Nieuwe gemeenteraad kan aan de slag

|   Laatste wijziging

Foto: Hennie Vrielink

Zwolle – “Zwolle begint het conservatieve wat los te laten” volgens Sylvana Rikkert, de nieuwe fractieleider van GroenLinks en grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Ze heeft al aangekondigd dat winnaars zich na de verkiezingen niet in achterkamertjes moeten terugtrekken: “Als je voor de verkiezingen met inwoners in gesprek gaat, moet je dat ook tijdens de coalitievorming doen.” Inmiddels zijn onder begeleiding van informateur Janco Cnossen, oud wethouder van de ChristenUnie, de eerste verkennende gesprekken gestart over een nieuw college. Het ligt voor de hand dat er serieus gekeken wordt naar een coalitie, waarin in ieder geval de ChristenUnie als grootste partij en GroenLinks als verkiezingsoverwinnaar gaan samenwerken. Daarnaast zijn nog minimaal twee partijen nodig.

GoenLinks is gegroeid van drie naar zeven zetels. Wel bestaat de nieuwe fractie uit zes nieuwe leden. De “oude rotten” Patrick Rijke en Michiel van Harten hebben maandagavond afscheid genomen van de gemeenteraad. De fractie van de ChristenUnie onder leiding van de bevlogen, maar ook realistische Gerdien Rots telt zeven leden, waarvan er twee nieuw zijn. Als GroenLinks de overstap wil maken van een oppositiepartij naar een coalitiepartij zal dat veel vragen van de relatief onervaren fractie. Op veel punten liggen de standpunten van GroenLinks en de ChristenUnie niet zover uit elkaar, maar wel zijn er grote verschillen in de partijcultuur. De ChristenUnie heeft bestuurservaring en op dit moment twee wethouders in het college: Ed Anker en Michiel van Willigen. Wie zijn de wethouderskandidaten van GroenLinks? Beide partijen zijn idealistisch, maar vanuit een totaal andere achtergrond. De ChristenUnie heeft een christelijke en kerkelijke achtergrond, terwijl GroenLinks een socialistische en milieuactivistische achtergrond heeft. Wellicht hebben de kiezers van GroenLinks ook voor deze partij gekozen omdat ze nu een jonge en frisse uitstraling heeft gekregen onder het motto “verandering begint hier.” Jesse Klaver in Den Haag en Sylvana Rikkert in Zwolle. In het DNA van GroenLinks zitten er vanuit het verdere verleden wel links christelijke sporen: de PPR en Evangelische Volkspartij zijn ooit opgegaan in GroenLinks. Op gebied van duurzaamheid en rentmeesterschap zullen beide partijen elkaar wel kunnen vinden, maar om de inwoners in het buitengebied te overtuigen van de noodzaak van windenergie zal voor beiden nog niet zo eenvoudig zijn.

Verschillen zijn er wel op de financieel economische dossiers. De ChristenUnie heeft meer affiniteit met het bedrijfsleven, en met name het midden- en kleinbedrijf, dan GroenLinks. Bij GroenLinks is dikwijls zelfs enige afkeer te bespeuren tegen het commerciële bedrijfsleven. Beide partijen zijn evenwel geen grote voorvechters voor meer koopzondagen. Ook over de belastingdruk zijn er meningsverschillen. GroenLinks accepteert lastenverhogingen bij burgers als die het milieu ten goede komen, terwijl de ChristenUnie daarin terughoudender is. Ook de erfenis van het vorige college, onder wiens verantwoordelijkheid er vele miljoenen aan overschrijdingen in de zorgkosten zijn ontstaan, kan tot moeilijke onderhandelingen leiden. De balans tussen goede zorg en beheersing van kosten is niet eenvoudig. De vorige fractievoorzitter van GroenLinks Patrick Rijke heeft daarover gezegd; “Het gaat om mensen en niet om cijfers.” Gerdien Rots wil de kwaliteit van de zorg niet uit het oog verliezen, maar blijft ook kijken naar de kosten. Het debat over de miljoenenoverschrijdingen zal binnenkort hoogstwaarschijnlijk de eerste vuurproef worden voor de nieuwe gemeenteraad.

Donderdagavond wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. De ChristenUnie heeft vier jaar geleden een vooraanstaande rol gespeeld bij de coalitieonderhandelingen en de vorming van het nieuwe college van B&W. Voor de gemeenteraadsleden van GroenLinks wordt dit een nieuwe ervaring. Het worden spannende weken al dan niet in de achterkamertjes van de Zwolse stadspolitiek.

Foto 1
Nieuwe gemeenteraad kan aan de slag - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

13 gedachten over “Nieuwe gemeenteraad kan aan de slag”

  1. Bye, bye uitbreiding van het aantal koopzondagen. Dat is niet de schuld van Groen Links of CU, maar wel van de voorstanders die te beroerd waren om te stemmen. Maakt mij verder niet uit, maar die nono’s moeten de komende 4 jaar hun mond houden over dit onderwerp.

  2. Beide partijen zijn geen voorvechters (volgens is voor in ieder één van de partijen een understatement) van meer koopzondagen. In geval blijft Zwolle dus een slaapstad!!

  3. De opkomst in Zwolle was 61,4%. Dus bijna 40% heeft niet gestemd en dat is ook een mening: die stemgerechtigden hadden makkelijk de koopzondagen mogelijk kunnen maken door op de bijbehorende partijen te gaan stemmen. De ruime meerderheid (40%+CU-stemmers+GL-stemmers) is dus tegen of het maakt ze niet uit. Einde discussie over koopzondagen, lijkt me. Iedereen kon hierin zijn invloed laten gelden en dit is de democratische uitslag.

  4. Heerlijk, een slaapstad. Welterusten. Ik laat de boel gewoon via internet bezorgen tegenwoordig. Geen enkele behoefte aan bakstenen winkels en dergelijke. Zou ’t niet beter zijn om iets nuttigs te doen met de ruimte die zulke achterhaalde dingen innemen ?

  5. Ach feitelijk heb je gelijk. Ik betrap mezelf er ook op dat ik steeds meer via het internet bestel. ’s morgens besteld ’s avonds binnen. En voor dan die eventuele boodschap zijn toch die supermarkten toch al open. Jammer voor de zelfstandige ondernemers in de binnenstad, maar ja het is niet alleen het feit dat je daar naar toe moet, neem alleen maar de parkeertarieven. En dan blijkt Internet makkelijker, je hoeft je huis niet uit etc. En GroenLinks, tja Zwolle heeft heel veel conservatieve inwoners en ook heel veel die christelijk zijn en voor die mensen hoeft het allemaal niet. Dus leuk de winst maar er gaat echt niets veranderen hoor… en neem aan dat de hype GroenLinks over vier jaar ook weer weg is.

  6. Ja mensen die niet de moeite hebben genomen om te stemmen (desnoods een blanco stem) hebben nu op dit onderwerp weinig recht van spreken.

  7. Dat is zo Jasper, maar de voorstanders van meer koopzondagen hebben heel wat afgeroeptoeterd de afgelopen jaren, maar als het puntje bij paaltje komt is een deel van hen te beroerd om hun stem uit te brengen. Maar goed, Zwolle krijgt dan wat het verdient en is niet per definitie slecht. Volgens mij doet Zwolle het in alle opzichten heel aardig.

  8. Als iemand bijvoorbeeld het vliegveld tegen houden nog belangrijker vind dan de koopzondagen, zou diegene prima op GL kunnen stemmen. Betekent niet dat hij tegen koopzondagen of voor luiheid is 🙂

  9. In deze hypothese zou zo iemand ook prima CU kunnen stemmen, plaatselijk is die ook tegen uitbreiding van Lelystad.
    Een referendum over dit soort dingen zou ik persoonlijk een vooruitgang vinden.

  10. Hmm, ’t vliegveld niet door laten gaan vindt ik inderdaad belangrijker dan koopzondagen. Realiseer ik me nu, ’t bericht van Jasper Bos lezende …

    Toch ook wel een ‘jeukje’ erbij. Uitbreiding van vliegverkeer is gewoon met logisch verstand een slecht idee.

    Maar religie in ’t openbaar bestuur, of althans -middels openbaar bestuur relgieuse zaken aan de samenleving van ons allen opleggen-, da’s totaal onbegrijpelijk. Fundamenteel FOUT.

    Uh, nee dan toch maar liever milieuvervuiling, dan ethiekvervuiling.

Reacties zijn gesloten.