Cibap studenten protesteren: met protestborden naar muzikale conflict komedie

Cibap studenten protesteren: met protestborden naar muzikale conflict komedie

Zwolle – Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Hoe doe je dat? In de muzikale conflictkomedie ‘George en Eran lossen de Wereldvrede op! De Finale’ die op 19 april op het Cibap plaatsvindt, zien studenten hoe twee vrienden de handen ineenslaan om voor eens en altijd de wereldvrede op te lossen. Als voorbereiding voor deze voorstelling gingen derdejaars studenten van het Cibap aan de slag met het maken van protestborden. De onderwerpen die studenten kozen variëren van protestborden tegen het pesten, dierenmishandeling, milieuvervuiling tot het recht van immigranten om deel uit te maken van de samenleving. De studenten nemen de borden mee naar de voorstelling.

Met humor, zelfspot en relativering brengen de makers grote maatschappelijk thema’s terug tot menselijke proporties. De voorstelling kreeg lovende kritieken van de pers. “Superieur geacteerd en bij vlagen scherp. Dit moet gezien worden!”, aldus de NRC. De voorstelling vindt plaats in de ontwerpfabriek van het Cibap en maakt deel uit van de lessen omgevingsbewustzijn. In deze lessen staan studenten vanuit de actualiteit stil bij gebeurtenissen die veraf en dichtbij plaatsvinden. Na de voorstelling gaan de studenten onder begeleiding van een docent met de theatermakers in discussie over het onderwerp van de voorstelling en de protestborden die ze hebben gemaakt.

De muzikale conflictkomedie is een productie van George Elias Tobal en Eran Ben-Michael en is het slotstuk van een trilogie. George ondernam een reis richting moederland en strandde in Lesbos, waar hij elke dag honderden landgenoten aan zag spoelen in overvolle en beschadigde boten. Hij deed wat hij kon en droeg zoveel zijn schouders dragen konden. Eran trok vol goede moed naar Den Haag en ondernam een reis die hem leidde langs beleidsmakers en wetgevers. Via Brussel langs Parijs naar Berlijn om te praten met mensen die het verschil kunnen maken, om zo de vrede als domino-effect over de wereld te verspreiden. In dit slotstuk van hun trilogie hebben zij de sleutel gevonden waarmee ze de poorten openen die naar wereldvrede leiden.

De theatermakers maken voorstellingen die midden in de maatschappij staan en over een wereldwijs, divers en veranderend Nederland gaan. De voorstelling ‘George en Eran lossen de Wereldvrede op! De Finale’ is in 49 theaters in het land te zien.

Artikel delen: