GL/DG wil ecohuis naar Zwolle halen

De afgelopen maanden is er beroering ontstaan rondom een ecohuis dat in een Vinex wijk in Steenwijk door de milieubewuste ingenieur Jan Husslage gebouwd is. Dit huis is geheel uit sloophout opgetrokken en is energieneutraal.

Doordat de bouwer de maximale bouwtijd heeft overschreden moet het gebouw van de gemeente Steenwijk en de rechter plat. Husslage krijgt een schadevergoeding uitbetaald. Volgens de gemeente is het technisch niet mogelijk om te kiezen voor een andere oplossing dan sloop. Volgens Husslage zijn er wel degelijk mogelijkheden om het huis te verplaatsen. De fractie Groenlinks/DeGroenen vindt het een slecht signaal als een gemeente een huis dat zo duurzaam gebouwd is op grond van een verlopen bouwtermijn wil slopen, en zou het huis graag in Zwolle willen zien.

Ook de Zonnestroom Producenten Vereniging heeft al laten weten de sloop van de Steenwijkse woning onverteerbaar te vinden omdat het indruist tegen het Klimaatakkoord. Gemeenten hebben daarin met het Rijk afgesproken zich in te zetten voor duurzame woningbouw en klimaatbesparing. De Zonnestroom Producenten Vereniging vindt dat de ecowoning juist aan die doelstellingen voldoet. Dergelijke initiatieven moeten worden aangemoedigd en niet worden tegengewerkt, vindt de vereniging. De vereniging heeft plan minister Cramer gevraagd te bemiddelen in het conflict in Steenwijk.

Omdat de gemeente Steenwijk voet bij stuk blijft houden heeft recent de groenlinks fractie van Utrecht het initiatief genomen het Ecohuis uit te nodigen naar Utrecht te komen. Dhr. Husslage wil zelf echter liever naar een stad dichter bij Steenwijk. Dat zou bijvoorbeeld Zwolle kunnen zijn. De GroenLinks/DeGroenen fractie vindt zijn wens een uitgelezen kans om een super milieuvriendelijk huis naar Zwolle te halen. “Wij zien graag zien dat Zwolle dhr. Husslage uitnodigt om met zijn woning hierheen te komen. Wij denken daarbij aan een locatie op de Oude Mars of als eerste milieuvriendelijk huis voor de duurzame wijk Vechtpoort (ofwel Berkum 2). Wij denken dat Zwolle door te laten zien dat er in Nederland wel plaats is voor dit soort bijzondere eco-bouwprojecten een krachtig signaal kan afgeven voor duurzaam bouwen.”

Dit leidt voor GroenLinks/DeGroenen tot de volgende vragen aan het college:

1. Is het college bereid met de gemeente Steenwijk en de bouwer van de ecowoning in overleg te treden om te bekijken of verplaatsing naar Zwolle technisch mogelijk is?

2. Is het college bereid de mogelijkheid te onderzoeken of er een kavel binnen onze stadsgrenzen is waar het gebouw geplaatst zou kunnen worden?

Namens fractie GroenLinks/DeGroenen,

Anneke Nusselder, Michiel van Harten en Theo Profijt

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Toendertijd heb ik een televisie-uitzending gezien waarin deze man zich met zijn huis (en de huidige problematiek in Steenwijk) zich presenteerde. Kijk eerst naar die bewuste uitzending (heb geen idee meer waar/wat/wanneer) voordat je uberhaupt iets gaat overwegen…

 2. Heb het huis gezien ik zou hem ook niet als buurman willen.
  Als je het huis ziet snap je ook waarom hij meer in het buitenland is.
  Dat tocht gat wat daar staat wil je niet in wonen, dus dan maar naar het buiten land, en de buren zitten met de rommel.

  Ik wou mijn schuurtje door trekken tot aan het huis mocht niet van de schoonheids commisie maar een krot ergens neer zetten mag dat dan wel.

 3. Is dit Anneke Nusselder (ondertekening?) en zegt ze dat tegen Michiel en Theo? Of zegt Mooi dit tegen Anneke Nusselder?

  geschreven door mooi , op 5 februari 2008 om 12:58
  zet je hem dan wel in je eigen tuin
  anneke

 4. Precies mijn eerste reactie lees ik hier ook al meerdere keren. Mijn eerste gedachte was namelijk dat ik me afvroeg of GL/DG het huis wel gezien hebben en er ook al over na hebben gedacht waar dit gedrocht zou moeten komen te staan.
  Ik heb niks tegen gerycled materiaal, maar het ligt er dan wel een beetje aan hoe je het toe gaat passen…. Misschien kan dit ‘huis’ gerecycled worden tot een nieuw huis door iemand die er wel over heeft nagedacht hoe je een huis mooi kan maken? ;D

Reageer