Zwolle gaat verder met unieke aanpak wijkbudgetten

In Zwolle start dit jaar een derde ronde met wijkbudgetten in de wijken Holtenbroek en Stadshagen. Een deel van het budget is ditmaal gereserveerd voor projecten die de informele zorg en mantelzorg in de buurt versterken. De aanpak blijft verder grotendeels gelijk aan de eerdere aanpak.

De Zwolse aanpak van wijkbudgetten is in twee opzichten uniek. Allereerst behoort het budget per huishouden met € 30,- tot de hoogste van Nederland. Ten tweede wordt de verantwoordelijkheid voor de keuze en uitvoering van de projecten bij de bewoners gelegd. In de Zwolse aanpak zijn het de bewoners die de ideeën bedenken, door een verkiezing bepalen welke ideeën worden uitgevoerd en de ideeën zelf uitvoeren. De aanpak kenmerkt zich daarbij door een nauwe samenwerking met woningcorporaties, politie en maatschappelijke organisaties in de voorbereiding en bij de begeleiding van de uitvoering. Dit is geheel in lijn met het motto van het Zwolse college: Samen maken we de stad.

Succes eerste experimenten

De succesvolle Zwolse aanpak komt uit de verf in het boekje ‘Op initiatief van de burger’ dat onlangs door de gemeente is uitgebracht. Hierin komen bewoners aan het woord van de 17 tot nu toe uitgevoerde projecten: van de herinrichting van een schoolplein van een basisschool of een speeltuin, tot het opknappen van een muziektent, van het bouwen van een blokhut voor en door jongeren, tot een ouderenterras bij een dienstencentrum.

Budgetten

Voor de derde ronde wijkbudgetten is door de gemeente €315.000,-  beschikbaar gesteld. Dit bedrag wordt verhoogd met €5,- per corporatiewoning in de betrokken buurt door de Zwolse woningcorporaties. Daarnaast zijn initiatiefnemers uit de eerdere experimenten erin geslaagd het verkregen bedrag gemiddeld minimaal te verdubbelen door onder meer sponsoring en zelfwerkzaamheid.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Voor Stadshagen en Holtenbroek dus

    Voor de derde ronde wijkbudgetten is door de gemeente ??315.000,- beschikbaar gesteld. Dit bedrag wordt verhoogd met ??5,- per corporatiewoning in de betrokken buurt door de Zwolse woningcorporaties.

    Wanneer en hoe horen we hoe dat geld verdeeld wordt? Is daar ook nog inspraak over? Volgens mij heb ik er iets over gelezen in “De Zwolse” maar ik weet niet meer van de hoed en de rand.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.