Sensoor heeft meer vrijwilligers in Zwolle nodig

Sensoor heeft meer vrijwilligers in Zwolle nodig

Zwolle – Het aantal mensen dat een luisterend oor zoekt bij Sensoor, de landelijke luisterlijn stijgt explosief: in maart 2.000 méér dan vorig jaar. Dit komt deels door de groeiende wachtlijsten in de ggz. Maar er bellen ook steeds meer mensen die eenzaam zijn en een ‘praatje over de heg’ missen. Om het groeiende aantal mensen dat contact opneemt te woord te kunnen staan, zet Sensoor alle zeilen bij en leidt ze continu nieuwe vrijwilligers op.

Er wordt nu vaker gebeld dan ooit. Afgelopen maart kreeg Sensoor bijvoorbeeld 2.000 telefoontjes méér dan in maart vorig jaar. Het aantal vrijwilligers stijgt echter niet snel genoeg om deze groei te kunnen opvangen. Vanaf nu starten iedere maand in het hele land trainingen om zoveel mogelijk vrijwilligers op te leiden tot professioneel luisteraar. Kandidaten krijgen een training en draaien daarna per week een dienst en elke maand ook een nachtdienst.

Écht iets betekenen
“Ik heb juist voor dit vrijwilligerswerk gekozen omdat ik in een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, iemand die met ons belt of chat door middel van een luisterend oor kan helpen. Door echte aandacht te geven en de juiste vragen te stellen, kan ik mensen op hun gemak stellen. Dan komen ze de dag net even wat beter door. Daarnaast is het heerlijk iets voor een ander te kunnen betekenen”, aldus Gerben, een van de vrijwilligers van Sensoor. Een andere vrijwilliger vult aan: ‘’ We bieden geen hulp, maar door alleen al te luisteren, kun je het verschil maken.”

Extra trainers
Er worden extra trainers ingezet om trainingen te geven en de groei van het aantal vrijwilligers op te vangen. Als vrijwilligers zich aanmelden, vindt er een intakegesprek plaats en wordt gekeken waar ruimte is om de training te volgen. Nieuw is de e-learning die gevolgd kan worden naast de praktijktraining. De training wordt door vrijwilligers als heel leerzaam ervaren. Gerben: “Ik dacht altijd dat ik goed kon luisteren en goede vragen wist te stellen, maar in de training leerde ik pas écht wat aandacht geven is. Ook privé en in mijn werk pluk ik daar nu de vruchten van”.

Over Sensoor, de landelijke luisterlijn
Sensoor is al 60 jaar de grootste organisatie in Nederland die anonieme hulp op afstand biedt. Vanuit 26 locaties, waaronder in Zwolle, voeren zo’n 1.200 vrijwilligers dag en nacht ruim 285.000 anonieme gesprekken per jaar, via telefoon, chat en e-mail. Deze vrijwilligers worden opgeleid en begeleid door beroepskrachten. Geïnteresseerden in het vrijwilligerswerk kunnen zich melden via www.sensoor.nl. Sensoor wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Artikel delen: