SP komt met gratis krant

De SP lanceert woensdag 6 februari NU, een gratis huis-aan-huis krant met een oplage van 1.750.000 exemplaren die vier keer per jaar wordt verspreid in heel Nederland. De SP is de eerste politieke partij die het publiek via een eigen krant op de hoogte gaat houden van haar bezigheden en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. 

In de eerste editie van de zestien pagina’s tellende full colour krant staan onder meer artikelen over de toekomst van Afghanistan, het uitkleden van de thuiszorg, oplossingen voor de files en de miljardenverspilling rond ICT-projecten van de overheid. 

De SP gaat vanaf 6 februari ook haar website fors uitbreiden. De partij bereikt via haar meermaals bekroonde site al meer mensen dan welke partij ook, ruim een kwart miljoen unieke bezoekers per maand. De site wordt dynamischer met behalve alle SP-nieuws ook nieuws en actualiteiten die niet direct met de partij van doen hebben. Ook worden er dagelijks columns gepubliceerd van kamerleden en gasten en verschijnen er meer videoreportages. De vormgeving van de krant en de vernieuwde site wordt verzorgd door het Amsterdamse ontwerpbureau Thonik, dat eerder verantwoordelijk was voor de meermaals bekroonde huisstijl en viral movies van de partij.

De krant NU wordt op woensdag 6 februari 2008 om 16:00 uur ook gepresenteerd in Zwolle op het station. Daar zullen de eerste exemplaren van de krant door een aantal vrijwilligers van de SP in Zwolle worden uitgedeeld aan het publiek. Gelijkertijd wordt de krant in tientallen andere gemeenten ten doop gehouden en verspreid door de lokale afdelingen van de SP.  

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Goed voor de flinke oudpapier stapel aan huis-aan-huiskranten die zich hier elke maand opbouwt. Na de talloze lokale krantjes dus nog meer troep. Jammer dat een NEE-JA sticker daar niet tegen helpt (sommige dingen wil je wel krijgen)

 2. bah
  ik krijg een vieze smaak in mn mond van dat spotje van de sp op de televisie.
  wat onsmakelijk ,als ze niet iets beters kunnen verzinnen kunnen ze beter opstappen

 3. Hier zit niemand op te wacht volgens mij, wij krijgen al genoeg bagger in de brievenbus. Hebben ze daar nixxx te doen? Zorgen om het milieu overboord gekieperd?

 4. Handig, politieke boodschappen overgoten met een sausje van ‘nieuws’. 🙂

  Voor mijn dosis SP-nieuws heb ik aan weblog Zwolle al meer dan genoeg.

 5. Handig of aversie opwerpend?
  -ze pretenderen voor duurzaamheid en zuinigheid te zijn
  -ze pretenderen tegen elke vorm van milieuvervuiling te zijn
  -ze voegen niets toe. Sterker nog we krijgen al teveel papier door de week.
  -idd Zwolsch Kwartiertje: ze verschijnen hier (eigen interpretatie) eigenlijk al te vaak met kant en klare vragenlijstjes zonder toeliching of discussie achteraf: plof maar op dat gratis log en toedeledokie verder. Wat dat betreft, nogmaals, alle respect voor John van Boven en Johan Weber die hier wel eens verschijnen.

  Dat doet een volksvertegenwoordiger volgens mij: door alle communicatiemiddelen die je ten dienste staan in dialoog/ in gesprek gaan met de burgers. En niet voortdurend éénzijdig communiceren. We gaan ons toch niet verlagen tot het nivieau van “mister éénzijdige-populistische-oneliner-communicatie”? Dat hij nooit in gesprek gaat, kan ook heel goed te maken hebben met het feit dat hij (diverse keren gelezen) bijzonder slecht met kritiek/tegenspraak omgaat, overigens.

 6. Heb het al eens gevraagd, sponsoring, maar de Admins schreven onafhankelijk te zijn. Mijn bericht net op het Algemene Log over de Populistische ijzeren Rita, net tijdens het vragenuurtje, kwam dan weer niet door de censuur. Dus misschien zitten er ook TON-ners? Trouwe Ongehuwde Nederlanders??

  ===========

  Dat bericht staat er nu (gewoon) wel. Ging niet om ene Rita.

 7. wat een kortzichtige reacties weer die dit initiatief koppelen aan een millieustandpunt. Ik dacht duidelijk gelezen te hebben dat dat krantje maar 4 keer per jaar verschijnt??

  Bovendien moet ik eerlijk bekennen dat ik zou hopen dat iedere politieke partij dit voorbeeld zou volgen! Kijk! Dan krijg je pas goed inzicht in standpunten en visie van de verschillende partijen i.p.v. populistische verkiezingsretoriek eens in de vier jaar… (hoewel dat de laatste jaren wat vaker was).

 8. 4x p jaar is niet milieuvervuilend? Asjeblieft Jasper, over dat populisme ben ik het zwaar eens met je, maar kranten van ALLE partijen in de bus >:(

 9. Sorry hoor… ik heb zelf een nee/nee sticker… alle huis-aan-huis bladen en reclamedrukwerk mis ik dus zowiezo al. Ja, ik neem mijn verantwoordelijkheid! Al mijn oud papier samen is misschien een schoenendoos per kwartaal aan enveloppen van rekeningen en ongevraagde op naam gestuurde reclame (zoals bijvoorbeeld van de postcodeloterij).

  Maar goed, daar gaat het niet om.

  Het gaat om het idee om alle burgers, dus niet alleen de leden van een partij, te informeren over de standpunten en de prestaties van de partij. Ik zou zeggen: als je dan toch de kloof tussen politiek en burger wilt verkleinen is het begin natuurlijk om te informeren! Lijkt mij een goed initiatief!

  Goed, als alle lokale partijen een krantje zouden maken die eens in de vier weken uit zou moeten komen… dan zijn dat alles bij elkaar wel aardig wat krantjes. Echter, als je kijkt naar hoe actief sommige partijen zijn, zullen sommige krantjes per kwartaal toch niet dikker dan 3 A4-tjes worden…

 10. @Admins, ook hier nog maar ff dan want CENSUUR is belangrijk genoeg: SORRY! Jullie en ik weten niet wat ik (waarschijnlijk) mis deed. Maar dit berichtje verscheen later toch op het algemene log…..mooi: ene rita 😀

  geschreven door dick , op 5 februari 2008 om 15:07
  Heb het al eens gevraagd, sponsoring, maar de Admins schreven onafhankelijk te zijn. Mijn bericht net op het Algemene Log over de Populistische ijzeren Rita, net tijdens het vragenuurtje, kwam dan weer niet door de censuur. Dus misschien zitten er ook TON-ners? Trouwe Ongehuwde Nederlanders??

  ===========

  Dat bericht staat er nu (gewoon) wel. Ging niet om ene Rita.

 11. @ Jasper: met dit idee …..

  Het gaat om het idee om alle burgers, dus niet alleen de leden van een partij, te informeren over de standpunten en de prestaties van de partij. Ik zou zeggen: als je dan toch de kloof tussen politiek en burger wilt verkleinen is het begin natuurlijk om te informeren! Lijkt mij een goed initiatief!

  Goed, als alle lokale partijen een krantje zouden maken die eens in de vier weken uit zou moeten komen… dan zijn dat alles bij elkaar wel aardig wat krantjes. Echter, als je kijkt naar hoe actief sommige partijen zijn, zullen sommige krantjes per kwartaal toch niet dikker dan 3 A4-tjes worden…

  en met 1 krantje al van 1 (niet eens onsympatieke partij) krijg je toch al gekleurde informatie om niet te zeggen partijpropaganda en populisme? Ik wil mijn mening zelf graag bepalen……

 12. @dick, Daarom pleitte ik er ook al twee keer voor in ik ‘log’ dat andere politieke partijen dit voorbeeld zouden moeten volgen… Bij deze een derde keer dan maar! Stel je eens voor wat een ‘gedegen’ informatie je dan in de bus krijgt om je mening uit te vormen 😉

 13. Haha Jasper, nee ik vorm mijn mening liever door het resultaat van objectieve media als sommige tv-programma’s, deze weblog, internet, wat ik hoor en lees etc. Waarbij ik natuurlijk enorm op mijn hoede ben voor sites als GeenStijl en “moeder” De Televaag. Heb net voor het eerst gereageerd op de site van de Televaag met 2 berichtjes aangaande lesmateriaal in Mokum. Nee, GS en Televaag zijn mij veel te rechts, zoals SP mij vaak té links is. Bovendien, ook al tig keer gezegd, krijgen we al veel te veel papier in de brievenbus. Wil na alle commotie wel graag de SP-clip een keer zien……

Reageer