Overdracht snelle boot aan reddingsbrigade Zwolle - Foto: Rob Jager
Foto: Rob Jager

Overdracht snelle boot aan reddingsbrigade Zwolle

Zwolle – Op donderdag 26 april zal de directeur van Reddingsbrigade Nederland een snelle reddingsboot overdragen aan de 100-jarige Reddingsbrigade Zwolle. Het betreft een reddingsboot van het type Tinn Silver 550R, voorzien van herkenbare striping en een buitenboordmotor met 50 pk.

Deze boot is al in 2014 in dienst gekomen bij Reddingsbrigade Zwolle. Destijds maakte de boot onderdeel uit van de Nationale Reddingsvloot (NRV). Deze vloot bestaat uit zo’n 90 eenheden die ingezet kunnen worden voor evacuatie en hulpverlening bij overstromingen. Verder kunnen deze reddingsboten ingezet worden voor het lokale reddingswerk.

De kosten voor deze boot werden altijd voor het grootste deel gedragen door het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Vanaf dit jaar liggen deze kosten bij de Veiligheidsregio’s, die zelf de invulling kunnen geven aan de samenstelling van de vloot. Helaas voor de reddingsbrigade heeft de Veiligheidsregio IJsselland gekozen om boten van de brandweer in te gaan zetten binnen de NRV, waardoor de snelle boten van de reddingsbrigades in Zwolle en Deventer niet meer onder de NRV vallen. Hiermee vervalt ook de gunstige financiering van deze boten.

De afgelopen 4 jaar heeft de Tinn Silver zijn overduidelijke meerwaarde bewezen binnen de Reddingsbrigade Zwolle. De boot biedt overzicht voor de bemanning en ruimte aan slachtoffers. Daarnaast kunnen drenkelingen gemakkelijk aan boord genomen worden, waardoor niet zwaar getild hoeft te worden. Voor de leden van de reddingsbrigade was dit aanleiding om te onderzoeken of behoud van de boot in Zwolle mogelijk was. De beste optie bleek om de boot over te kopen van Reddingsbrigade Nederland en in eigen beheer te nemen. Dit betekent wel dat de bodem van de clubkas in zicht gekomen is.

Om ook in de toekomst te kunnen blijven investeren heeft de reddingsbrigade de “Club van 100” opgericht: 100 lokale ondernemers kunnen met een spaarpotje op de toonbank of in de bedrijfskantine tijdens het jubileumjaar geld inzamelen voor de reddingsbrigade.

Gekozen is om de reddingsboot officieel over te dragen op de laatste zwemavond van het seizoen, om 18.30 uur bij zwembad “De Vrolijkheid”. In het zwembad zijn de afgelopen maanden leden opgeleid in zwemmend redden, wat de basis vormt voor de waterhulpverlening met onze boten.

In de komende maanden zal de boot samen met de vrijwilligers weer veelvuldig te zien zijn voor toezicht bij evenementen op en rond het water. Dit zal al meteen op Koningsdag zijn, tijdens de vuurwerkshow in de binnenstad. Vanaf september starten de opleidingen in het zwembad weer. Iedereen met zwemdiploma A kan lid worden en zich laten opleiden tot waterhulpverlener.

Artikel delen: