Gedenkplek ‘Herinneren doet herleven’ bij Frion onthuld - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Gedenkplek ‘Herinneren doet herleven’ bij Frion onthuld

Zwolle – Onder grote belangstelling van cliënten, familieleden, vrijwilligers en collega’s werd zondagmorgen het kunstwerk en de gedenkplek ‘ Herinneren doet herleven’ onthuld. Twee cliënten verrichtten samen met een begeleider van Frion de openingshandeling. De gedenkplek staat op locatie IJsselbolder in Zwolle-Zuid. De uitnodigende, rolstoeltoegankelijke gedenkplek, werd mogelijk dankzij giften van de zondagsviering bij de IJsselbolder en een gift van de Vrienden van Frion. Op de mooie beschutte plek kun je alleen of met een groepje cliënten zitten. Er staat een kunstwerk, en er zijn bankjes en zitelementen. Clienten, verwanten, vrijwilligers en collega’s kunnen hier naar toe als ze graag stil willen staan bij hun dierbaren. Een lang gekoesterde wens ging hiermee in vervulling.

Herinneren doet herleven
Als een bewoner overlijdt, is het voor de medebewoners lastig om zo maar even naar de begraafplaats te gaan. Daarnaast hebben ze vaak jarenlang samen opgetrokken en is er een gemis. Ook familieleden zijn vaak jarenlang betrokken geweest en voelen zich verbonden met de plek waar hun kind of familielid woonde. Met het overlijden valt dat deel van hun leven vaak ook weg. Deze gedenkplek is een fijne  plek om herinneringen op te halen en te delen. Ieder op zijn eigen manier.

Dat het kunstwerk uitnodigt tot aanraken en voelen, bleek direct na de onthulling. Cliënten en andere aanwezigen volgden de vloeiende lijnen, gaatjes en bollen van het kunstwerk met hun handen. Eén van de aanwezigen merkte op dat het uitnodigt om je gedachten de vrije loop te laten. En dat je dan zo maar stil staat bij de mooie herinneringen aan iemand die je dierbaar is.

De gedenkplek werd mogelijk dankzij de inzet van de projectgroep ‘Herinneren doet herleven’, die hiermee een langgekoesterde wens nieuw leven in blies. Deze groep bestaat uit ouders, vrijwilligers en collega’s. Dankzij de giften van de zondagsviering bij de IJsselbolder financierden zij het kunstwerk, gemaakt door Agnes Groot Koerkamp. Dankzij een gulle gift van de Vrienden van Frion kon de aanleg en verdere inrichting van de gedenkplek plaatsvinden.

Foto's 3
Gedenkplek ‘Herinneren doet herleven’ bij Frion onthuld - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Gedenkplek ‘Herinneren doet herleven’ bij Frion onthuld - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: