Ruth Stoorvogel neemt raadszetel CU in

Ruth Stoorvogel neemt raadszetel CU in

Zwolle – Afgelopen woensdag hebben 706 Zwollenaren hun stem uitgebracht op Ruth Stoorvogel. Voor de tweede keer is raadskandidaat Ruth Stoorvogel met voorkeur gekozen. Hiermee komt de raadszetel voor de zevende kandidaat, het zittend raadslid Job Looijenga, te vervallen.

“Sinds de afgelopen zomer maak ik onderdeel uit van de ChristenUnie fractie en ik ben onder de indruk geraakt van wat je als raadslid kunt betekenen voor Zwollenaren. Ik voel me enorm gesteund door al die mensen die op mij stemden,” aldus Ruth Stoorvogel. Job Looijenga vindt het jammer dat hij afscheid moet nemen van het officiële raadswerk, maar hij blijft wel politiek actief bij het nieuwe ChristenUnie-team. Naast ervaring, hanteert hij het politiek handwerk uitstekend De jaren als raadslid (bijna 5 jaar) en burgerraadslid (bijna 4 jaar) wordt door de ChristenUnie zeer gewaardeerd. Het nieuwe team van de ChristenUnie Zwolle bestaat uit de raadsleden Gerdien Rots, Ruth Stoorvogel, Wietse de Boer, Jolien Elshof, Reinier Mulder, Ruben van de Belt en Jacob Raap. Het team wordt donderdag 29 maart 2018 officieel geïnstalleerd.

Artikel delen:
Reacties 56
 1. Leg eens uit hoop ik, waarom je religieuse dingen in ’t openbare leven voor allen wilt opleggen. Laten we maar beginnen bij de Zondagse beperkingen. Leg uit! Ik denk dat je dat niet kan. Niet aan gewone Zwollenaren, en ook niet aan Zwollenaren met een nog veel vreemdere religie.


  ⚠️ Meld

 2. Zondagsrust komt voort uit wet en regelgeving. Gemeenteraden hebben de wettelijke plicht daarover te besluiten. Er is niks mis mee om ten minste één dag in de week vrij te zijn. Niks religieus aan. Gewoon een maatschappelijke opvatting.


  ⚠️ Meld

 3. Nouja, Zwollenaar. Hopelijk dat er nog betere reakties volgen. Er is idd. niks mis mee af en toe vrij te nemen, maar wanneer dat is bepalen we zelf toch wel denk ik ? Waarom zulke achterlijke wet en regelgeving? Dat ’t zondag is?

  Ik denk dat je heel erg verkeerd bezig bent te stellen ‘Zondagsrust komt voort uit wet en regelgeving’.

  Maar ik ben vooral nieuwsgierig hoezo Zondagsrust? Waarom niet Woensdagsrust? Leg vooral uit.


  ⚠️ Meld

 4. De komende vier jaar weer de meest gevoerde discussie in Zwolle… De zondagssluiting van de winkels. Wat het probleem is weet ik niet, want de supermarkten zijn inmiddels wel open. Lekker een dagje zonder de ratrace van de andere dagen. Ook ongelovigen genieten daarvan.


  ⚠️ Meld

 5. Niewsgierig, er is geen wet of regelgeving te bedenken of sommigen vinden het wel achterlijk. Wiet, 130 km/u, zondagsluiting, belastingpercentages, omgevingsvergunningen, etc., etc. Heeft niks met religie te maken. We denken nou eenmaal met z’n 17 miljoenen niet hetzelfde en daarom zijn er wetten nodig, En met sommige ben jij het niet eens, en met sommige andere (of dezelfde) ben ik het niet eens. Get a life en hamer niet steeds op het “achterlijke religieuze” maar besef eens dat we op die manier gezamenlijk via gekozen meerderheden de maatschappij moeten maken.


  ⚠️ Meld

 6. Uh, nee , niet mee eens Diana. Als ’t over welbegrepen zaken gaat zoals je aanvoert is dat heel iets anders dan de winkelsluiting op zondag opleggen aan de Zwolse ondernemers. Da’s religie opleggen aan je medemensen.

  Nou zal ik ’t wel overleven als dit kleine beetje religie van de CU nog overleeft, maar wat gaat de volgende religie ons brengen ? En wat gaat die ons opleggen ?

  Religie hoort achter de voordeur, niet in het openaar bestuur. of anders bedacht, als je religieuse principes van de ene religie toelaat in het openbaar bestuur -die je aanstaan-, heb je helemaal niets te bezwaren als er een andere religie komt met ook bestuurlijke religieuse principes -ook al staan je die niet aan-.

  En ik kan je voorspellen dat de ideetjes van de volgende religie je niet aanstaan, net zo min als mij. Dus ik bind ook maar een beetje in met m’n religieuse principes op te leggen aan m’n medemensen, middels openbaar bestuur en wetgeving en dergelijke.


  ⚠️ Meld

 7. Mwah, als CU niet zo’n grote groep mensen in de raad had, hadden ondernemers al jaren zelf mogen beslissen. En het Is redelijk goed terug te voeren waarom CU er tegen is.


  ⚠️ Meld

 8. In een land waar godsdienstvrijheid heerst en scheiding van kerk en staat, heeft ook een gekozen meerderheid niet het recht je een christelijke gewoonte op te dringen. Achterlijk religieus is precies wat het is.


  ⚠️ Meld

 9. Die opvatting is zó gewoon dat alleen de meest christelijk partij in onze raad hem wil handhaven. Maar dat is toeval natuurlijk; heeft niets met religie te maken.


  ⚠️ Meld

 10. Sorry Riet, ik kan de geschiedenis niet veranderen. Het zijn de vakbonden en niet de kerk die voor de zondagssluiting hebben gezorgd. Een ander deuntje heb ik niet voor je. Heel frustrerend als je zo graag de kerk overal de schuld van wil geven.


  ⚠️ Meld

 11. Zwollee,

  Hallo, ik ontken toch niet dat de vakbonden voor de zondagssluiting gezorgd hebben? Jij ontkent dat het christendom er iets mee te maken heeft.

  Alsof de vakbonden geheel toevallig voor de zondag gekozen hebben. Alsof de zondag niet de christelijke rustdag is. Alsof het land niet voor overgrote meerderheid uit christenen bestond. Alsof vakbondsleden geen christen waren. Alsof het niet de christelijke partijen zijn die de zondagsrust koste wat kost willen handhaven.

  “De vakbonden hebben het gedaan” is misschien feitelijk juist maar verder negeer je de hele context. Je kunt net zo goed zeggen “de overheid heeft het gedaan” want die heeft de wetgeving tenslotte vastgesteld. Dat is nu juist het schandaal. Overheid hoort neutraal te zijn. Een neutrale overheid dwingt geen zondagsrust af.

  Die strategie van jou om te doen alsof het niets met christendom te maken heeft is – alweer – huichelachtig en te doorzichtig om in te trappen.


  ⚠️ Meld

 12. Riet, ook weer een oud liedje. Zie mijn eerdere antwoorden in eerdere posts. Ga ik niet herhalen. Op de man spelen is niet netjes.


  ⚠️ Meld

 13. Ja, laten we voortaan de woensdagsrust invoeren, als we daarmee van het gezeur af zijn! Welke dag stel je voor dat we als tweede eraan plakken i.p.v. de zaterdag?


  ⚠️ Meld

 14. Wéér huichelen. Je hebt niets te herhalen want je hebt hier nooit op gereageerd.

  Vaststellen dat een opponent huichelt is niet op de man spelen. je diskwalificeert jezelf als gesprekspartner. Stop met huichelen, dan stop ik met jou een huichelaar te noemen.


  ⚠️ Meld

 15. Nou, vooruit, om je gerust te stellen: uiteindelijk is de kerk de oorzaak. Omdat er zoveel religieuze mensen waren in de jaren dat zondagsrust is ingevoerd gebeurde dat op zondag. Anders was het een andere dag geweest en had je er nu misschien niet tegenaan geschopt? Of wel?


  ⚠️ Meld

 16. Niet zo’n gek idee hoor. De zondag voor de christenen, de zaterdag voor de joden en de vrijdag voor de moslims. Kan gewoon. En oké dan, dan woensdag voor de goddelozen.


  ⚠️ Meld

 17. Persoonlijk vind ik dat er op basis van eeuwenoude boeken geen politiek bedreven zou moeten worden, religier hoort niet in de politiek thuis. Of winkels wel of niet open zijn op zondag maakt mij persoonlijk niet veel uit. Maar gelovigen leggen in dit geval hun wil op aan mensen die niet geloven en aan winkeliers die wel de vrijheid willen om op zondag open te gaan. Dat stuit mij tegen de borst.


  ⚠️ Meld

 18. Dit betekend dat er 15 vrouwen in de Zwolse raad komen. Of dit goed voortekenen zijn, betwijfel ik. Alle dames die in de raad gaan plaats nemen zijn sterk in zorg en PR, maar cijfermatig heb ik mijn ernstige zorgen. Gezien de resultaten van eerdere projecten in Zwolle houd ik mijn hard vast…. Het zal vast goed komen met de guerilla gardening en met de zorg, maar een kloppende begroting… De parkeerkosten en de overige belastingen zullen wel weer omhoog gaan om de projectjes te dekken.


  ⚠️ Meld

 19. Ik sluit me aan bij Zwollee en niet op religieuze gronden. Prima om ondernemers zelf te laten kiezen, maar dan wel een maximum aantal uren per week open. Wil je op zondag open? Prima maar dan ben je minimaal een andere dag dicht. Daarmee kan een kleine ondernemer toch blijven concurreren met de grote eenheidsworsten en wordt de winkelstraat weer diverser.
  Tevens, volgens mij hechten veel Zwollenaren blijkbaar aan de principes van de CU. Mijn stem hebben ze niet gehad, maar als zij de grootste zijn, bepalen zij ook voor een groot deel het beleid. Dat is democratie, dus niet huilen als jouw standpunten niet winnen, had je wellicht campagne moeten voeren voor “jouw” partij.


  ⚠️ Meld

 20. Het is ook een hype, vooral onder kerkelijken, om te doen alsof het respecteren van de democratische grondregels een aanval op de kerk zou zijn.

  Zwollee, niemand heeft gezegd “de kerk”. De ChristenUnie is geen kerk maar een politieke partij. Een christelijke politieke partij, die om christelijke redenen voor de zondagsrust is. Dat maakt niet iedere christen medeplichtig. Zelfs het CDA is voor ruimere openingstijden tegenwoordig. Maar je kunt niet ontkennen dat de motivatie van de CU christelijk is en dat maakt het ondemocratisch en ongrondwettig.


  ⚠️ Meld

 21. “Persoonlijk vind ik dat er op basis van eeuwenoude boeken geen politiek bedreven zou moeten worden, religier hoort niet in de politiek thuis.”

  Leonardo, dat is niet persoonlijk hoor, dat is een van de grondregels van de democratie.


  ⚠️ Meld

 22. Hmm, passant de CU is niet de grootste.In geen enkel opzicht. Helemaal nu.
  En idd. eens met Rietpluim, religieuse mensen denken misschien ’t monopolie te hebben op goed voor onze planeet te zorgen. ‘Rentmeesterschap’ heb ik wel eens gelezen. In de context van ’t wisselen van argumenten.En ’t al te religieus te maken van bestuur.

  Natuurlijk juich ik toe dat er goed rentmeesterschap wordt gevoerd, op bijbelse argumenten, prima.

  Maar doe niet alsof dat een reli dingetje is waar onreligieuse mensen buiten staan.

  Beter denk ik is om te beseffen dat onreligieuse mensen veel beter weten over hoe met de planeet en onze medemensen om te gaan.

  Religie suks. Heeft echt nul komma nul bij te dragen aan ’t verbeteren van de wereld. Bedenk maar wat de religie over de Burgemeester van Rotterdam laat weten.

  Ik zeg niet dat de ene of de andere religie beter is. Ik zeg gewoon dat religieuse mensen per definitie niet sporen .

  En dat we ervoor moeten waken dat ze invloed krijgen in het openbare besturen het openbare leven.


  ⚠️ Meld

 23. Waarom denk je dat Leonardo? De CU komt nooit met bijbelse, maar altijd net sociale en praktische argumenten. Waarom gaat men daar dan nooit op in? Ze hebben echt een punt dat als men toestaan de winkels elke zondag te openen, dit niet in het belang is van de kleine middenstander. Maar misschien willen wij daar ook wel vanaf. Ik niet!


  ⚠️ Meld

 24. Klaas Jan, doe toch eens een cursus werkwoorden vervoegen. Ik reageer er eigenlijk nooit op, maar die d- en t-fouten doen toch vaak afbreuk aan je verhaal. Een succesvol zakenman als jij zou dat niet moeten willen.
  In dit geval: “Dit betekend” moet zijn “Dit betekent” (derde persoon enkelvoud)


  ⚠️ Meld

 25. Bernard,

  Die sociale en praktische argumenten zijn maar gelegenheidsargumenten. We weten dat de CU religieus gemotiveerd is. En ik word een beetje pissig als de zoveelste christen me voor de zoveelste keer vertelt hoe goed zijn christelijke gewoontes voor ons zouden zijn terwijl we weten dat ze alleen maar hun privileges willen behouden. Hypocrisie, bah!

  Daarom zeggen we “doe maar op woensdag” omdat dan blijkt dat de CU die zogenaamde sociale en praktische argumenten opeens veel minder toepasselijk vindt. Zondag moet het zijn, want zondag is hun rustdag. Dat is het enige wat de zondag onderscheidt van andere dagen, waaruit blijkt dat religie het enige argument is voor de zondagssluiting.


  ⚠️ Meld

 26. En toch, zijn er heel wat kleine middenstanders, lokale winkeliers die al jaren roepen dat ze op maandag zich dood vervelen en op zondag ladingen toeristen niet mogen bedienen. En dat ze dat heel graag wel zouden willen.


  ⚠️ Meld

 27. En onder die kleine middenstanders zijn er genoeg die zelf op zondag open willen. Die zitten niet op de “bescherming” van het CU te wachten.


  ⚠️ Meld

 28. Onder die kleine middenstanders zijn er genoeg die zelf op zondag open willen. Die zitten niet op de “bescherming” van het CU te wachten.


  ⚠️ Meld

 29. In Israel kent men verschillende openingstijden. Bepaalde winkels zijn zondag gesloten (Christelijk), bepaalde winkels zijn zaterdag gesloten (Joods) en sommige winkels zijn vrijdag gesloten (Moslim). Waarom kan dat hier niet? Men mag de winkel een bepaald aantal uren per week open doen en hoe je die verder invult, laat het over aan de ondernemer. Al hoewel ik niet zoveel met de trein reis, weet ik dat er op het station een AH-to-go is gevestigd. Ooit wel eens gekeken welke openingstijden deze zaak kent? ALs Jumbo Veemarkt en Boni wist ik het wel, in verweer tegen de gemeente!! Wanneer een banketbakker van mening is dat hij op zondag dicht moet blijven, prima! Maar de banketbakker hoeft niet voor de kledingwinkel te beslissen dat deze ook dicht moet blijven. Internet is 24/7 geopend en groeit prima door. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/07/detailhandel-realiseert-grootste-omzetgroei-in-11-jaar .
  Een punt dat vaak door de tegenstanders wordt ingebracht zijn de werknemers. Dit is een quatsch discussie, elke werkgever heeft te voldoen aan de arbeidsregels. Die regels zijn klip en klaar, net zo als ze klip en klaar zijn voor een medewerker in de zorg (of werken in de zorg enkel heidenen?). Om meteen nog maar een punt voor te zijn, de controle op de openingstijden. Je zou kunnen werken met een inlog (winkel geopend of niet), net als een taximeter.

  Ik ben erg sceptisch over de uitkomst van de coalitie onderhandelingen. Een windmolen zien de partijen veel meer zitten dan een koopzondag. Maar wat heb je aan de koopzondag wanneer de parkeertarieven straks door het dak gaan, er een milieuzone in Zwolle zou komen, de stad autovrij gemaakt wordt….. Heel gezellig, die “linkse droom”….


  ⚠️ Meld

 30. Laten we elkaar niet verlagen door bepaalde opmerkingen naar elkaar toe te spelen. Wat ik hiermee wil zeggen, dat we ons niet moeten gaan verlagen tot een bepaald persoon, die hier momenteel en sinds kort op WLZ aanwezig is en de boel hier probeert te “vervuilen”. Wat een tijdje geleden nog een leuke weblog was met leuke discussies, ook al was je het dan soms niet met elkaar eens, is verandert in een “vuilnisstortplaats” waar een bepaald persoon met een narcistische denkwijze alle aandacht naar zich toe probeert te trekken. Het zou daarom beter zijn dat WLZ de aanmeldprocedure aanscherpt, zodat niet iedereen hier zomaar willekeurig kan reageren onder verschillende namen.


  ⚠️ Meld

 31. Nog nooit zo eens geweest met Steven :-).
  Ook gelijk de reden waarom ik zelden nog reageer, terwijl er wel iemand is die zich probeert voor te doen als mij.


  ⚠️ Meld

 32. @Steven @Passant Is Weblog Genemuiden niets voor jullie? Gezellig keuvelen met jullie Gristelijke mede broeders. Gadver.


  ⚠️ Meld

 33. Goed, ik laat me één keer verleiden een reactie te sturen:
  1. Het feit dat iemand zich Homofiele Hans of Slappe Penis noemt zegt al genoeg. Daar kan je geen normale reactie van verwachten, maar hij/zij vindt zichzelf vast erg gevat. Ik denk tenminste dat het een persoon is, anders is het wel erg triest gesteld met de mensheid
  2. Ik ben zo Atheïstisch als de pest, dat ik het niet eens ben met jullie heeft dus niets, maar dan ook niets te maken met Christelijkheden, maar gewoon met een (economische) mening
  3. RIP Weblog Zwolle, de hoogtijdagen zijn voorbij


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.