Muurschildering voor Gebouw “De Pomerans” Dieze-Zwolle - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Muurschildering voor Gebouw “De Pomerans” Dieze-Zwolle

Zwolle – Misschien ken je het voormalige kerkje aan de Gennestraat 1 in Dieze-Centrum. Het in het oog springende pand wordt tegenwoordig gebruikt door de biljartvereniging “De Pomerans”. De leden oefenen er regelmatig en ook worden er wedstrijden gehouden.

Al jaren wordt het pand beklad met graffiti, wat bijdraagt aan een onveilig gevoel bij de buurtbewoners. Vanuit de buurtcommissie en de –bewoners is het idee ontstaan om het voormalig evangelisatie gebouwtje een opknapbeurt te geven. De dichtgemetselde ramen van het pand zullen worden voorzien van muurschilderingen. Om de kosten te dekken is er gezocht naar sponsoren en is het gehele plan ingediend bij het Buurt CultuurFonds en de Gemeente Zwolle.

De  zoektocht naar een geschikte kunstenaar was niet moeilijk. Er werd unaniem gekozen voor de Zwolse kunstenaar Henk Nyenhuis. Zijn type schilderingen spreekt de bewoners erg aan. Bovendien sieren al verschillende muurschilderingen van zijn hand op diverse plekken in de wijk. Een nieuwe schildering van zijn hand zal voor uniformiteit in de buurt zorgen.

Nyenhuis voelde zich vereerd toen hij voor deze opdracht benaderd werd. Hij ging meteen aan de slag met het ontwerp, welke aansluit op de historie van het wijk. Het gebied was vroeger moerassig, “Dieze” komt dan ook van desolaat. Geïnspireerd op de kleuren van de Tjechische kunstenaar Alfons Mucha (1860-1939) de tijd waarin het kerkje gebouwd werd.

Straks zullen de vier grote ramen worden voorzien van een desolaat moerassig landschap en krijgen elk een eigen jaargetijde. De twee ramen aan de voorzijde gaan de dag en de nacht voorstellen. Om het oorspronkelijke kerkelijke karakter te behouden krijgen alle ramen een glas-in-lood patroon. Naast de zij-ingang komt het logo van “De Pomerans” en de Peperbus.

Het project wordt uitgevoerd door de buurtbewoners onder begeleiding van kunstenaar Henk Nyenhuis.. Wie in de wijk woont en graag wil meehelpen met het schoonmaken en de beschildering kan zich aanmelden bij Biljartvereniging de Pomerans via de mail secretaris@depomerans.nl

Artikel delen: