Heling fiets

In de nacht van donderdag op vrijdag 1 februari werd op de Melkmarkt een 47-jarige man uit Zwolle aangehouden voor heling. Een inwoner van Hattem zag de verdachte op een fiets rijden die van hem was. Deze fiets was in september 2007 ontvreemd aan de Geldersedijk te Hattem.

De eigenaar kon met specifieke kenmerken aangeven dat het inderdaad zijn fiets was. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “Heling fiets”

  1. Toch eigenlijk wel vreemd dit…

    Natuurlijk vind ik, dat mensen met hun tengels van andermans fietsen af te blijven hebben, maar toch… Ik heb een keer een tweedehands fiets gekocht bij een fietsenmaker. Maar wie garandeert mij, dat nooit iemand zal zeggen:”Hey! Hij fietst op mijn fiets!”? Zo iemand kan hele specifieke kenmerken opnoemen (want hij heeft zojuist in het fietsenrek mijn fiets bekeken) en ik ben mijn fiets kwijt en ik word ook nog eens “ingesloten”?

  2. Nee.
    Als jij de fiets koopt bij een fietsenmaker voor een gangbare prijs, dan heb jij geen reden om aan te nemen dat het een gestolen fiets is. Je kan zelfs aan de politie een aankoopbon overleggen (als je die bewaart). Als je die bon kan overleggen, heb jij aangetoond dat je de fiets éérlijk hebt gekocht. De fiets is en blijft dan van jou (hoe cru het ook is voor de oorspronkelijke eigenaar). Maar jij hoeft je dan dus nergens zorgen over te maken.

    Koop jij een fiets met een dagwaarde van bijvoorbeeld 300 euro maar er wordt 25 euro voor gevraagd; een prijs waarvan jij al aan je water kan voelen dat dat niet snor zit, dan ben je fout bezig en dan kan je heling te laste gelegd worden.

  3. Tuurlijk bewaar ik bonnetjes 🙂 Ik denk dat velen dat niet doen, maar goed.
    En uiteraard is het zo, dat ik moet begrijpen dat er iets niet klopt wanneer ik een fiets met een dagwaarde van 300 euro voor 25 euro kan kopen.
    Toch is het ook heling als er wél 300 euro voor gevraagd zou worden. En als zo’n fietsenhandelaar er in de avonduurtjes af en toe wat activiteiten op nahoudt om fietsen “in te kopen” is het ook heling.

    Postcode graveren… Tja, is een leuke oplossing. Maar als je dan een tweedehands fiets koopt moet eerst de oude eruit. Iedere keer dat je verhuist kun je weer opnieuw laten graveren. Tenslotte: op mijn rijbewijs staat nog mijn postcode van ongeveer 4 adressen terug. Dit gaat me fietsen kosten! 😀

  4. Plantje schrijft:

    Toch is het ook heling als er wél 300 euro voor gevraagd zou worden. En als zo’n fietsenhandelaar er in de avonduurtjes af en toe wat activiteiten op nahoudt om fietsen “in te kopen” is het ook heling.

    Nee, dat heet ‘goede trouw’

    Goede trouw is een juridisch begrip en zou vrij vertaald kunnen worden met ⤽handelend vanuit zuivere motieven⤝.

    De vraag of een persoon te goeder trouw is komt aan de orde in gevallen waarin de rechtsverhouding niet zo is, als deze lijkt te zijn. In bepaalde, in de wet geregelde gevallen wordt de persoon die uitgaat van een verkeerde voorstelling van de rechtsverhouding toch beschermd, mits hij te goeder trouw is. Is hij niet te goeder trouw, dan geldt de werkelijke rechtsverhouding onverkort en wordt hij niet beschermd.

    Het leerstuk van de goede trouw is verwant met dwaling, zij het dat dwaling alleen van toepassing is op het sluiten overeenkomsten, daar waar goede trouw bij diverse typen rechtshandelingen aan de orde kan komen.

    Onbewust ben je dan wel bezig met heling maar als jij verder geen vreemde dingen tegenkomt waaruit jij kan opmaken dat het om een gestolen fiets gaat, dan ga jij volledig vrijuit en word je zelfs de nieuwe _rechtmatige_ eigenaar van die fiets.

  5. Kijk wat je schrijft lijkt me ook absoluut logisch. En inderdaad ik ben bekend met te goeder trouw. Alleen er stond me iets bij van mijn lessen die ik in recht ooit gehad heb dat je er bij heling als koper (zelfs als je je er NIET van bewust bent dat het gestolen goed betreft) vaak nog bijzonder slecht af komt.

    Maar goed. Laten we er geen welles/nietes spelletje van maken en voor het gemak (en de gemoedsrust) aannemen dat je gelijk hebt. 😉

  6. Jullie vergeten het framenummer. Je kan het tegenwoordig eenvoudig checken op de een of andere site. (sorry ben even vergeten welke site) Framenummer intypen en je weet of het om een gestolen fiets gaat.

  7. Alleen vergeet jij dan weer dat die ‘een of andere site’ nog maar sinds 28 januari 2008 online beschikbaar is voor publiek:

    Fietsdiefstalregister online beschikbaar voor publiek
    Sinds 28 januari 2008 is het landelijke fietsdiefstalregister via internet openbaar te raadplegen.

    bron

    Maar je bedoelt dus deze site.

  8. Ik hoop dat dat initiatief wat wordt! Want het blijft eigenlijk vreemd, dat we de enorme getallen van fietsendiefstal als de charme van Nederland zien.
    Begrippen als “een fiets terugstelen” zijn zo ingeburgerd, dat sommige mensen niet eens begrijpen wat er krom is aan zo’n redenering!

  9. Wat is het verschil tussen een fiets stelen,een kopie van een cd of dvd maken, of het ilegaal downloaden met crack van een software programma of een zakje paperclips van de baas mee naar huis nemen?
    Niets, het is allemaal diefstal.
    Dus verbeter de wereld en begin met je zelf ;D ;D

  10. Ik heb een fiets gekocht die sterk op een leenfiets lijkt. Lelijk, jawel, maar superpraktisch. Ijzersterk, te lelijk om te stelen, onverkoopbaar omdat dieven denken dat het een leenfiets is, een een framenummer levensgroot door metaal heendrukt, niet weg te veilen dus. Alleen mensen die ‘ff een fiets nodig hebben’ zullen hem meenemen. Een axaslot is in dat geval voldoende om hen tegen te houden. 😀

Reacties zijn gesloten.