Opening tentoonstelling Jeroen Krabbé in Zwolle

Woensdagmorgen was er voor de pers gelegenheid om de tentoonstelling ‘Jeroen Krabbé, Schilder – een retrospectieve’, voor te bezichtigen.  Jeroen Krabbé was daarbij zelf aanwezig. De expositie van Krabbé is vanaf maandag 11 februari toegankelijk voor het publiek.


Jeroen Krabbé voor een portret van Hanneke Groenteman…

Zondag 10 februari wordt de tentoonstelling officieel geopend. De opening wordt verricht in Odeon door Ronald de Leeuw, hoofddirecteur Rijksmuseum. Burgemeester Meijer zal namens de Gemeente Zwolle spreken. Krabbé vertelt enthousiast over zijn talloze schilderijen. Zo schilderde hij indertijd zijn overbuurvrouw Hanneke Groenteman, maakte schilderijen in de tuin van Louis van Dijk in de vier jaargetijden en maakte hij een bijzonder ‘ganzenbord’ door zijn levensreizen in beeld te brengen. Krabbé is erg trots, dat hij in De Fundatie mag poseren. In 1965 trad hij als acteur veel op in Odeon en bewonderde toen het prachtige Paleis op de Blijmarkt. “Nu mag ik hier exposeren.”


Krabbé wijst Dalfsen aan als het einde van zijn ‘levensreis’…

Van 11 februari tot en met 1 juni 2008 presenteert Museum de Fundatie in zijn locatie in Zwolle, Paleis a/d Blijmarkt, de tentoonstelling ‘Jeroen Krabbé, Schilder – een retrospectieve’. Onder de meer dan 200 schilderijen en werken op papier die zullen worden getoond bevinden zich vele nationale en internationale bruiklenen. Met ‘Jeroen Krabbé, Schilder – een retrospectieve’ wordt voor het eerst een overzicht gegeven van het gehele oeuvre van Krabbé. Eerder presenteerden ondermeer Museum Henriëtte Polak in Zutphen en het Singer Museum in Laren kleinere keuzes uit zijn werk.


Het ganzenbord van Jeroen Krabbé…


Krabbé schilderde in opdracht van Louis van Dijk diens tuin tijdens de vier jaargetijden. Het schilderij rechtboven was zijn eerste versie, het doek linksonder schonk Krabbé aan zoon Martijn…

Artikel delen:
Reacties 23
 1. Nee, mij eigenlijk ook niet :'(
  Maar wat moet dat kosten dan, Jeroentje heeft zijn schaapjes toch al lang op het droge; hoeft toch niet zo heul veul te vragen?
  Maar als ik heeeeeeeeeeeeeeel eerlijk ben……ga toch niet 😉

 2. Hé Bertus, jij schildert idd geweldig! Heb verdeurie niet voor nixxx 3 echte Bertussen in huis hangen. Als gelooft menigeen dat niet 8)
  Zoon Krabbé vind ik ook een verschrikkelijke kwal. Verschrikkelijk omhooggevallen dwil, ala Jort, Beau und Jonnie de Mol gatverdamme!
  Maar goed dat ik mijn hart hier kan luchten want met sommige vrouwen zou je ruzie krijgen om die kakkoppen 😀

 3. Smaken verschillen gelukkig, ik kom er waarschijnlijk speciaal voor naar Zwolle (ik woon nabij Rotterdam). Heb geen Bertussen maar wel 2 Jeroens (zeefdruk).

  Trouwens: wat zijn zoon doet lijkt me geheel off topic, en de entreeprijs dient om de kosten voor de Fundatie te dekken, puur Zwols belang lijkt me zo … 😉

  Misschien toch tot ziens daar? Het is de moeite waard!

 4. Vanavond aan tafel bij Jeroen Pauw en Paul Witteman, onder anderen: Jeroen Krabbé, René Danen, Henk Kamp en Famile Arslan.

  Jeroen Krabbé is naast acteur en regisseur ook beeldend kunstenaar. Met meer dan 200 schilderijen, tekeningen en aquarellen geeft Museum de Fundatie in zijn Zwolse vestiging een overzicht van zijn oeuvre. Voor ‘Jeroen Krabbé – Schilder, een retrospectieve’ zijn werken uit alle windstreken bijeengebracht. Samen geven ze een niet eerder vertoond overzicht van een kleurrijk oeuvre.

 5. P&W
  Sla niet gauw over maar vanavond hoef ik niet te zien. Veronk die heerlijk gedist werd bij DWDD (door die gezellige comediant en Adelheid R.) is me al weer rechts genoeg. Die vreemde snoeshaan Henk Kamp heeft wat wat mij niet aanstaat en Danen en Arslan ken ik niet. Voor Jeroen speciaal, al kan hij mooi vertellen, vind ik het ook niet de moeite waard. Vond Jeroen & Paul van de week wel een keer excellereren, volgens mij woensdag: heerlijke gasten, heerlijk bespeeld. Die uitzending over en met Stegeman met de stiekumme camera 😛

  ========

  Danen gaat een nieuwe actie tegen Geert Wilders bekend maken… 😉
  Maarrrr, on-topic au.b !

 6. meningen
  Ik vind het altijd een plezier om te zien hoe Jeroen Krabbé zich presenteert. Dat doet hij zonder anderen voor het hoofd te stoten, en toch spreekt hij voluit.
  Een kwaliteit die vooral in het buitenland beter wordt gewaardeerd als hier in Nederland.
  Ik ga zeker kijken in Zwolle , vooral omdat zijn schilderijen in het echt moeten worden gezien. Afgedrukt op klein formaat is er altijd teveel kleur die de aandacht opeist, geloof ik.

 7. Kunst voor Afrika
  Voor mijn goede doel, aidsweeskinderen in Roma, Lesotho, Zuid-Afrika sta ik dit voorjaar op een kunstmarkt in Oldemarkt. Zelf heb ik geen enkele aanleg: maar ik houd zeer van kunst.
  Daarom vraag ik u: Ik zoek kunst – in welke vorm ook – om te verkopen.
  Beste heer Krabbé, als iemand zo vriendelijk is dit naar u te mailen: wilt u iets beschikbaar stellen?
  Bij voorbaat grote dank.

 8. jeroen krabbe
  Jammer, dat Dick zo negatief reageert.Hier hebben een hollandse
  all-round artist met een grote veel zijdigheid. Wees een trots op z’n kunstenaar.artist en filmster.
  Jeroen veel succes gewenst met je schilderen. Eveneens chapeau
  voor zijn films. 8)

 9. Tegengekomen
  Misschien is JK (die zoals ik al meldde bijzonder boeiend kan vertellen) veranderd, maar kwam hem eens tegen bij een paasvuur in de omgeving van Dalfsen. Heel gaaf, groot paasvuur door een pastoor oid ingezegend (?). Was er op uitnodiging van een maat die destijds bij JK en bijvoorbeeld Ruud Lubbers (3e huis oid) in de buurt woonde. René Eyckelkamp woonde er ook in de buurt en was zichzelf tijdens dat vuur. Ik filmde voor mijn zoontje die op mijn nek zat. We vonden JK nogal arrogant overkomen. Vind zijn schilderijen niet de moeite van het komen waard, maar vond hem soms wel leuk acteren. Oa een leuke rol in “De Fabriek”, op het witte doek was ie 1 van Neerlands toppers. Tentoonstelling in Zwollywood:

  en de entreeprijs dient om de kosten voor de Fundatie te dekken

  Dus hij zal er weinig aan verdienen? Da’s nobel zoals ik al schreef. Door deze tentoonstelling zag ik maandag ook wat van zijn landelijk bekende vrindjes in De Stentor staan, ach da’s ook wel leuk. Maar goed kwa schilderwerk heb je met verschillende smaken te doen. Wat hier is afgebeeld en wat ik bij P&W zag windt me niet op. Smaken verschillen zoals een kind weet. Desalnietemin veel succes (met alles) en ik hoop op veel bezoekers.
  Ga ’t einde van PSVouw kijken, die overigens verder gaan 😉

 10. Tentoonstelling Jeroen Krabbé
  8)Er zijn zelfs mensen die uit Spanje komen om de tentoonstelling te bekijken. Ik dus. Makkelijk om je kritiek te lozen op internet. Hebben jullie zelf wat gepresteerd? Kan je ook al 150.000 Euro vragen voor een van je werken? Of blijf je liever steun trekken van de staat?
  Alfred Feenstra (Valenca, Spanje)

 11. Gezellig Alfredo dat je ff langs komt!

  Makkelijk om je kritiek te lozen op internet. Hebben jullie zelf wat gepresteerd?

  Dit weblog is er oa voor om je mening (opbouwende) kritiek te geven. Jammer, dat iemand er dan niet tegen kan dat mensen vertellen wat ze van Jeroen of zijn producten vinden. Heb hier echter ook wat positieve kanttekeningen over deze actie geschreven. Maar wanneer heb je wat gepresteerd in het leven?
  -Als je veel geld hebt of kunt maken?
  -Als je veel hebt om indruk mee te maken?
  -Als je kunt zeggen “ik woon in Spanje”?
  -Als je kunt zeggen ik woon in Spanje, want Nederland is mijn land niet meer: het gaat in vele opzichten zooooooooooooooo slecht….nee, laat mij maar lekker in de zon zitten 8)

  -of als je…..gewoon gelukkig bent met weinig. Maar wel gezond?

  En steuntrekken?????

  Weet niet of we deze mensen wel missen in ONS Nederland?
  Groeten aan Ronald Koeman, die heeft tenminste wat gepresteerd omdat hij de GAVE had van een geweldige traptechniek!

 12. En zo verwordt onze mooie, tolerante samenleving tot een virtueel veroordeel- scheld- en haattoneel. Wat jammer…….
  Zeker wanneer het om een integere kunstenaar als Jeroen Krabbé gaat.

 13. jeroen krabbé
  VANUIT LOBITH REISDE IK NAAR ZWOLLE VOOR DE EXPOSITIE VAN JEROEN, WERD ER WARM EN GELUKKIG VAN. GING NAAR HUIS MET EEN EENVOUDIG BOEK EN GENIET NU ELKE DAG NA.

  JEROEN, HARTELIJK BEDANKT!!!

 14. Mooi!!
  Volgende week kan ik eindelijk de werken in werkelijkheid bewonderen, ben een groot fan en voel me zeer geinspireerd door de kleurrijke en sfeervolle schilderijen. Het boek ‘Schilder’ zit inmiddels onder de verfspatten, maar blijft een van mijn favorieten.
  Langs deze weg wil ik graag een vraag stellen die al lang in mij ronddwarrelt…en nu, op dit moment heb ik ook de moed hem te stellen, dus maar doen ook dan…
  Heel erg graag zou ik eens in het atelier in Amsterdam langs willen komen, en zou het erg fijn vinden dan ook wat adviezen te krijgen t.a.v. mijn manier van schilderen, voornamelijk landschappen.
  Mijn website: http://www.laetitia.exto.nl

  Vriendelijke groet,
  Laetitia Broersma

Reageer