Twee Zwolse initiatieven komen samen: zij maken het water schoner - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Twee Zwolse initiatieven komen samen: zij maken het water schoner

Zwolle – Afgelopen zaterdag werd de zeef tegen plastic in het water gelegd bij wijkboerderij De Klooienberg. De zeef werd door de kanoërs van de Water Schoonmaak Service naar de boerderij gevaren en daar vastgezet. Alle vrijwilligers die op die dag de uiterwaarden vrij maakten van zwerfvuil waren er getuige van dat beide Zwolse initiatieven samenkwamen.

Om 12.00 uur kwamen de initiatiefnemers aanvaren over het Zwarte Water. Trots trokken zij de zeef naar het recreatiestrandje. Zij werden opgewacht door de zwerfvuilruimers die genoten een lekkere kop soep en een broodje.

De twee Zwolse initiatieven
Twee initiatieven in Zwolle vonden elkaar: de ‘Boot met elektrische aandrijving’ door Water Schoonmaak Service Zwolle en de ‘Zeef tegen plastic’ door Thijs en Joost van Rossum, twee jongens van 8 en 14 jaar. De ideeën zijn enthousiast ontvangen en gaan samen optrekken.

Start pilot
Op de Landelijke Opschoondag zaterdag 24 maart werd de zeef in het water gelegd bij Wijkboerderij De Klooienberg, Klooienberglaan 1 in Zwolle. Dit gebeurde met de fluisterboot van de Klooienberg, die de boot beschikbaar stelt onder ander aan de Water Schoonmaak Service. Na het plaatsen van de zeef stelde Gerbrand Meijer (coördinator Wijkboerderij de Klooien) nog een vraag aan Thijs en Joost: “Kunnen jullie uitleggen wat dit is en waarvoor het bedoeld is?” Waarop Thijs en Joost zeiden: “Dit is de zeef tegen plastic, hij zorgt ervoor dat het plastic dat in het water komt wordt opgevangen, zodat het niet in de zee belandt”.

De zeef is een prototype. Komend jaar wordt er gemonitord om te zien hoeveel en welk afval de zeef vangt. Waar nodig zal er het komende jaar ook nog aanpassingen gedaan worden aan de zeef. Daarnaast zijn er plannen om een educatief programma te starten over deze beide initiatieven. Want allebei dragen ze bij aan de bewustwording rond zwerfvuil in het water.

Samenwerking
Het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon, dat ROVA ook voor de gemeente Zwolle uitvoert, wijkboerderij de Klooienberg in Holtenbroek, Travers en Waterschap Drents Overijsselse Delta omarmden de schone ideeën. Met elkaar zijn de partijen aan de slag gegaan om de ideeën samen te brengen en te helpen realiseren.

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.