Onrecht ervaren met tafelvoetbalspel Amnesty

Onrecht ervaren met tafelvoetbalspel Amnesty

Zwolle – Amnesty International voert 5 mei actie op het bevrijdingsfestival in Zwolle. Dit jaar staat Amnesty International in het teken van mensenrechtenverdedigers. Het publiek kan met een tafelvoetbalspel zelf ervaren hoe oneerlijk de verhouding tussen machthebbers en mensenrechtenverdedigers is. Daarnaast kan er een petitie getekend worden voor de vrijlating van mensenrechtenverdediger Arash Sadeghi.

Mensenrechtenverdedigers komen geweldloos op voor mensenrechten. De Verenigde Naties hebben vastgelegd dat zij voor hun werk openlijk steun mogen ontvangen van binnen- en buitenland. Amnesty ziet het als een kerntaak om deze mensen te beschermen en hulp te bieden wanneer nodig. Dit doen ze door middel van petities en schrijfacties.

Petitie
Arash Sadeghi (30) is een Iraanse mensenrechtenverdediger die strijd voor een democratie in zijn  land. Hij deelde informatie over de mensenrechtensituatie in Iran met Amnesty International en de Verenigde Naties. Hiervoor is hij door de Iraanse Autoriteiten veroordeelt. Wegens het verspreiden van ‘leugens zit hij nu een gevangenis straf uit van negentien jaar. Voor de uitspraak van de rechter heeft hij een half jaar in eenzame opsluiting gezeten en is hij veelvoudig gemarteld. Om Arash Sadeghi vrij te krijgen heeft Amnesty International een petitie opgezet die tijdens Bevrijdingsdag kan worden ondertekent.

Tafelvoetbalspel
Om aandacht te vragen voor mensenrechtenverdedigers kan het publiek meespelen met een tafelvoetbal. De mensrechtenverdedigers nemen het daarbij op tegen de machthebbers. Máár, de mensenrechtenverdedigers zijn in het nadeel. Zij hebben namelijk minder spelers. Daarnaast hebben de machthebbers een grotere keeper waardoor scoren bijna onmogelijk is. Het tafelvoetbalspel representeert de situatie van mensenrechtenverdedigers in veel delen van de wereld

Artikel delen: