Janco Cnossen wordt informateur voor nieuw college Zwolle - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Janco Cnossen wordt informateur voor nieuw college Zwolle

Zwolle – Tijdens het duidingsgesprek hebben de raadsfracties de ChristenUnie gevraagd het voortouw te nemen in de vorming van de nieuwe coalitie. De ChristenUnie heeft oud-wethouder Janco Cnossen gevraagd dit proces te begeleiden. Als oud-wethouder is hij bekend met de Zwolse politieke issues en kan hij zich richten op het vormen van een stabiele en verbindende coalitie.

De ChristenUnie Zwolle is na de gemeenteraadsverkiezingen met zeven zetels de grootste partij gebleven in Zwolle. Het is gebruikelijk dat de grootste partij het voortouw neemt bij de totstandkoming van een nieuw college. Een goede manier om de eerste fase van dat proces vorm te geven is door het aanstellen van een informateur.

Samenwerken
De ChristenUnie Zwolle benadrukt dat zij in dit proces samen wil optrekken met alle andere fracties in de raad, waarbij specifiek oog is voor de positie van de tweede partij GroenLinks. Deze partij haalde ook zeven zetels. De informateur zal de fracties bevragen op hun ideeën over het consulteren van inwoners.

De Zwolse informateur is Janco Cnossen, hij heeft veel bestuurlijke  ervaring. Hij was wethouder in de periode 2002 – 2010 en was voorzitter van het GPV (één van de rechtsvoorgangers van de ChristenUnie). De ChristenUnie heeft hem gevraagd vanwege zijn bekendheid met de Zwolse politiek.  Hij heeft voldoende afstand om boven de partijbelangen uit te stijgen en om de vorming van een stabiel en verbindend college voor ogen te houden. Bovendien kan Cnossen rekenen op een groot draagvlak binnen en buiten de politiek.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Prima keuze als formateur, Een man met ervaring als wethouder in Zwolle. In niet zulke makkelijke jaren. Ben benieuwd wat er uit deze formatie komt. C.U. GL, VVD , PVDA? Mooie optie wat mij betreft. Partijen met behalve Gl, bestuurservaring.


  ⚠️ Meld

 2. Hm. Het is maar de vraag of een oud-GPV’er voldoende afstand heeft om boven de partijbelangen uit te stijgen. Een informateur moet het vertrouwen hebben van de hele raad, niet alleen van de grootste fractie.


  ⚠️ Meld

 3. Riet, we hebben iemand nodig die de Zwolse politiek goed kent. Een coalitie vormen is nu wel erg lastig geworden. Over rechts, mijn voorkeur, is erg uitdagend. Swollwacht, een grote winnaar, heeft terecht aangegeven dat het tegen windmolens is. Over links daarentegen is er veel meer draagvlak. Een coalitie met CU, GL, Pvda en D66 heeft een ruime meerderheid. Het liberale gedachten goed zou volledig ondergesneeuwd raken. Ik denk dat de dames het onder Cnossen prima kunnen klaren. Cnossen moet enkel zorgen voor voldoende thee, goede koekjes en in verschillende smaken thee. Komt het met de coalitie wel in orde.


  ⚠️ Meld

 4. De manier, Riet. Een goede atmosfeer werkt. De dames hebben minder last van haantjes gedrag. Met Cnossen als haan in het kippenhok; komt helemaal goed!


  ⚠️ Meld

 5. D66+GL+Swollwacht+VVD lijkt me een heel mooie coalitie! Dan kan er eindelijk eens een stap in de 21e eeuw worden gezet. Minder betutteling en de winkels open.


  ⚠️ Meld

 6. Dat zal een lastige worden. VVD en GL is een lastige combi. Een optie over de liberale kant is: Swollwacht, VVD, D66 en CDA. Maar dan kom je maar aan 19 zetels en heb je een minderheidsformatie. Die minderheidsformatie heeft wel het beste voor met de economie en de burger. Helaas zijn we verworden tot het welbekende Oestinov aan de Ijssel. Over vier jaar mogen we weer stemmen en dan zal het wel puinruimen worden….


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.