Ontwerp Huis aan de Achtergracht aangepast

Het ontwerp voor het appartementencomplex Huis aan de Achtergracht is aangepast. Naar aanleiding van de reacties op het oorspronkelijke ontwerp besloot het college van burgemeester en wethouders de ontwikkelaar te vragen om er nog eens naar  te kijken. De architect Jo Crepain heeft nu het ontwerp aangepast. Wethouder Van Dooremolen: ´Ik ben blij met dit ontwerp. Het sluit nog beter aan bij het Flevogebouw en de Spiegel, maar heeft toch een eigen karakter gekregen.´

Vanwege de aanpassingen is de planning van het Huis aan de Achtergracht opgeschoven. Het aangepaste ontwerp gaat opnieuw ter visie. Wanneer alle procedures nu vlot verlopen worden zal met de bouw  van het Huis aan de Achtergracht in september begonnen kunnen worden. De bouw zal circa een jaar duren. De uitvoering van de definitieve inrichting van de openbare ruimte van de Tanerij kan in dat geval in het tweede kwartaal van 2009 starten.

Artikel delen:
Reacties 35
 1. Ontwerp Huis aan de Achtergracht aangepast
  Uuuuuuhhhh… Het sluit nóg beter aan bij het Flevogebouw??? Eens even kijken wat de ‘overeenkomsten’ zijn: 1) 3 bouwlagen versus 4 bouwlagen, 2) rode hollandse baksteen versus grijze betonsteen, 3) schuin dak versus plat dak, 4) geen balkons versus inpandige balkons, 5) hoge grote ramen versus smalle kleine ramen… Hééééél duidelijke aansluiting, Wethouder Van Dooremolen! Goed gezien hoor! Met enige tenenkromming zie ik slechts overeenkomst in de horizontale banden, maar zelfs deze sluiten niet aan bij het Flevogebouw. Wat een historische misser op deze plek: naast het moois van het Flevogebouw en De Spiegel zullen we nog jarenlang tegen deze mislukking voor deze plek aan moeten kijken.  ⚠️ Meld

 2. hij staat alleen op de verkeerde plek, toekomstige klagers over de vergunning van de spiegel, en een brug voor de deur naar het agm project. Dus veel problemen voor de toekomst >:( 😀 :'(


  ⚠️ Meld

 3. Ontwerp Huis aan de Achtergracht aangepast
  Volgens mij weet zowel de Gemeente als de architect niet wat er leeft in de stad.Dit is nog steeds een heel lelijk gebouw, het past totaal niet bij het Flevogebouw, misschien moet die architect weer terug de schoolbank in gaan!!


  ⚠️ Meld

 4. Dit is toch niet serieus? Ik kan me echt niet voorstellen dat iemand akkoord gaat met zo’n lelijk gebouw naast het mooie Flevogebouw. Een architect kan toch wel iets leukers verzinnen dan een vierkant blok?


  ⚠️ Meld

 5. Hoewel ik geen voorstander ben voor geklaag over nieuwbouw in de stad, zie ik ook geen grote meerwaarde van het hier te bouwen pand. Dure woningen voor centrumbewoners; zoals be zei, een hoop potentieel klaaggenot. Het had van mij ook wel meer aansluiting mogen hebben. Daarnaast vind ik het net een garagebox voor de Spiegel. Een wat volumieuzer gebouw zou hier beter passen. Kijk hoe ze in Deventer oud en nieuw op elkaar aan laten sluiten. Wat grotere bouw, maar absoluut subtieler; http://www.peree.nl/images/referenties_pikeursbaan.JPG


  ⚠️ Meld

 6. Ben het helemaal met John zijn reactie eens…
  Vraag me zelfs af of de heer Van Dooremolen verkeerd geciteerd is, of wellicht een geheel ander ontwerp gezien heeft…
  Het enige wat lijkt te kloppen is dat gedeelte over dat geheel eigen karakter, maar dat kan ik slechts met cinische ondertoon beamen.


  ⚠️ Meld

 7. Laat ze hier maar kletsen hoor wethouder Van Dooremolen. Wat mij betreft had er nog rustig een verdieping extra bij gemogen. Want dit wilden we immers SAMEN? En SAMEN MAKEN WE DE STAD. Dus dan moeten WE niet zo lopen zeuren als er niet naar een paar zeurders wordt geluisterd. Want de meeste zeurders hier, zeuren altijd dat anderen altijd zo lopen te zeuren. En nu zeuren ze zelf. Wat een gezeur om zo’n blokkendoos.


  ⚠️ Meld

 8. Toch ben ik het in dit geval volledig met de zeurders eens. Op die plek past dat gebouw niet. Plant er een miniparkje, dat staat toch veel mooier op die plek?


  ⚠️ Meld

 9. NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE…wat een ongelooflijk slecht plan. Wat ze moeten doen? Op die plaats een mooie fontijn met bankjes eromheen, en een voetgangersbruggetje op aansluiten naar de sns bank.


  ⚠️ Meld

 10. Wat een mooie blokkendoos. Contrastreert prachtig met onze historische binnenstad. Maar met plannen zoals aan de Melkmarkt wordt de uniciteit daarvan toch al zwaar onder druk gezet. Het meest vervelende is nog wel de situatie op de melkmarkt. Daar zijn prachtige bomen verwijderd voor een paar lullige substituutjes. Terwijl er toch echt wel met een bomenbank en dus herplant gewerkt had kunnen worden.
  Samen maken we de stad? Dat kan helemaal niet door de ongelijke mogelijkheden zo hebben wij het monopolie op de ruimtelijke ordening bij de overheid neergelegd, die in toenemende mate hier niet goed mee omgaat door te buigen voor financiële motieven van ontwikkelaars met een korte termijn belang.


  ⚠️ Meld

 11. @ John: Iedereen behalve die carnavalsdeejee is tegen (hier tenminste). Hier zijn we:

  Wanneer alle procedures nu vlot verlopen worden zal met de bouw van het Huis aan de Achtergracht in september begonnen kunnen worden.

  Kan de gemeenteraad er niets meer aan doen?


  ⚠️ Meld

 12. Kan er nou écht niet een “passend” gebouw bedacht worden? Het is toch verdorie de aloude binnenstad die al weer verminkt gaat worden? Het ligt helemaal in het zicht en het is absoluut géén gezicht, net zo als dat idiote glazen huis op het prachtige laatste stuk van de Melkmarkt, ook zo’n afschuwelijke misser. Iedere keer dat ik erlangs kom erger ik me wezenloos. B en W wanneer kijken jullie nu eens met de ogen van een échte Zwollenaar?


  ⚠️ Meld

 13. Risé, dat het hier een lelijk ontwerp betreft ben ik met je eens. maar dat ‘glazen huis’op de melkmarkt vind ik als echte Zwollenaar wel erg mooi.


  ⚠️ Meld

 14. Zie weinig verschil met het vorige ontwerp, blijft een blokkendoos welke op elke andere plek in de stad had kunnen staan zonder erg veel toe tevoegen. Waren de welstandscommissie en de vrienden van de stadskern even gesloten ofzo? Of zijn die druk met het tegenwerken van gebouwen die wel iets toevoegen en die er sowieso komen!? 8)


  ⚠️ Meld

 15. geschreven door tjalling , op 2 februari 2008 om 01:13
  Misschien zijn die vrienden van de stadskern toch nog niet zo slecht.

  Hoezo??Heb je ze ook maar 1 keer hierover gehoord!??


  ⚠️ Meld

 16. De trend in Nederland is om dertig jaren huizen te bouwen.Men ziet overal in, dat de moderne missers niet passen in oude steden.In Duitsland worden hele steden weer hersteld naar oude glorie.
  De strakke , onpersoonlijke, fantasieloze huizen en gebouwen ontstaan uit het brein van zogenaamde eigentijdse architecten die hun stempel willen drukken is achterhaald.
  Ik begrijp niet waarom verantwoordelijke ambtenaren in Zwolle die degelijke miskleumen als deze blokkendoos op die locatie goedkeuren en zelfs mooi vinden passen bij de bestaande bebouwing niet inzien dat zij als idioten de geschiedenis zullen ingaan.
  Nog even wat plakwerk.

 17. Tjalling: jouw ontwerp is het helemaal!!!
  Trouwens, wat een reden voor de wethouder om er een blokkendoos neer te zetten: “we hebben het geld hard nodig!!!”
  Ach gut, wat krijgen ze voor Ikea en voor die enorme grote gebouwen, die ze voor mijn part best buiten de stad mogen bouwen?


  ⚠️ Meld

 18. Bij de IJsselspoorbrug in Deventer staan 19e eeuwse villa’s met veel witte speklagen. Daarnaast is een kantoorvilla gebouwd ook met witte speklagen, met dezelfde verhoudingen, vormen en materialen, maar in moderne stijl. Een perfecte resultaat en het past prima in de sfeer van de rest van de bebouwing. Tip: gemeente ga eens kijken!!!


  ⚠️ Meld

 19. In een reactie op een Poll in dagblad de Stentor zegt wethouder Van Dooremolen het volgende over de architect:

  “Hij heeft een mooie overgang gemaakt van De Spiegel naar het Flevogebouw. Het gebouw is zichzelf, maar past toch in het grote plaatje.” Het verwijt dat hij ‘hip’ wil zijn raakt hem niet: “Nee hoor, ik hoef niks te bewijzen. Het is echt niet mijn streven om overal moderne sporen na te laten die vloeken met de omgeving.” Dat doet het Huis aan de Achtergracht ook niet, vindt de wethouder. “Je moet het bekijken als onderdeel van het geheel. Als je de plannen dan niet in een plat vlak ziet, maar in een ruimtelijke omgeving, zul je zien dat elk gebouw individueel tot zijn recht komt en geen afbreuk doet aan de andere. Ik denk dat ik straks met opgeheven hoofd kan zeggen: het is een mooi gebied geworden.”  ⚠️ Meld

 20. tja
  Zegt Koning Kikker straks ook: “Ik denk dat ik straks met opgeheven hoofd kan zeggen: iedereen was het met die woonvilla’s in de Milligerplas eens en ze liggen er schitterend” 😮 🙁


  ⚠️ Meld

 21. ;DOpgeheven hoofd??Tja natuurlijk kijkt hij strak recht omhoog als hij er langs loopt.Zoiets afschuwellijks wil je toch niet zien? ;D


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.