Verpleegkundig kinderdagopvang De Schavuiten bestaat 5 jaar

Zwolle – Een van de meest bijzondere kinderdagverblijven van ons land viert dit voorjaar een feestje. De Schavuiten in Zwolle begeleidt en verpleegt inmiddels ruim 5 jaar gezonde en chronisch zieke kinderen. “Ze spelen samen en leren van elkaar,” zegt Edith van Vulpen die samen met twee collega’s 15 jaar geleden aan de wieg stond van de allereerste vestiging van De Schavuiten
in Leiden.

In mei 2012 gingen de deuren open van De Schavuiten in Zwolle. Daarmee kreeg de regio een uniek verpleegkundig kinderdagverblijf. Slechts op enkele plekken in Nederland bestaat namelijk dagopvang, inclusief verzorging en verpleging, voor zowel gezonde als ook chronisch zieke kinderen. Het concept is buitengewoon succesvol en bewijst elke dag opnieuw, voor kinderen én hun ouders, de meerwaarde van een gezamenlijke opvang. “Door met elkaar te spelen, leren ze de belangrijkste les in het leven: iedereen is anders, iedereen is waardevol,” vertelt Christa van der Born. “Ze leren heel snel dat je niet aan een neussonde moet trekken.”

De Schavuiten werkt in Zwolle vanaf het begin nauw samen met PI, een reguliere kinderopvang. In hetzelfde gebouw heeft De Schavuiten een ruimte voor een groep met chronisch zieke schavuitjes. Zij hebben bijvoorbeeld extra zuurstof nodig, zijn afhankelijk van sondevoeding of lijden aan een vorm van epilepsie. “Bij ons ligt de nadruk niet op het zieke kind, maar op het kind,” vertelt Irma van Oostveen. “Je bent gewoon een van de schavuiten.”

In Zwolle heeft De Schavuiten een verticale groep voor chronisch zieke kinderen in de leeftijd van 0-5 jaar. Zij worden begeleid door gespecialiseerde verpleegkundige medewerkers. Soms tijdelijk, bijvoorbeeld door medische oorzaken, vaak ook langdurig. Aangezien de locatie wordt gedeeld met de reguliere kinderopvang van PI kunnen gezonde broertjes en zusjes naar dezelfde opvanglocatie. Ouders ervaren dit als zeer prettig en rustgevend. De locatie van De Schavuiten bevindt zich op steenworp afstand van de Isala kliniek.

De Schavuiten is opgezet om kinderen die te ziek zijn voor een regulier kinderdagverblijf een veilig en fijn plekje te geven. “Ze konden nergens terecht,” legt Edith van Vulpen uit. “Op een gewoon kinderdagverblijf was geen verpleegkundige die bijvoorbeeld een katheter kon inbrengen. Het kind moest noodgedwongen thuisblijven, volledig geïsoleerd van de maatschappij. Dat gebeurt overigens nog steeds in Nederland.” De afgelopen jaren heeft De Schavuiten flink geïnvesteerd in de opleiding van medewerkers. Zij mogen bijvoorbeeld indicaties voor de Zorgverzekeringswet stellen en zijn getraind in o.a. ondersteunende gebarentaal. Ook is er veel kennis over eetproblematiek opgebouwd. Het plaatsen van een kindje bij is ook mogelijk middels financiering via de jeugdwet.

De Schavuiten is een initiatief van Christa van der Born, Edith van Vulpen en Irma van Oostveen. Zij vormden samen de verpleegkundige maatschap VOB. In 2003 begonnen zij in Leiden de eerste vestiging van De Schavuiten, waarna vestigingen in Almere (2005) en Zwolle (2012) volgden. De organisatie telt 60 pedagogische en verpleegkundige medewerkers. Als pionier in de sector is De Schavuiten nauw betrokken geweest bij de oprichting van branchevereniging VGVK en werkt samen met diverse scholen en kinderopvangcentra.

Artikel delen: