Voorbeschouwing PEC Zwolle – Sparta Rotterdam

Door Redactie

|   Laatste wijziging

Zwolle – Waar Feyenoord vlak voor de interlandbreak het MAC3PARK stadion aandeed en de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen het eveneens Rotterdamse Excelsior is, staat zaterdagavond die andere club uit de Maasstad tegenover PEC Zwolle. Het tegen degradatie vechtende Sparta Rotterdam is de tegenstander.

Het is de vierde keer dat Sparta-coach Dick Advocaat als trainer het MAC3PARK stadion betreedt. De eerste keer was in 2012, toen hij als coach van PSV met 1-2 zegevierde, waar de Zwollenaren lang op weg leken naar de eerste overwinning in de Eredivisie na de promotie dat jaar. In 2013 stapte Advocaat tweemaal als eindverantwoordelijke de gastenkleedkamer binnen. Eerst wederom als trainer van PSV, dat opnieuw won, nu met 0-3 in de halve finale van de KNVB Beker. Later dat kalenderjaar was de oefenmeester in dienst van AZ. Ook toen wist Advocaat de punten mee te nemen de bus in: 0-2. Drie punten zijn ook zaterdagavibd meer dan welkom als het aan de huidige trainer van Sparta ligt. Sinds de aanstelling van de 70-jarige Hagenaar op Spangen, speelt zijn team met het mes tussen de tanden en heeft het de stijgende lijn te pakken.

Na een wat stroeve start waarin telkens nipt verloren werd, werden de afgelopen periode de nodige punten bijeen geharkt. En van dat harken moeten de Rotterdammers het hebben. Zo werd naaste concurrent FC Twente op 1-1 gehouden en pakte het zes punten uit de laatste drie duels tegen ADO Den Haag (3) en die andere concurrent, Roda JC Kerkrade (3). Alleen de voorsprong tegen Ajax kon niet over de streep worden getrokken. In de tweede helft liep Sparta tegen een forse nederlaag aan.

PEC Zwolle draait in 2018 nog niet als de geoliede machine van de eerste seizoenshelft, al gaf de tweede helft die de Blauwvingers tegen Feyenoord op de mat legden voldoende perspectief. Defensief waren de laatste wedstrijden de nodige problemen. Door de blessures van Dirk Marcellis en Philippe Sandler en schorsingen van Kingsley Ehizibue en Bram van Polen zag de achterhoede er wekelijks anders uit. Het was voor Sepp van den Berg wel het ultieme moment om zich te laten zien en dat deed de 16-jarige verdediger dan ook. De ommekeer lijkt aanstaande en is zeker met het oog op de ranglijst meer gewenst dan ooit. Nog altijd heeft Zwolle plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal in eigen hand, maar ADO Den Haag, Heracles Almelo en sc Heerenveen staan te trappelen om de manschappen van John van ’t Schip te passeren op de ranglijst.

Wist je dat….
Sparta Rotterdam een tegenstander is waar PEC Zwolle het steevast moeilijk mee heeft? De Zwollenaren stonden in de Eredivisie 23 keer tegenover de Spartanen en wonnen slechts driemaal. Vorig seizoen werd er wel afgerekend met een andere negatieve statistiek. Want nog nooit had Zwolle in de Eredivisie gezegevierd op bezoek bij Sparta. Door een 2-3 zege door goals van Queensy Menig, Nicolai Brock-Madsen en Erik Israelsson kwam daar verandering in. Spartathuis was afgelopen seizoen overigens geen succes. Door treffers van Loris Brogno (2) en Craig Goodwin wonnen de bezoekers met 0-3.

Vijf meest recente ontmoetingen in Zwolle

Eredivisie, seizoen 2016-2017
PEC Zwolle – Sparta Rotterdam: 0-3 (0-1). (40′ Brogno, 0-1, 58′ Goodwin 0-2, 87′ Brogno 0-3)

Jupiler League, seizoen 2011-2012
FC Zwolle – Sparta Rotterdam: 2-0 (0-0). (77′ Ketting 1-0, 87′ Bannink 2-0)

Jupiler League, seizoen 2010-2011
FC Zwolle – Sparta Rotterdam: 3-1 (1-1). (24′ Voskamp 0-1, 39′ Van der Haar 1-1, 61′ Ars pen. 2-1, 82′ Van Polen 3-1)

Nacompetitie, seizoen 2004-2005
FC Zwolle – Sparta Rotterdam 1-4 (1-1).

Gouden Gids Divisie, seizoen 2004-2005
FC Zwolle – Sparta Rotterdam: 0-1 (0-0). (67′ Koevermans 0-1)

Joey Kooij heeft vanaf 18.30 uur de leiding over het duel PEC Zwolle – Sparta Rotterdam. Kooij maakte onlangs zijn debuut in de Eredivisie, maar was dit seizoen al wel eens actief in het MAC3PARK stadion. Tijdens de thuiswedstrijd in de beker tegen Kozakken Boys was Kooij ook de leidsman. Assistent-scheidsrechters zijn Angelo Boonman en Richard Brondijk. Freek van Herk doet dienst als official. Bron: www.peczwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)