Duurzame doe-activiteiten op Familieweide tijdens Bevrijdingsfestival

Duurzame doe-activiteiten op Familieweide tijdens Bevrijdingsfestival

Zwolle – Op zaterdag 5 mei is het weer zo ver: Bevrijdingsfestival Overijssel. Naast de acts op de diverse podia is de Familieweide altijd een drukbezochte plek door kinderen én hun ouders. Dit jaar ontstaat er een mini-samenleving waarin kinderen met verschillende doe-activiteiten kunnen ontdekken wat duurzaam leven betekent.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) initieert dit programma in samenwerking met verschillende partners. Ieder geeft invulling aan activiteiten rondom verschillende thema’s: klimaat (WDODelta), natuur, grondstoffen (ROVA) en energie (Provincie Overijssel en Scania). Voor jong en oud zijn er verschillende proefjes en activiteiten te doen om zelf te ervaren hoe we duurzamer kunnen leven.

Het wordt steeds warmer en het regent steeds meer én heviger. Kans op natte voeten dus. Met een VR-bril op kunnen bezoekers levensecht ervaren hoe het waterpeil verandert. Ook kan de Burgemeester van Buiten niet wachten om met bezoekers op avontuur te gaan. Bij het onderdeel natuur kunnen kinderen boer worden voor een dag. Met klompen en een overall aan gaan zij aardappels rooien en de koe melken. Gaandeweg leren bezoekers hoe we duurzaam met de natuur kunnen omgaan.

Waarom het belangrijk is dat we grondstoffen slim gebruiken, is te ontdekken bij het onderdeel grondstoffen, door ROVA. Spelenderwijs wordt duidelijk dat door afval goed te scheiden en zwerfvuil te voorkomen, de wereld enorm geholpen is, omdat van het meeste afval weer nieuwe spullen gemaakt kunnen worden. Van afval naar grondstof dus.

‘Op weg naar 100% Nieuwe Energie’ van de Provincie Overijssel, ontdekken bezoekers welke duurzame energiebronnen schoon en onuitputtelijk zijn. Bezoekers kunnen hun telefoon opladen bij het WakaWaka® oplaadpunt waar zonne-energie haar werk doet. Kinderen leren met een proef dat zelfs een citroen stroom kan genereren.

Een speelplek waar bezoekers alles leren over het klimaat, hoe zij beter voor de natuur kunnen zorgen en de wereld kunnen helpen door spaarzaam te zijn met grondstoffen. Want investeren in duurzame energie is noodzakelijk om ook in de toekomst voldoende energie te hebben. Voel de vrijheid om de wereld van morgen door te geven! Voor meer informatie: www.jijenoverijssel.nl/ontdekdewereldvanmorgen

Artikel delen: