Kunstexpositie over kerkelijk jaar

‘Het kerkelijk jaar in beeld’. Dat is het thema van een kunstexpositie die momenteel in de hal van het gebouw van de Gereformeerde Hogeschool te zien is. De expositie bestaat uit kunstwerken van Gerda Smelik. Zij is, naast kunstenares, docente aan de Gereformeerde Hogeschool. Op dinsdag 12 februari wordt de tentoonstelling officieel geopend. Aanvang: 15.00 uur.

 

Advent

De opening van de expositie is bijzonder: beeld, muziek en taal worden verenigd rondom het thema ‘Het kerkelijk jaar’. Predikant Tonnis van Eerden houdt een beschouwing over kunst en liturgie. Ook is er een improvisatie op piano door de bekende organist Sietze de Vries op het werk ‘Advent’ (zie foto). Wie in gesprek wil Gerda Smelik, kan dit doen onder het genot van een hapje en een drankje.

Binnen de protestantse liturgie/eredienst is altijd meer aandacht geweest voor luisteren dan voor zien. Dat komt tot uiting in het feit dat beeldende kunst niet of nauwelijks een plek heeft in de liturgie, aldus Gerda Smelik. Voor de kunstenares was dit de motivatie om vier schilderijen te maken die als autonome kunstwerken kunnen fungeren, maar ook een plek in een kerkgebouw kunnen hebben.

Smelik koos ervoor om de hoofdmomenten uit het kerkelijk jaar  in beelden weer te geven: advent, Kerst, veertigdagentijd en Pasen/Pinksteren. In de beelden wordt gebruik gemaakt van symboliek uit de christelijke kunsttraditie én van hedendaagse elementen. Omdat de beelden in een kerkzaal moeten kunnen hangen, is ervoor gekozen ze een groot formaat te geven, zodat ze goed zichtbaar zijn. Smelik: “Wanneer mensen mijn schilderijen van dichtbij gaan bekijken, ontstaat een meer individuele relatie met het werk. Allerlei details worden pas zichtbaar bij nadere beschouwing.”

Artikel delen:

Reageer