Leerlingen OBS De Octopus herdenken bevrijding van Zwolle

Zwolle – Vrijdag 13 april a.s. zullen de leerlingen van openbare basisschool De Octopus om 9.00 uur de bevrijding van Zwolle herdenken bij het door hun geadopteerde oorlogsmonument aan de Pilotenlaan. Hierbij zijn onder andere burgemeester Henk Jan Meijer aanwezig en een aantal veteranen.

Na het voordragen van gedichten, een optreden van het Octopus Schoolkoor en het leggen van bloemen zullen de leerlingen één minuut stilte in acht nemen. Na de herdenkingsplechtigheid gaan de leerlingen in de gemeenschapsruimte van de school een preview bekijken van de documentaire over Leo Major, de eerste bevrijder van Zwolle. Gemaakt door de Canadese filmploeg die hier vorig jaar was. Hierin is het interview met de burgemeester, juf Annette en het ‘vrijheidslied’ van het schoolkoor te zien. De gehele documentaire wordt in Canada ook op die dag op de nationale tv uitgezonden.

Na een korte pauze kunnen de kinderen vragen stellen aan mensen die de bezettingsjaren aan den lijve hebben ervaren (mevr. Nannie Riekhoff, dhr. André Jansen, dhr Igor Cornelissen (journalist en schrijver van ‘De Bevrijding Van Zwolle’) en dhr Paul van Tongeren (neef van Jacoba van Tongeren, leidster van Verzetsgroep 2000).

Artikel delen: