Nieuwbouw Achmea Zwolle klaar en in gebruik

Verzekeraar Achmea begint aanstaand weekeinde met de ingebruikname van het nieuwe, imposante kantoorgebouw aan de Burgemeester Roelenweg in Zwolle.

Na zes verhuis-weekends zullen over anderhalve maand 1100 medewerkers vanuit twee oude locaties in Zwolle en uit Meppel hun nieuwe werkplek hebben gevonden. Met de bouw van de kolos is Zwolle in de nabijheid van het centrum een blikvanger rijker geworden.

Uitkraging
Uitkraging heet het in vaktermen. Voor de leek: een pyramide op de kop, zodat elke volgende verdieping groter is dan die daar onder. Elke verdere vergelijking tussen een pyramide en het nieuwe Achmea-kantoor gaat mank. Behalve dan misschien dat het om een opvallend bouwwerk gaat waar veel in kan.

Voor architect Kick Leijh, van het Hengelose architectenbureau Leijh, Kappelhoff, Seckel, Van den Dobbelsteen was het project aan de rand van de Zwolse binnenstad en aan de oever van het Zwarte Water van een bijzondere kaliber.

“Een fantastische lokatie om iets voor te maken. Nog niet in het minst omdat het gebouw ook zo in het zicht staat van de duizenden automobilisten die dagelijks over de A28 Zwolle passeren. En ook omdat de opdrachtgever direct vanaf het begin de beweegredenen en de aanpak van de architect heeft begrepen. Kon niet beter dus.”

Geringe kavelgrootte
Leijh koos voor het uitkragende ontwerp om, gebonden aan de geringe kavelgrootte en de eisen van de gemeente, toch aan een totaal van 23.000 vierkanter meter kantoor- en parkeerruimte te komen. “Langs het water mocht het gebouw niet te hoog worden, terwijl we ook vanuit verschillende hoeken een doorkijk naar de Peperbus en de binnenstad vrij dienden te houden.”

Aanvankelijk was het de bedoeling om de steeds breder uitwaaierende verdiepingen als het ware op te hangen aan een zwaar geconstrueerde centrale liftschacht. “Maar daarbij ging het om enorme krachten en dat leek niet verantwoord”, aldus de architect. “Daarna zijn we uitgekomen op een schoor-constructie met kruisende kolommen. Een constructie van staal en beton”.

Bijzondere aandacht kreeg ook het veiligheidsaspect, met name ten opzichte van de A28, waar dagelijks ook vrachtwagens met gevaarlijke stoffen rijden.

Bron: http://www.architectuur.nl/

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Ben benieuwd hoe ze de rest van dit gebied gaan invullen. Verder een mooi pand wat alleen vanuit de richting kamperpoort wat saai oogt. Kleurtje had wat dieper en glanzender blauw mogen zijn. Toch wel een 8 8)


  ⚠️ Meld

 2. Die laatste zin wat mag dat inhouden???Bijzondere aandacht kreeg ook het veiligheidsaspect, met name ten opzichte van de A28, waar dagelijks ook vrachtwagens met gevaarlijke stoffen rijden.
  Zuurstofmaskers boven elk bureau zoals bv. in een vliegtuig ?  ⚠️ Meld

 3. Alleen nog even een dikke neon op het hoogste dak, Hele gebouw even mooi uitlichten en dan is hij af. 😉
  Mooie blikvanger iig.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.