Het is weer carnaval in Zwolle

Met het traditionele ‘nest opzetten’ is het carnaval in het Zwolse Sassendonk vrijdagavond om twaalf uur weer los gebarsten.

Op de Grote markt waar zich ondanks de slechte weersomstandigheden weer vele honderden carnavalvierders uit Zwolle verzamelden was het een dolle boel. Onder veel gejuich en het Zwolse ‘Ik ben een Zwollenaar’ werden de nesten van de Eileuvers en d’ Oelewappers weer opgezet. De Eileuver op het nest traditioneel met de snavel naar de Peperbus toe.


Feest rond het nest van de Eileuvers…


Bij D´Oelewappers kon men niet wachten op HET moment..


Het Eileuversnest !


De Stadsprins met zijn adjudanten zingen uit volle borst…

 {flv}nestopzetten{/flv}

Filmpje van het nest wat wordt opgezet…

Vanaf 1970 gebeurt het opzetten van de Eileuver op vrijdagavond om 24.00 uur, ten teken dat de carnavalsdagen van start gaan en dat De Eileuvers er klaar voor zijn.

Via ‘Lees verder’ meer foto’s !

 
De feestelijkheden gaan elk jaar weer gepaard met veel vuurwerk

Historie

In de loop der jaren is het beeld van de Eileuvers uitgegroeid tot een bekende verschijning in de Sassendonkse samenleving. Zelfs zijn nest prijkt tijdens de carnavalsdagen op een prominente plaats in de stad.

Het begon in 1969, want Zwolle moest weten dat De Eileuvers sindsdien elk jaar tijdelijk het symbolische bestuur over de stad kregen. De vereniging wilde dit belangrijke feit accentueren door op de Grote markt een Eileuvernest op te zetten.

Op een natte winterse woensdagavond gingen Jos Norp, Flip Trooster en John Wensink daarom op zoek naar de put voor de jaarlijkse gemeentelijke kerstboom. Bij de eerste de beste put stuitte Jos Norp echter op een tweede (schroef) deksel. Toen hij dit verwijderde en vervolgens een schok van 220 volt door zich heen voelde gaan, wist hij, dat dit niet de put van de kerstboom was, maar van de bijbehorende lichtaansluiting. Gelukkig liep het goed af en kon de maat worden genomen. En zo werd de door Ben ten Koppel gemaakte paal, met het daarop door Flip Trooster gefabriceerde nest, op zaterdagmorgen 8 februari 1969 met groot vertoon geplaatst. Op die manier werd de ontvangst van de Prins op het Stadhuis letterlijk en figuurlijk extra luister bijgezet.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer