Juup Ratering wint gedichtenwedstrijd 4 mei - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Juup Ratering wint gedichtenwedstrijd 4 mei

Zwolle – Juup Ratering (11 jaar) van de Jenapleinschool in Assendorp heeft met haar gedicht ‘veranderen’ de 4 mei-gedichtenwedstrijd voor scholieren gewonnen. Zij mag op 4 mei haar gedicht voordragen tijdens de gedachtenisbijeenkomst en de herdenking in het Ter Pelkwijkpark en de dag erna op het Bevrijdingsfestival Overijssel.

De tweede en derde plaats gingen naar Bram Nijhuis (11) van de Octopus en Luciana de Vries van de Phoenix. Wethouder Michiel van Willigen reikte (bij afwezigheid van cultuurwethouder Jan Brink die wegens ziekte verstek moest laten gaan) de prijzen uit op 20 april in de Oosterkerk.

Dapper
Van Willigen prees de deelnemers om hun talenten. “Jullie zijn dapper en voorbeelden voor anderen. Het is erg knap om onder woorden te brengen wat de oorlog met mensen, kinderen doet. Doordat jullie het hebben verwoord in een gedicht, snapt iedereen het.”

Het landelijke thema van het Comité 4 en 5 mei is dit jaar ‘Jaar van Verzet’. Hier konden de leerlingen in hun gedichten op aansluiten, maar het was niet verplicht.

Verzet is gezond verstand
Het winnende gedicht verwoordt volgens de jury en de wethouder heel mooi wat de oorlog, en verzet daartegen, met je eigen geweten kan doen. “Soms moet je iets doen wat normaalgesproken niet mag. Zoals bonnen stelen. Verzet is gezond verstand”, aldus van Willigen tegen winnares Juup.

De winnaars ontvingen een boekenbon, een speciaal 4 en 5 mei-speldje en een goodiebag van de gemeente (met o.a. een mok, pen en blocnote). Voorafgaand aan de uitreiking mochten de winnaars alvast oefenen om hun gedicht voor te dragen in de Oosterkerk. Ze kregen hierbij tips van de werkgroep Gedachtenisbijeenkomst 4 mei Zwolle, die sinds jaar en dag de gedichtenwedstrijd organiseert.

Voordragen
De drie prijswinnaars mogen hun gedicht op 4 mei voordragen in de Oosterkerk en Juup als eerste prijswinnaar mag daarnaast haar gedicht ook nog voorlezen tijdens de herdenking in het Ter Pelkwijkpark en voor het eerst ook op 5 mei bij het Bevrijdingsfestival.

De gedichtenwedstrijd voor leerlingen van groep 7 en 8 leverde tachtig inzendingen op. De jury (Kees Smits, Esther Groenenberg, Marieke van Bolderen en Hanneke Poelmans) koos de drie beste gedichten.

Gedachtenisbijeenkomst
De gedichtenwedstrijd is onderdeel van de gedachtenisbijeenkomst die jaarlijks wordt georganiseerd door de Joodse gemeente Zwolle, de Oosterkerk en het Humanistisch Verbond Zwolle en omstreken om samen stil te staan bij de oorlogsslachtoffers. Deze bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 4 mei om 18.30 uur, voorafgaand aan de stille omgang (start 19:15 uur vanaf De Spinhuisbredehoek), in de Oosterkerk aan de Bagijnensingel 15. Vertegenwoordigers van het gemeente en –provinciebestuur zijn bij de gedachtenisbijeenkomst aanwezig.

Organisatie
De gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door de gedachteniswerkgroep 4 mei Zwolle. Aan deze werkgroep nemen deel: vertegenwoordigers van de Oosterkerk, de Joodse Gemeente Zwolle en het Humanistisch Verbond, afdeling Zwolle en omstreken.

 

Artikel delen: