


  ⚠️ Meld

 5. Dat vind ik wel een hele sterke reactie. Zal vast niet lukken omdat sommige mensen nou 1x altijd het plezier van een ander willen vergallen. Helaas zijn er hier ook een paar actief. Jammer.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.