Duik in de Week van Ons Water

Duik in de Week van Ons Water

Zwolle – Dag in dag uit zorgen mensen en organisaties voor schoon water in Nederland. Een uitdagende klus waar veel bij komt kijken. Van zaterdag 5 t/m zondag 13 mei is de landelijke Week van Ons Water. Het thema dit voorjaar is schoon en gezond water bij jou in de buurt. Waterschap Drents Overijsselse Delta organiseert verschillende activiteiten om te laten zien wat wij doen om te zorgen voor schoon water bij jou in de buurt.

Betere wereld op Bevrijdingsfestival
Op zaterdag 5 mei bouwt Drents Overijsselse Delta aan een betere wereld. Bezoekers kunnen op de Familieweide van het Bevrijdingsfestival terecht om de wereld achter schoon water te ontdekken. Door een kunstwerk te knutselen van plastic afval kunnen kinderen meehelpen de plastic soep in oceanen en zeeën te verminderen.

Leven als een boer
Daarnaast kunnen kinderen voor een dag leven als een boer. Bij alles wat ze doen moeten ze, net als een boer, zorgen dat het water zo min mogelijk vervuilt en rekening houden met de natuur.

Virtual reality experience
En wat gebeurt er als het water echt hoog komt, bijvoorbeeld tijdens een storm? Dat ervaren bezoekers met een virtual reality experience.

Watertafel
Het klimaat verandert. Om ervoor te zorgen dat het extra regenwater dat de komende jaren valt niet het riool overbelast, maar zorgt voor schoon water in sloten en rivieren, is een andere inrichting van de stad nodig. Hoe kun je dat het beste doen? Met de watertafel kunnen kinderen zelf oplossingen bedenken. De Familieweide is tijdens het Bevrijdingsfestival open van 12.00 tot 20.00 uur.

Nationale Molen- en Gemalendag
Op Nationale Molen- en Gemalendag, zaterdag 12 mei, kunnen bezoekers bij drie gemalen van Drents Overijsselse Delta terecht voor een kijkje achter de schermen. In schoon water leven prachtige vissen en waterdieren. Daarover leren belangstellenden bij gemaal Stroink in Vollenhove. Kinderen kunnen waterdiertjes die je alleen met een microscoop kunt zien onderzoeken. In Genemuiden kunnen bezoekers een prachtige reis maken door de geschiedenis van het waterbeheer. Geïnteresseerden zijn welkom bij het oude stoomgemaal Mastenbroek en via een loopbrug kunnen bezoekers ook een kijkje nemen bij het nog werkende gemaal Veneriete. In Zwartsluis is gemaal Zedemuden open. Eind mei  neemt het waterschap dit gemaal over van Rijkswaterstaat, maar bezoekers kunnen er nu al terecht om te kijken wat er nodig is om het waterpeil in het Zwartewater en het Meppelerdiep te regelen. De gemalen zijn van 10.00 tot 16.00 uur open en de toegang is gratis. Meer informatie: www.wdodelta.nl/weekvanonswater.

Landelijke Week van Ons Water
De Week van Ons Water wordt twee keer per jaar georganiseerd. In het voorjaar staat schoon water en genieten van water centraal en in het najaar is er aandacht voor waterveiligheid. De themaweek is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het IPO, de VNG, Vewin, het Deltaprogramma en alle waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven. Deze organisaties willen Nederlanders bewuster maken van het bijzondere van water. Door te laten zien wat er aan watermanagement gebeurt in Nederland en bij jou in de buurt. Het volledige programma staat op www.weekvanonswater.nl

Artikel delen: