Kolossale busbrug markeert ontwikkeling Spoorzone Zwolle - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Kolossale busbrug markeert ontwikkeling Spoorzone Zwolle

Zwolle – In het weekend van 19 en 20 mei wordt de Zwolse busbrug over het spoor nabij het station gereden en op zijn definitieve plek gelegd. De kolossale S-vormige megaconstructie weegt circa duizend ton (gelijk aan circa 13.000 volwassen mannen en vrouwen) en is 110 meter lang. Belangstellenden kunnen de activiteiten het hele weekend van dichtbij volgen vanaf een tribune. Op zaterdag is overdag een pop-up infocentrum bij City Post aan de Westerlaan geopend.

Het in het spoor rijden van de busbrug markeert een belangrijk moment in de ontwikkeling van de Spoorzone, het nieuwe stedelijk hart van Zwolle in het stationsgebied. De komende jaren werkt de gemeente samen met de provincie Overijssel, NS en ProRail hard aan vernieuwing van dit gebied. Station Zwolle, het tweede spoorknooppunt van Nederland met ruim 60.000 reizigers per dag, wordt omgebouwd tot een uitstekend toegankelijk en comfortabel ov-knooppunt, passend bij de ontwikkeling van één van de economisch sterkste regio’s van het land. De bouw van de busbrug is een eerste zichtbare stap in die richting en maakt deel uit van grote investeringen in het stationsgebied van 2017 tot 2025.

De gekromde S-vorm, de combinatie van beton en staal en de slanke betonnen kolommen waarop de constructie komt te rusten, maken de busbrug uniek. Maar door diezelfde S-vorm, en door het gewicht en de beperkte ruimte waarbinnen gemanouvreerd moet worden, is ook het inrijden een unieke gebeurtenis. Daarvoor is Sarens ingehuurd, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in zware hijsactiviteiten en exceptioneel transport. Aannemer BAM Infra en staalbouwer Victor Buyck zijn in samenwerking met gemeente Zwolle en ProRail inmiddels volop bezig met de voorbereidingen; vanaf 14 mei wordt de busbrug alvast naar acht meter hoogte opgevijzeld.

Belangstellenden kunnen de werkzaamheden 19 en 20 mei volgen vanaf een tribune, bereikbaar via de ingang naast die van City Post. Het inrijden start zaterdagochtend 19 mei omstreeks 02.15 uur. Tijdens die nachtelijke uren, als de stroom van de bovenleiding is, legt de brug waarschijnlijk de grootste afstand af. Op zaterdag van 9.00 – 16.00 uur kunnen geïnteresseerden ook terecht in een pop-up informatiecentrum met onder andere een maquette van het gebied, een schaalmodel van de busbrug, animaties en gesprekken met de projectleiding. Het daar getoonde schaalmodel van de busbrug is gebruikt in de voorbereiding van de complexe operatie. Gedurende het hele weekend is er bij City Post geen parkeermogelijkheid voor auto’s. Bezoekers komen het beste te voet of met de fiets.

Artikel delen:

Reageer