Bloemen voor winnaars én verliezers in de nieuwe gemeenteraad - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Bloemen voor winnaars én verliezers in de nieuwe gemeenteraad

Zwolle – Donderdagavond is de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Burgemeester Henk Jan Meijer was in positieve zin “overdonderd door de overvolle tribune op deze belangrijke dag voor de democratie.” Er moesten zelfs klapstoelen worden bijgezet om familie, vrienden en andere belangstellenden een zitplaats te kunnen geven. De burgemeester feliciteerde de nieuwe volksvertegenwoordigers met hun benoeming tot gemeenteraadslid. “De komende vier jaar bepaalt u de koers van de gemeente.”

Aankomende dinsdag start het inwerkprogramma voor de nieuwe gemeenteraadsleden en zal er ook ruimte zijn voor verdere kennismaking. Al even tipte hij enkele onderwerpen aan die de 39 gemeenteraadsleden op hun bordje zullen krijgen, zoals “de financiële situatie in het sociaal domein”, waarmee hij de miljoenenoverschrijdingen in de zorgkosten bedoelde. Ook over duurzaamheid en de nieuwe omgevingswet zullen de gemeenteraadsleden besluiten moeten nemen. “U staat aan het hoofd van de gemeente.”

Door het afleggen van de eed of de gelofte beloofden de raadsleden trouw aan de grondwet. Fractiegewijs kwamen de gekozen volksvertegenwoordigers naar voren voor de eed en gelofte. Ten overstaan van hun mede-gemeenteraadsleden en de burgers op de publieke tribune namen ze de verantwoordelijkheid op zich als leden van het gemeentebestuur.

Daarna waren er felicitaties en kreeg ieder raadslid bloemen van de burgemeester, zowel de winnaars als verliezers. Als laatste kreeg de door de verkiezingen teleurgestelde fractie van de SP de bloemen uitgereikt. Brammert Geerling en Sandra Drost leken hun verlies van vijf naar twee zetels al enigszins te hebben verwerkt. Er kon zelfs een lachje af. Afgelopen maandag zei één van de vorige SP-gemeenteraadsleden het als volgt: “Onze strijd gaat door in de raad én op straat.”

Door de grote veranderingen in de samenstelling van de gemeenteraad moest ook de tafelschikking in de raadzaal compleet worden herzien. Alle fracties hebben een andere plaats gekregen, behalve Swollwacht die nog op ongeveer dezelfde plaats blijft zitten, maar door hun uitbreiding van drie naar zes zetels hebben ze er wel drie stoelen bijgekregen.

Artikel delen: