Gezond op reis? Prikken vaker nodig dan je denkt

Gezond op reis? Prikken vaker nodig dan je denkt

Zwolle – Elk jaar reizen veel mensen naar bestemmingen waar ziekten zoals hepatitis A voorkomen. Veel van deze gezinnen, studenten of zakenmensen weten niet dat je ook in landen die minder risicovol lijken – zoals Marokko, Turkije, Tunesië of Egypte- besmettelijke geelzucht (hepatitis A) kunt oplopen. Een vaccinatie voorkomt ziekte.

“Ouders gaan er vaak ten onrechte van uit dat kinderen benodigde vaccinaties hebben gehad via het Rijksvaccinatieprogramma. Hepatitis A maakt hier echter geen deel van uit. Bijna de helft van alle kinderen gaat hierdoor ongevaccineerd op reis naar een risicoland waar hepatitis A voorkomt. Maar ook veel jongeren die voor hun stage naar het buitenland gaan, denken niet goed na over de gezondheidsrisico’s die bepaalde landen met zich mee kunnen brengen,” aldus een medewerker Reizigerszorg GGD IJsselland.

Hepatitis A
Je kunt een ziekte als hepatitis A gemakkelijk oplopen. “Men denkt vaak dat er pas risico’s zijn bij een bezoek aan de binnenlanden van de vakantielanden. Maar ook in de vijf sterren-hotels loert het gevaar. Vaak worden mensen ziek na het eten van besmet voedsel of het drinken van vervuild water. De ziekte kan zich verspreiden via toiletten, deurklinken, kranen en handdoeken.”
Hepatitis A is een ontsteking van de lever. De ziekte gaat gepaard met griep- en buikklachten, misselijkheid en vermoeidheid. Men kan er wel een half jaar ziek van zijn.
“Kinderen onder de 4/5 jaar hebben vaak geen klachten, maar kunnen wel anderen besmetten. Met goede voorbereidingen en een vaccinatie zijn veel gezondheidsproblemen te voorkomen!”

Meer informatie en een afspraak maken
Meer informatie over geelzucht, andere reis gerelateerde ziekten en landen waarvoor vaccinaties aanbevolen/verplicht zijn? Kijk op www.ggdreisvaccinaties.nl. Via deze website kan ook online een afspraak worden gemaakt voor het reizigersspreekuur bij GGD IJsselland.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Gewoon niet naar al die enge landen met enge ziektes op reis gaan lijkt me. Is bovendien goed voor de planeet, al dat gevlieg is MEGA vervuilend.


    ⚠️ Meld

  2. Tja, en wat dan nog. Al die ‘zorgverleners’ en ‘wetenschappers’ vinden ’t heel naar als je onder ’t plascontract wat je staat te wachten probeert uit te komen.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.