Wethouder Michiel van Willigen zoekt tafelgenoten - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Wethouder Michiel van Willigen zoekt tafelgenoten

Zwolle – Om inwoners van Zwolle en omgeving die enthousiast zijn over het verduurzamen van hun huis met elkaar in contact te brengen, organiseert Buurkracht op woensdag 18 april een huiskamerdiner in het Enexishuis. De eerste tafelgast is geen onbekende: Michiel van Willigen, wethouder duurzaamheid bij de gemeente Zwolle. Negen andere mensen met interesse in energie besparen en opwekken kunnen de wethouder vergezellen.

Samen energie besparen werkt
Buurkracht brengt mensen bij elkaar om samen energie te besparen. Inmiddels zijn ruim 265 buurten actief in Nederland, waarvan 40 buurten in Overijssel. In Overijssel besparen Buurkrachtbuurten samen al € 112.000,- per jaar op hun energierekeningen. Met het huiskamerdiner wil Buurkracht nog meer mensen in Overijssel op weg helpen. Het biedt een goede gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over hoe je samen met je buurtgenoten tot energiewinst kunt komen.

Mee-eten?
Het gezelschap van woensdag 18 april bestaat uit tien inwoners van Zwolle en omgeving die al actief zijn met energiebesparing of daar juist interesse in hebben. Zij worden ontvangen door Wethouder Michiel van Willigen. Er zijn nog enkele plekken voor het diner. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij buurtbegeleider Eline Liezen via eline@buurkracht.nl.

Buurkracht is ‘samen energie besparen’Het diner wordt georganiseerd door Buurkracht, een kosteloos en niet-commercieel initiatief van Enexis Groep. Buurkracht helpt buurten grip te krijgen op hun energieverbruik en ondersteunt bij besparingsmaatregelen. De buurt krijgt een buurtbegeleider, bewoners krijgen inzicht in hun energieverbruik en Buurkracht helpt bij het enthousiasmeren van buurtgenoten. In Overijssel besparen Buurkrachtbuurten samen al € 112.000,- per jaar op hun energierekeningen. www.buurkracht.nl.

Artikel delen:
Reacties 32
 1. Ik heb zojuist de site eens bekeken, maar ik weet nog niet zo goed wat ik hiervan moet denken. Mensen zijn best geneigd om wat te doen, maar de investeringen moeten dan wel laag zijn. Helpt Enexis/gemeente hier aan mee? Wat ik weet is dat bodem-isolatie al gauw 900 – 1500 eur kost. Dak isolatie: 5200 euro, waarbij het nog maar de vraag is wat de daadwerkelijke besparing is. Spouw isolatie kost tussen 200 en 800 eur, waarbij dit de goedkoopste en effectiefste variant is. Wanneer buurtkracht helpt om de investeringskosten met 50-60% te reduceren, dan heeft het zin en willen mensen ook uit de stoel komen. De investering is er dan in een korte tijd uit en daar is het ook om te doen. De insteek is alleen wat anders.


  ⚠️ Meld

 2. Klaas Jan, heb je ooit uitgerekend hoeveel die miljarden tonnen CO2 ons kosten die we jaarlijks de atmosfeer in blazen?

  Laat energiebesparende maatregelen betalen door mensen die zelf geen energiebesparende maatregelen nemen. Dan betaalt de vervuiler tenminste, zoals het hoort.


  ⚠️ Meld

 3. Riet, het modale loon in Nederland is 2.816 Eur (bruto, exclusief 8% vakantietoeslag) per maand. Even je huis renoveren kost je al gauw: 9.000 Eur. Het Nibud adviseert een minimale buffer voor een echtpaar van 4000 Eur en die buffer wordt in veel gevallen nog geen eens gehaald. Ik weet het niet hoor, maar wil je renoveren haalbaar maken (en tevens hiermee je doelen bereiken) dan zul je wat moeten doen aan de investeringen. Zijn bewoners instaat de investeringen laag en binnen een korte tijd terug te verdienen, dan gaat men wel investeren omdat men weet dat men er daarna aan gaat verdienen. Vergeet niet dat je hierdoor ook jouw doelstelling haalt!! De insteek is alleen anders, maar de uitkomst is hetzelfde: minder CO2 en minder fijnstof.


  ⚠️ Meld

 4. Klaas Jan, mijn reactie is ingegeven door irritatie omdat geld al zo lang een reden is om niet in milieuvriendelijke maatregelen te investeren terwijl milieuvervuiling ons uiteindelijk veel meer kost. Het is een systeem dat willens en wetens in stand wordt gehouden en ik ben er een beetje klaar mee.


  ⚠️ Meld

 5. Je wil toch een reactie generen? De doelstelling is minder CO2 en fijnstof. Van de woningvoorraad (grove schatting) in Zwolle is grofweg 45% in eigendom. 65% zijn huurwoningen (gegevens gebruikt voor de schatting: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71446NED&D1=1&D2=a&D3=a&VW=T ) Huurwoningen zijn een taak van de woningcoöperatie. Wil je die 45% laten bewegen, dan zul je iets aan de investeringen moeten doen, toegankelijk maken. De trigger moet geld zijn ipv groen. Voor groen alleen gaat men niet veranderen. Straffen helpt al helemaal niet!


  ⚠️ Meld

 6. Co2 de lucht in blazen kost niets en ik zal er ook niet veel van merken. Wat mij verwonderd is dat bedrijven een andere tax betalen als de gewone burger. De burger bekostigd met de CO2 tax wat eigenlijk?? Een eventuele switch voor de bedrijven? Maar die switch betalen we al met de kostprijs. Dat hele CO2 tax gebeuren is iets vreemds en onaantastbaar. Het doet mij erg denken aan geldklopperij waar ik niets aan heb.

  Nog even los van de belastingen, wat wil je toch met al die extra belasting doen? De inkomsten zullen fors gaan stijgen door die gekkigheid, terwijl het doel uit ogen raakt. Moet het naar de algemene middelen en subsidiëren we hiermee ongemerkt uitkeringen of zorg?

  Mijn stelling is, maak de stap zo klein mogelijk doordat het eigenlijk een no-brainer wordt. Slechts 100-400 eur voor een optimale spouwmuur isolatie. Deze investering levert je x per jaar aan gas besparing op! Bijeffect, xx kilo minder CO2 in de lucht en minder fijnstof.


  ⚠️ Meld

 7. Natuurlijk kost CO2 de lucht inblazen wel wat. Je schuift alleen de kosten voor je uit. Wat denk je dat dijkverzwaringen kosten, om van droogtes, bosbranden en toenemende vluchtelingenstromen nog maar te zwijgen?

  De mens is maar een kortzichtig wezen.


  ⚠️ Meld

 8. Riet, CO2 discussie is in opkomst sinds 1970. Ik gooi er nog maar weer eens een linkje in: https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/de-energierekening-gaat-hard-omhoog-consumenten-betalen-voor-bedrijven Het linkje geeft aan dat de rekening vooral bij de huishoudens komt te liggen die veel meer meebetalen aan die transitie dan bedrijven. De energierekening gaat de komende tijd dan ook flink stijgen, en dat komt vooral door belastingen. Waarom moet de consument, die % bijna niets de lucht in blaast meer betalen dan de bedrijven? Ik ben geen melkkoe. Wil je de burger veranderen, dan zul je dat met de portemonnee moeten sturen. Ik ben niet masochistisch ingesteld, daarom pleit ik voor kleine stappen om de 45% te bewegen wat te doen. Coöperaties zullen anders aangestuurd moeten worden, daar ligt een taak bij de overheid. Er schijnt nog wel wat geld in kas te zijn, dus…. https://fd.nl/cookiewall?target=%2Feconomie-politiek%2F1186428%2Fcorporaties-steeds-rijker-op-papier


  ⚠️ Meld

 9. Douwe, Riet denkt dat mensen voldoende geld hebben en dit graag aan groene initiatieven wil besteden. De werkelijkheid is dat mensen dit geld niet hebben. Waar het straks op neer komt is dat “arme” mensen de energie rekening niet meer kunnen betalen. Volgens mij uitte de SP een paar maanden geleden al eens de zorgen over de effecten van de energiebelasting.
  Dit is niet de weg, maak de stappen haalbaar en laat de terugverdientijd zo snel mogelijk zijn.


  ⚠️ Meld

 10. Klaas Jan, dat denk ik helemaal niet, hoe kom je daar nou bij?

  Douwe, jij kleuter, ruim je eigen rommel op. Jij wil ook zelf weten of je blikjes in de struiken gooit zeker.


  ⚠️ Meld

 11. Nou Riet wat je nu uitkraamt heeft niets met cotwee te maken ,wat ik met mn blikjes doe ?
  Nou die gooi ik netjes in de kliko maar de rest bepaal ik zelf wel ik zal de themostaat gelijk wat hoger zetten want de wind staat jouw kant op!!!!!!!


  ⚠️ Meld

 12. Wanneer je de CO2 tax intergraal invoerd, worden de kosten voor de mensen fors hoger. Er zijn nu al mensen die slecht rond komen en moeite hebben om de energie prijzen te betalen? Moeten die mensen op straat komen te staan of in een opvang terecht komen. Mensen met wat reserves kunnen zich makkelijker aanpassen. Mensen zonder reserves kunnen dat niet en betalen de rekening. Zij betalen zelfs 2x de rekening omdat ze vaak in oudere woningen wonen.
  Dit is niet de weg in de transitie, maak de investering behapbaar voor iedereen. Laat zien dat de investering een no-brainer is. Het eind doel is het zelfde, de insteek is anders. Het kan niet zo zijn dat straks weer het kunstje uit de hoed komt, dat rijkeren weer voor de armen moeten betalen. Zelf broek ophouden en zelf verantwoordelijk zijn.


  ⚠️ Meld

 13. Riet, ik deel nooit linkjes van de Milieudefensie (ik vind dit een vervelende en extreme club). Maar hier een heb je een linkje waar ik het mee eens ben. https://milieudefensie.nl/onsverhaal/petitie-eerlijk-energieakkoord .

  Het initiatief van Willegen (CU) sta ik niet achter. Met een gezamenlijk etentje met wat mensen kom je er niet. Het initiatief is dan verworden tot een soort hobbyachtig projectje. Dit moet je beter aanpakken. Hier ben ik juist zo bang voor met de coalitie met GL. Allemaal leuke projectjes voor een paar mensen. Kost de gemeenschap klauwen met geld en het resultaat is 0. De “vriendjes” van de politici hebben een leuke tijd op kosten van anderen. Schaf gewoon bij nieuwbouw het gas af. Er gaat de komende tijd heel wat gebouwd worden. Bij grootschalige renovatie, 0 op de meter. En maak voor huiseigenaren investeringen goedkoper. Alleen dan ga je grote stappen maken. Zet het gereserveerde Zwolse geld voor de windmolens in voor een grotere uitrol van zonnepanelen op huizen. Gisteren kwam in het nieuws dat Nederland 40% van de landelijke energie productie uit windmolens wil gaan halen. Waarom dan nog een hinderlijke windmolen in de stad?


  ⚠️ Meld

 14. Nog gauw een nieuwe cv ketel voor 2021 aanschaffen voordat ze ons op kosten jagen , weer voorop lopen hier en in de landen om je heen maar raak stoken.


  ⚠️ Meld

 15. Bangmakerij, er komt ook een stikstof fabriek bij om geïmporteerd gas aan de Nederlandse eisen te laten voldoen?

  Misschien even een hapje doen bij de wethouder. Wie weet heeft ie nog een uitloop modelletje voor weinig.


  ⚠️ Meld

 16. Worden 3 gouden jaren voor de ketelfabrikanten tot 2021 , iedereen nog even een nieuwe ketel en dan kun weer zeker 15 a 20’jaar verder


  ⚠️ Meld

 17. Klaas Jan,

  Als mensen het geld niet hebben om hun huis te verduurzamen, dan is de oplossing simpel: zorg dat ze het geld wel hebben. Rijkdom en armoede zijn geen natuurverschijnselen maar het resultaat van politieke keuzes. Laten de partijen die het meest voor duurzaamheid zijn, nou ook het meest voor nivellering zijn. Dus dat komt wel goed.

  Wat de invoering van milieutax betreft: een van de zwaarst vervuilende sectoren is de luchtvaart. Als die nou eens ging betalen voor de vervuiling dan voelt de arme man dat niet in zijn portemonnee hoor. Hij zal alleen minder kunnen vliegen, wat ook precies de bedoeling is.

  Hetzelfde geld voor grootverbruikers van energie. Die betalen nu minder in plaats van meer. Producenten van kunstmest bijvoorbeeld. Wordt kunstmest duurder, dan zal er minder van gebruik worden, wat ook precies de bedoeling is.

  Waar het echt pijn gaat doen, kunnen we toenemende kosten compenseren door elders de belasting te verlagen. Zelf ben ik voorstander van een drastische verlaging van de loonbelasting. Arbeid is namelijk hartstikke schoon en grondstoffen zijn nu veel te goedkoop. Een perverse stimulans voor bedrijven om haastwerk te leveren. Als je bijvoorbeeld ziet hoe sommige straten gelegd zijn, dat is gewoon om te huilen.


  ⚠️ Meld

 18. Riet, de oorzaken van armoede zijn niet enkel te wijten aan politieke keuzes… Door weer te nivelleren, verschrikkelijk!!, zijn het weer dezelfden die de beurs moeten trekken. In de praktijk komt dat neer op de personen die 1 tot 2,5 keer modaal verdienen… Grootverbruikers mogen best een korting ontvangen en we moeten ook oppassen dat we ons zelf niet uit de marktplaatsen met dergelijke belastingen. Het gaat erom dat de rekening gelijk verdeeld wordt en dat is nu niet het geval.
  Waarom maak je dergelijke investeringen belastingvrij, materialen belastingvrij en subsidieer je de arbeid? Zo worden de te nemen stappen kleiner en nog belangrijker, bevorder je de werkgelegenheid. Dergelijke initiatieven zouden een een tweetje moeten zijn met de landelijke en provinciale overheid. Helaas ziet onze Wethouder meer in gezellige etentjes met gelijkgezinden. Succes met de transitie!


  ⚠️ Meld

 19. Ik vind het nogal ironisch om te zeggen dat het steeds dezelfde zijn die de beurs moeten trekken. Natuurlijk moeten zij de beurs trekken. De armen hebben geen beurs om te trekken omdat de rijken die al hebben.

  Het debacle met onze brave ING-voorzitter is exemplarisch. Hij maakt zijn bedrijf winstgevend door zijn personeel af te knijpen en vervolgens kent hij zichzelf een enorme salarisverhoging toe. Van die drie miljoen die hij zou krijgen, kun je heel wat sociale huurwoninkjes isoleren hoor.


  ⚠️ Meld

 20. Je hebt groot gelijk dat de rekening ongelijk verdeeld wordt, alleen wil jij hem nog ongelijker verdelen en ik gelijker.


  ⚠️ Meld

 21. Je leest niet goed. Ik heb het niet over die paar mensen met een miljoenen salaris. Ik heb het over de middelbare schooldirecteur en de productie chef bij Scania. 1 tot 2x modaal.
  Waar ik een punt van maak zijn de 45% koopwoningen. Wat jij dus graag zou willen is dat Jan de wijk agent de verbeteringen aan de woning gaat betalen voor bijvoorbeeld de gepensioneerde met een afbetaald huis? Dit is precies de oneerlijkheid waar ik zo’n hekel aan heb. Freeriden op kosten van een ander, enorme jeuk krijg ik daarvan.
  Huurwoningen zijn een ander gebeuren, zijn de verantwoordelijkheid van de coöperaties.


  ⚠️ Meld

 22. Wat ik mij nu wel afvraag, Riet. Heb jij het milieu op de eerste plaats staan of is dit een voorstel voor nieuwe nivellerings goochel truc? Ik stel een lage prijs voor iedereen voor om het zo toegankelijk te maken en het effect zo hoog mogelijk te krijgen? Maar die insteek is je wat te gemakkelijk.


  ⚠️ Meld

 23. Nou Klaas Jan , daar kun u het mee doen, ‘ fuck you. Ach ja, terwijl u best wel met goede argumentatie komt. Beetje jammer dit. Van Pluim.


  ⚠️ Meld

 24. Riet maak je niet zo druk. Willen we in Zwolle direct wat aan het klimaat doen, dan stop je de ontbossing in de stad. Een boom neemt CO2 en fijnstof op. Helaas kwam dit punt bij geen enkele partij op de politieke agenda. Ook GL blijft maar wat hangen in vage lokale projectjes. Er is nog steeds geen stop op het plaatsen van ketels bij nieuwbouw huizen. Kortom, men is enkel bezig met symbool politiek. Kleine knoei dus.
  Ik wens je alvast een fijn paasfeest!


  ⚠️ Meld

 25. Vanmorgen in de NRC: /www.nrc.nl/nieuws/2018/03/29/gasloze-tijd-gaan-we-voelen-a1597694

  Wie zal dat betalen, ZLG; dus de kleine man. De komende transitie gaat een ieder zo veel geld kosten, dat dit direct invloed heeft op de overlevingskansen van bedrijven in de horeca en detailhandel.
  Wie dan leeft, dan zorgt…


  ⚠️ Meld

 26. Dat is nu juist ook het probleem. Om een transitie mogelijk te maken moet de belasting op dit soort maatregelen eraf. In Nederland zijn er 3 BTW tarieven, 0, 6 en 21% Op dit moment vallen de producten die een transitie mogelijk moeten maken onder het 21% tarief en de diensten (arbeid) op 6% (mits de woning ouder is dan 2 jaar??). Dit tarief moet naar 0%, het is ook in het belang voor de overheid dat de transitie zo snel mogelijk gaat, daar hoef je niet aan te verdienen. Blijkbaar moet hier toch een verdienmodel zijn, terwijl de overheid juist de initiator is van de verandering!! Als Zwolse wethouder kun je hier niets mee, dit is aan de landelijke politiek.

  Wat kun je dan als Zwolse wethouder? Je bent dan erg beperkt.
  1. Een Zwolse inkoop club organiseren Door het bundelen van inkoop volumes, kun je een gunstigere prijs krijgen in combinatie met een werk/leer traject waardoor de arbeidskosten drastisch verlaagd kunnen worden. Als overheid betaal je toch al de uitkeringen, daar mag je best wat voor terug verlangen… De investering moet omlaag om de terugverdientijd zo snel mogelijk te maken. Arbeid is een belangrijke factor in de totale prijs van de investering.
  2. Bomen planten om lokaal aan CO2 reductie te doen!! Wij doen hier in Zwolle enkel aan ontbossing.
  3. Alle huizen die worden gebouwd en opgeleverd van het gas af (per direct!!, al is de vergunning al verleend)
  4. Het verder lokaal subsidiëren van zonnepanelen en transitie initiatieven. Dit is er nu ook al, maar breng het verder naar voren. http://verbeterenbespaar.nl/. Misschien is er ook nog wat mogelijk provinciaal?

  Ik ga het etentje niet bezoeken, ik zie er echt niets in.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.