Pilot ‘Betrekken kinderen bij ouderschapsplan’ van start bij rechtbanklocatie Zwolle

Zwolle – Vanaf 1 mei 2018 volstaat de zin “De kinderen zijn op passende wijze betrokken” niet meer in ouderschapsplannen. Vanaf die datum gaat er voor een jaar een pilot van start bij de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle. Kern van deze pilot is het “bruggesprek” en het onderzoek door de Vrije Universiteit en de Universiteit Tilburg.

Ouders moeten bij het ouderschapsplan hun kinderen betrekken bij het opstellen en het regelen van zorgtaken door. Door dit te doen moeten ouders met hun kinderen in gesprek gaan en daarbij op de reacties van hun kinderen letten.

Familierechters vragen aan de advocaten en de ouders in de in echtscheidingsprocedures naar het gevoerde bruggesprek. Wanneer er geen ouderschapsplan is en er geen gesprek is gevoerd, moeten zij de rechter informeren over de reacties van de kinderen op de lopende zorgregeling.

Het informeren van de rechter gebeurt door het opsturen van een formulier. Ouders worden geholpen bij het voeren van een bruggesprek door middel van tips en suggesties. Er worden per leeftijdsgroep 8 thema’s geboden bij onderwerpen zoals, omgang, vakanties en verjaardagen.

De Vrije Universiteit en de Universiteit Tilburg zullen vervolgens onderzoek verrichten naar de effecten van het bruggesprek en de informatieverstrekking over de kinderen. De pilot zal een jaar duren en geldt voor alle echtscheidingsverzoeken van de locatie Zwolle van rechtbank Overijssel.

Op 26 maart is er een informatiebijeenkomst over de pilot in de rechtbanklocatie Zwolle voor advocaten, mediators, andere ketenpartners en rechtbankmedewerkers.

Meer informatie is te vinden via de pagina Bruggesprek.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. En ja hoor, wederom over de rug van duizenden kinderen in de knel, bedenkt iemand weer een slim verdien model. Want natuurlijk moeten al die onnozele mediators, advocaten en rechters hier in bijgeschoold worden. En zie daar de brug project cursussen, de brug train de trainers, de brug uitwisselingsdagen, de brug specialisaties enz enz. Want al die kindbehartigers , vfas advocaten, pedagogen en familie mediators kunnen natuurlijk niet zonder…… Succes met binnenlopen, pffff…..


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.