SP ziet Mosquito niet zitten in Zwolle

Onlangs is bekend geworden dat het college in Zwolle heeft besloten om zogenaamde Mosquito’s te plaatsen op de hangplek voor de jeugd aan de Vermeerstraat. Het college wilde er in de pers weinig over kwijt, want zo stelde Burgmeeester Meijer: ‘men wil eerst zien hoe het werkt in Zwolle’.

De Mosquito is een apparaat dat een hoge toon produceert die vooral voor jongeren hoorbaar en irritant is. Dit apparaat wordt in steeds meer winkelcentra en metrostations door heel Nederland geplaatst. Het apparaat verspreidt een zeer hoge toon, dat alleen jongeren tot een jaar of 25 (over het algemeen) kunnen horen. Na ongeveer zes minuten kiezen de meeste jongeren om de plek van het apparaat te verlaten. De SP vraagt zich af of de Mosquito een oplossing biedt voor overlast. “Veel jongeren hebben nog lange tijd last van het geluid. De gemeente geeft met dit apparaat een signaal af dat jongeren niet welkom zijn. Overlast en criminaliteit moeten uiteraard aangepakt worden. Het is beter als de gemeente met deze jongeren in gesprek gaat en samen met hen zoekt naar constructieve oplossingen.”

“Ook valt te denken aan een impuls voor het buurtwerk. De gemeente kan een regierol spelen in het zoeken naar een plek voor jongeren om samen te komen en hun vrienden te ontmoeten. De gemeente kan zo’n plek juist organiseren en leuk maken.” De SP vraagt zich af of dit apparaat wel het antwoord is op de problematiek van hangjongeren.

De SP heeft het gevoel dat het college puur is afgegaan op het verkoopverhaal van de importeur van het apparaat. Het college kan immers zelf de hoge tonen niet horen. De gemeente gaat de mogelijkheden onderzoeken en is zelf al begonnen met een experiment. De SP had hierover graag in de gemeenteraad gesproken.

Dit brengt de SP bij de volgende vragen aan het college:

 1. Bent u met ons van mening dat een dergelijke apparaat slechts leidt tot verplaatsing van het probleem? Zo nee, waarom niet?
 2. Bent u bereid om met de jongeren in gesprek te gaan en samen te zoeken naar constructieve oplossingen? Zo nee, waarom niet?
 3. Bent u bereid om te kijken welke mogelijkheden er zijn om hangplekken te organiseren en leuk te maken in plaats van het plaatsen van deze apparaten? Zo nee, waarom niet?
 4. Bent u met de bewoners en de jongeren aan de Vermeerstraat in gesprek gegaan voordat u gestart bent met dit experiment? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke mening hebben zij over dit apparaat?
 5. Het plaatsen van dit apparaat heeft een grote inpact op (met name het gehoor van) jongeren. Waarom heeft u ervoor gekozen om dit onderwerp niet te bespreken met de gemeenteraad?
 6. Bent u bereid om dit onderwerp te agenderen in de raad, voordat u verder gaat met het experiment aan de Vermeerstraat? Zo nee, waarom niet?

Namens de SP-fractie;

Tjitske Siderius

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Op zich niet verkeerd zo’n proef. Maar je loopt wel het risico problemen te verplaatsen.
  Hoe je het WEL aan moet pakken zou ik ook niet weten. Maar kijk nou naar de skate baan. Daar hangen ook veel jongeren rond. Heb je daar ook overlast van? Misschien een naïeve vraag, maar ik weet het echt niet.

  Het rondhangen an sich is volgens mij niet het grootste probleem. Een mens moet toch ergens op de aardbol zijn 🙂 Het zit hem meer in de verveling volgens mij. En dat terwijl mijn enorm bevooroordeelde gevoel me vertelt dat deze jongeren nog genoeg tijd zouden kunnen spenderen aan studie en/of werk 🙂

 2. Volgens mij geeft de gemeente een signaal af dat ze op die plek niet welkom zijn, en dat zijn ze idd ook niet. Lijkt me vreselijk irritant als er tot een uur of 1.00 af en aan wordt gereden met scootertjes, er wordt geblowd en gezopen en er harde muziek en gesprekken klinken. En dan mag je er de volgende ochten omd 7.00 weer uit >:( Weet niet wat de oplossing is, maar praten wordt het zeker niet: “En niet meer doen he, jongelui!”

 3. Straks blijkt nu elke hond horensdol te worden als je er langs loopt met fikkie.
  En is het hele ding een overbodige, onbruikbare aanschaf !!

 4. Naast dat ik dit een verwerpelijk idee vind, omdat het mijns insziens niet getuigt van dialoog om mensen weg te ‘martelen’, vraag ik me ook af of er al is onderzocht wat voor schadelijke gevolgen deze frequenties hebben op vogels, honden, katten en andere dieren.

  Bovendien staat er terecht, De Mosquito is een apparaat dat een hoge toon produceert die vooral voor jongeren hoorbaar en irritant is. Oftewel: je treft er niet alleen je doelgroep mee, maar ook alle andere kinderen die er toevallig langskomen en ook ouderen/anderen met goed gehoor.

  Maar goed, dat zijn we inmiddels gewend, deze mensen die buiten de doelgroep vallen zullen waarschijnlijk niks te verbergen hebben en daardoor niks te vrezen… behalve dan een penetrante hoogfrequente toon die ze hoofdpijn bezorgd, waar ze nog uren last van kunnen hebben.

 5. Jasper, ik ben het met je eens. Ik vind deze ontwikkeling zowiezo een grimmig karakter hebben. Feitelijk hebben we het hier over wapens die ingezet kunnen worden tegen mensen met bepaalde eigenschappen. Wat wordt de volgende stap? Virussen verspreiden waartegen alleen jonge kinderen niet opgewassen zijn ?(theorie over de dood van eerstgeborenen in de Joodse uittocht uit Egypte, zou in het met veepest besmette vlees zitten), Biologische wapens of stralingen die alleen mensen treffen met veel pigment? (complotdenkers vermoedden dat aids hier een voorbeeld van is)
  Uiteraard gaat dit veel verder dan de Mosquito, ik relativeer het natuurlijk wel. Maar het gedachtegoed achter de Mosquito van een eigenschapsgerelateerde aanval vind ik (met regeringen als Amerika, Iran, Noord Korea, Rusland en de macht van de Taliban) een zeer zorgelijke ontwikkeling. :'(

 6. Mosquito’s om je te verjagen,Camera’s om je te observeren,kastjes in de auto die je volgen,chips in je pas die weten wat je koopt mobieltje weet waar je bent.
  Hoezo vrij Nederland?
  Beantwoorden

 7. Volgens mij is het idee dat het hier om “martelen” gaat wel een verkeerd uitgangspunt. Je zou het de jongeren moeten vragen, maar bij mijn weten is het vergelijkbaar met een slecht ontluchte verwarming; daar wil ook wel eens een pieptoon vanaf komen. Niet dat het helse pijnen zijn, maar het is ook niet bepaald dat je er voor je lol bij in de buurt blijft hangen. Ik denk dan ook dat je het niet als “wapen” moet zien. Maar los daarvan denk ik wel dat het nog steeds het verplaatsen van het probleem is en dat hiermee ook de gemeente laat zien dialoog niet als een oplossing te zien.

  En hoezeer Big Brother (‘1984’ dus eigenlijk) ook een indrukwekkend verhaal is moet je denk ik ook de andere kant van de zaak belichten! Als je zo af en toe eens naar ‘Opsporing verzocht’ kijkt zie je, dat het toch verdomd handig kan zijn om hier en daar beveiligingscamera’s te hebben! Zeker bij de tunnels bijvoorbeeld kunnen ze wat mij betreft nog wel wat camera’s plaatsen.

 8. Plantje, ik kon de pieptoon horen (stentor) en de toon bleef erg lang hinderlijk hangen. Inderdaad; ik lag niet te kruperen op de grond van de pijn :D. Toch, een wapen is een instrument/middel dat tegen iets of iemand ingezet kan worden. Dit hoeft niet persé op een geweldadige manier te zijn. Ik blijf de mosquito een middel vinden, die zich richt op discriminatie op basis van lichaamseigenschappen. Volgens mij is dit tegen alle regels, normen en waarden in waarvoor NL al eeuwen heeft gevochten. Ze laten deze ontwikkeling onbewust naar binnensluipen; de naam mosquito vind ik in dit verband ook erg toepasselijk. Ik hoop dan ook dat dit idee bij ‘de mug’ blijft en dat het niet uitgroeit tot ‘olifanten’. Helaas zijn we goed in het maken van olifante n uit muggen. En ja, misschien doe ik dat nu ook wel, toch lijkt het mij goed deze ontwikkeling kritisch onder de lope te blijven nemen… 😉

 9. Onze buren hadden een kattenverjager dat een soortgeluid maakt als een Mosquito. Onze dochter van 2 heeft haar oren tot bloedens toe open gekrabd nadat zij voor het apparaat liep. Ik kreeg last van tinnitus klachten, ook wel oorsuizen genoemd. Het geluid blijft gewoon doorgaan terwijl het er niet meer is. Helaas kan dit niet wetenschappelijk bewezen worden. Ook Engelse jeugd heeft deze klachten gehad, daar waar het apparaat is uitgevonden in Engeland. Verschil met kattenverjager is dat een kattenverjager wel een volume kan geven van 140dB!

  Uitspraak mr. Visser aangaande kattenverjager:

  http://www.eerstehulpbijrecht.nl/fragment/recht-regio/zijn-kattenverjagers-toegestaan#comment-33949

Reageer