Nieuw Kunstenfestival in Zwolle heet Zw/rt

Zw/\rt is het nieuwe zomerkunstenfestival dat Zwolle op de kaart zet als stad van bijzondere kunstontmoetingen. De naam van het nieuwe festival werd op 31 januari j.l. onthuld tijdens een presentatie van het festival.

De eerste editie van Zw/\rt met als thema Passie en Overgave vindt plaats van donderdag 26 tot en met zondag 29 juni 2008. De Zwolse binnenstad transformeert gedurende vier dagen in een kunstarena waar bewoners, bezoekers en kunstenaars elkaar ontmoeten en inspireren.De kern van het festival bestaat uit 24 ‘environments’,kunstproducties die verbonden zijn met de plek en de mensen die daar wonen. De kunstproducties zijn grensoverschrijdend en lopen uiteen van theater en dans tot muziek en beeldende kunst.

Bij het tot stand komen van de kunstproducties is het meester-gezel-leerling-model gehanteerd. De meester is een gerenommeerde kunstenaar die zijn of haar passie overbrengt op jonge professionals. Elke meester begeleidt vier environments en zorgt voor de verbinding tussen de kunstproducties in een route. De 24 environments zijn ondergebracht in zes routes die bezoekers kunnen volgen. Door de inbreng van de meester heeft elke route zijn eigen karakter.

Deelnemende kunstenaars geven hun eigen invulling aan het thema Passie en Overgave. Zo vertaalt de cineast Peter Greenaway, aangetrokken als gastconservator, het thema naar ‘seks en dood’. Van een historisch huis in de binnenstad zoekt hij uit welke concepties, geboortes en sterfgevallen er hebben plaatsgevonden. Dit is de basis voor zijn environment. Greenaway benadrukt daarbij de rijke geschiedenis van Zwolle met haar oude binnenstad. Hij is gefascineerd door de Zwolse gemeenschap die, naar zijn mening, nog steeds een diepe religiositeit kent. Het environment dat hij maakt, is specifiek op Zwolle gericht.

Eén van de jonge professionals die een environment inricht, is Miquel Peres dos Santos. Hij geeft Passie en Overgave vorm in een interdisciplinaire opera waarin audio, video en live performance samensmelten. De opera draait om de mythologische figuur Orpheus en omvat vier nieuwe muzikale composities, op tekst van Allessandro Striggio.

Het bezoeken van Zw/\rt wordt een ontmoeting met kunst en kunstenaars. Maar ook een kennismaking  met de prachtige oude Zwolse binnenstad die heel wat te bieden heeft voor een zomers dagje uit.

Het thema Passie en Overgave komt overigens ook aan bod tijdens de Studium Generale week ‘Overgave’ van dAcapo-ArtEZ (www.dacapo-artez.nl). Via openbare lezingen in deze week (van maandag 17 tot en met donderdag 20 maart) wordt onderzocht wat overgave van ons vraagt in de theorie en praktijk van de kunsten; is overgave nodig om betekenisvolle kunst te kunnen maken en te kunnen ervaren?

Zie voor meer informatie ook: www.zwart2008.nl

 

Artikel delen: