De Bom valt Ooit? op Bevrijdingsfestival Overijssel

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Voor het eerst sinds vijf jaar is er weer kunst te bezichtigen op het Bevrijdingsfestival Overijssel. Tijdens de Overijsselse editie van het Bevrijdingsfestival 2018 in Zwolle zal beeldend kunstenaar Jan van Egmond op een innovatieve manier de dreiging van een kernoorlog onder de publieke aandacht brengen. Hiervoor is door Kunstruimte Het Langhuis een speciaal pop-up museum op het festivalterrein geplaatst. ‘De Bom Valt Ooit?’ is een meerjarig project dat gesteund wordt door het Cultuurfonds Vernieuwing & Innovatie Zwolle.

Beeldend kunstenaar Jan van Egmond komt een jaar na de dood van de Russische commandant Stanislav Petrov met een speciale Petrov-Herdenkingscourant over het nucleaire vraagstuk. Stanislav Petrov werkte tijdens de Koude Oorlog als commandant voor het lanceren van Russische langeafstandsraketten. In 1983 gaf de radar in het commandocentrum aan dat er vijf Amerikaanse raketten gelanceerd zouden zijn. Petrov vertrouwde de radar-informatie niet. Hij zag dat het om een computerstoring ging. Door niet direct de tegenaanval met Russische raketten in te zetten voorkwam Petrov een nucleaire catastrofe. 

De Bom Valt Ooit? wil het publiek op een innovatieve manier bewustmaken van deze problematiek. Net als op het hoogtepunt van de Koude Oorlog is het anno 2018 volgens internationale atoomgeleerden opnieuw ’twee minuten voor twaalf’ op de Doomsday Clock. De wereld kent vele duizenden kernwapens in tal van landen. Deze worden gemoderniseerd en zijn vaak krachtiger dan die welke de Verenigde Staten in 1945 op Hiroshima en Nagasaki liet vallen. Ook zijn er momenteel geopolitieke conflicten waarbij kernmachten als Rusland, China, Noord-Korea, Israel, India en Pakistan betrokken zijn.

Van Egmond studeerde aan het Frank Mohr Institute en doet artistiek onderzoek naar de publieke beleving van hedendaagse oorlogsdreiging. Met de Petrov Herdenkingscourant en vuurwapens gemaakt van supermarktproducten wordt deze beleving tastbaar. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld hun idee over een wereldoorlog anno 2018 aan de presentatie toevoegen en zelf een vuurwapen in handen nemen. Elk uur wordt Petrov’s verzetsdaad herdacht met een saluutschot van het reusachtige geweer waarmee Van Egmond de Petrov Herdenkingscourant de wereld in schiet. Kom langs en wees voorbereid: de Bom valt ooit!

De Bom Valt Ooit? is te zien tijdens Bevrijdingsfestival Overijssel op zaterdag 5 mei van 12-19 uur in het Wereldpaviljoen.

Foto 1
De Bom valt Ooit? op Bevrijdingsfestival Overijssel - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “De Bom valt Ooit? op Bevrijdingsfestival Overijssel”

  1. Op het bevrijdingsfestival in zwolle ga je letterlijk 70 jaar terug in de tijd. Een poort waar je alles moet afstaan, tot je laatste boterham . Hekken er omheen en eenmaal binnen word helemaal kaal geplukt.
    Totaal niks te maken met vrijheid blijheid , maar plukken en verdienen onder het mom van een gratis festival.

  2. Gelukkig zijn ook de Russen (net als de Amerikanen) niet dom, zo’n lanceerknop wordt echt niet zomaar ingedrukt.

    Overigens hoop ik niet dat die kunstenaar met echt lijkende vuurwapens op het terrein gaat rondlopen: dat lijkt me vragen om problemen en erg dom.

  3. Tja, en als ze dan meer subsidie zouden krijgen omdat er te weinig inkomsten zijn ga je daar natuurlijk over janken!!

  4. Hm, mopsies. Dit verhaal is waar :

    ‘Stanislav Petrov werkte tijdens de Koude Oorlog als commandant voor het lanceren van Russische langeafstandsraketten. In 1983 gaf de radar in het commandocentrum aan dat er vijf Amerikaanse raketten gelanceerd zouden zijn. Petrov vertrouwde de radar-informatie niet. Hij zag dat het om een computerstoring ging. Door niet direct de tegenaanval met Russische raketten in te zetten voorkwam Petrov een nucleaire catastrofe. ‘

    Zoek ’t maar op. Hij zag trouwens niet dat dat om een computerstoring ging, hij vertrouwde het net nieuwe computersysteem gewoon niet. Beetje boerenverstand heeft de wereld gered. Dankjewel Stanislav.

  5. Las dat er afgelopen week een docu over was. Ze maken elkaar gek en angstig met die wapenverkopen overal. (Massa)moordwapens, waar weer heel veel louche types en foute landen beter van worden. Wij MOETEN ook meer en nog meer zeer uiteenlopende woordgroep kopen. Heb ok t nog helemaal niet over de kosten. Voor die prijs hadden we zoveel sociaals kunnen doen.

    Ben behoorlijk van t gebroken geweertje. Als je dan toch wat wil, is een Europees leger misschien iets.

  6. Zwollenaarffback 28 april 2018 om 15:08
    Inderdaad.
    Maar jouw reactie als twintiger begrijp ik ook wel omdat je nooit anders gezien hebt.

  7. Tsja, ‘bevrijdingsfestival’. Mooi dat we in holland een bevrijdingsfestival hebben. Dank aan de bevrijders. We houden er van te herdenken dat we slachtoffers zijn en hulp nodig hadden.

    Terwijl, mij zo’n simpele voorstelling van de geschiedenis niet schikt. We zijn daders van nog veel en veel ergere dingen.

    Tijd om het hele herdenkingsgebeuren eens goed op de schop te nemen vrees ik.
    Gaat moeilijk worden voor sommige groeperingen. Gaat wel gebeuren.

Reacties zijn gesloten.