Groot Zwols programma Theater Na de Dam 2018 - Foto: PR
Foto: PR

Groot Zwols programma Theater Na de Dam 2018

Zwolle – Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Met Theater Na de Dam worden de verhalen en gedachten over de Tweede Wereldoorlog levend gehouden. Zwolse theaters en Bevrijdingsfestival Overijssel presenteren op 4 mei een gezamenlijk programma in Schouwburg Odeon, de Grote Kerk en Eureka, met voorstellingen van o.a. Theatergroep De Jonge Honden, Theater De Makkers en studenten van ArtEZ. In totaal zijn er maar liefst zes voorstellingen te zien.

Theater De Makkers maakt de jongerenvoorstelling voor Theater Na de Dam. Theater de Makkers gaat met de voorstelling Aan tafel terug in de tijd waarin voedsel schaars was en een andere waarde had. Een voorstelling geïnspireerd op kookboeken uit de Tweede Wereldoorlog en persoonlijke verhalen van mensen over het onderwerp voedsel.

Het herdenken en begrijpen van de geschiedenis. Zijn we nog in staat te herdenken? Kunnen we begrijpen waarom deze oorlog uitbrak? Hoe heeft het zo ver heeft kunnen komen? Theatergroep De Jonge Honden gaat samen met 14 jongeren dit gesprek aan. De uitkomsten van de persoonlijke gesprekken zullen leiden tot de voorstelling Vaandels en Vlaggen.

Ook gaat op vrijdag 4 mei de cinematische ervaring Oorverdovend in première. Het selecte publiek, er kunnen maximaal 9 bezoekers per voorstelling deelnemen, kruipt in de huid van één van de personages. De personages zijn gebaseerd op de verhalen van personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zwolle verbleven.

Daarnaast is de voorstelling Toch was er iets van 3e jaars ArtEZ-studenten te zien in de Grote Kerk. In Schouwburg Odeon is gelijktijdig de muziektheatervoorstelling Herinneren, rondom de oude radio uit 1952 van de Zwolse muzikale Pauwergirls te zien en ook Dezelfde hemel boven ons van dansproductiehuis Vuur & Vlam uit Kampen.

Meer informatie: www.zwolsetheaters.nl/theaternadedam

Artikel delen: